• 29 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.7973
  •  GBP / BGN 2.2988
  •  CHF / BGN 1.9740
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

“Ди Велт”: България рискува да стане втора Унгария за ЕС

“Ди Велт”: България рискува да стане втора Унгария за ЕС

/КРОСС/ Корупцията и гневните протести потапят България в дълбока криза. Подобно на Унгария на Виктор Орбан, еврофондовете се оттичат отчасти неконтролируемо към картел на олигарси и политици. Но има една надежда, която все пак може да спаси страната.

Яйца, домати и боклуци. Когато ръководител на правителството казва на своите граждани чрез социалните медии, че ще се радва да го замерят с всичко това, ако просто оставят кръстовищата отворени за движение в час пик, тогава има две възможности: Или човекът е извън нещата. Или вярва в помирителната сила на своя хумор.

Изказването е на Бойко Борисов, министър-председател на България. За разлика от начина, по който звучи, ситуацията е сериозна. В сряда демонстранти в София отново призоваха за оставката му, като поне 55 бяха ранени, а по официална информация 95 арестувани. Буржоазното му националистическо правителство е обвинено в непотизъм, свързан с олигарси. Освен това Борисов иска допълнително да ограничи контрола върху съдебната система и разделението на властите с конституционна реформа. Дори собственият му президент Румен Радев в реч пред парламента поиска Борисов и целият му кабинет да подадат оставка. "Нямаме друг изход след тази загуба на доверие", каза той.

В Брюксел гледат на България с тревога. Не възниква ли втора Унгария? След присъединяването си към ЕС страната на Виктор Орбан постепенно ограничи свободните медии, съдебната система и опозицията. Резултатът: държава от ЕС, в която парите, течащи от Брюксел, понякога са без никакъв контрол.

"Трябва да разгледаме по-отблизо България", каза евродепутатът и експерт по корупцията Даниел Фройнд (Зелените) в интервю за „Ди Велт". „За разлика от Унгария, България се държи по-ненабиващо се на очи и следователно действа по-умело."

Йенс Гайер, председател на европейската СДП, предупреждава: „Заплашени сме от нови унгарци в Европейския съюз, тъй като правителствата в страни като Полша, Словения и Чехия в момента имат правителствени ръководители, които показват малко желание да се подчинят на европейските решения". В някои случаи те „развиват голямо въображение, за да насочат плащанията от ЕС в собствените си джобове".

Гражданите на България призовават за реформи от години. И от години един и същи човек се връща на власт след оставката на правителствата: Бойко Борисов. Несъмнено чувството за хумор също е това, което помага на мускулестия 61-годишен политик да бъде победител на изборите. Борисов се учи на политика сред комунистическите кадри, но се налага като емблематична, популярна фигура.

Години наред той е най-старият професионален футболист в страната във втородивизионния клуб ФК Витоша Бистрица - и беше хвален за играта си. Той обича да качва видеоклипове на живо във Фейсбук. Последното, от които зад волана на автомобил на магистралата. Борисов отхвърли исканията за оставка срещу него в четвъртък.

Опозиционер в гумена лодка

„Този човек може да разговаря със строителни работници на улицата точно както може да говори с важни държавни гости от ЕС", казва политологът Димитър Бечев пред „Ди Велт". Бечев е роден в София и провежда изследвания в цял свят за ролята и развитието на постсъветските държави, включително за виенския мозъчен тръст - Институтът за хуманитарни науки. Той вижда прилики, но и разлики в развоя на нещата в България и в Унгария. „Борисов е по-малко мощен от Орбан. Този, който наистина управлява, е картелът на олигарсите и политическите служители."

Последните протести преди няколко седмици предизвика една сцена. Опозиционният политик Христо Иванов кацна в гумена лодка на обществен плаж край бургаското Черноморие. Спорният политик Ахмед Доган, за когото също се твърди, че е близък до олигарси, има там своя собственост.

Общественият плаж там е поверен на силите на Държавна сигурност. Видеозаписи показват как силите за сигурност пресрещат опозиционния политик.

„Инцидентът свидетелства за злоупотреба с държавни ресурси", казва Бечев.

Той описва порочен кръг. Олигарсите дърпат конците в правителството. Съдебната власт не е независима, а главният прокурор Иван Гешев преследва политически опоненти. Независими медии? До голяма степен изключено.

„Само че, за разлика от Унгария, няма влошаване на върховенството на закона, а ситуацията винаги е била такава", казва Бечев.

Една почти затворена система, която се поддържа от фондовете на ЕС. Още през 2014 г. гражданите в България демонстрираха против кражбите в страната си. По това време все още само градската, прозападна средна класа излизаше на улицата, казва Бечев, защото социалистите все още бяха на власт с премиер Борисов.

Тогава той подаде оставка заради обвинения в корупция. Но беше преизбран в кампания под строг контрол от ЕС. За учудване, с обещания „най-накрая да се овладее корупцията". От 2017 г. социалистите вече не управляват, а десни национални партии. Сега в цялата страна се демонстрира необичаен съюз на прозападни поддръжници и постсъветски носталгици. „Това показва, че правителственият глава не се интересува от националната идеология", казва Бечев. "Той следва прагматичността на парите."

Това е очевидно на ниво ЕС. Докато Унгария изразява позициите си в Брюксел, виждайки се като говорител срещу миграцията и за национална независимост, България действа предпазливо. София играе елегантно на голямата сцена в Брюксел. Политикът от СДП Гайер също предупреждава за това: години наред българското правителство се опитва да избегне контрола на ЕС върху неспазването на принципите на правовата държава. Борисов "много иска да демонстрира своята лоялност към Меркел и Европейската народна партия на европейската сцена".

Депутатът от Зелените Фройнд създаде междупартийна работна група срещу корупцията. Много държави са на фокус: Унгария, Чехия, Полша. "Тогава, когато България беше приета в ЕС, Брюксел се надяваше на напредък по отношение на върховенството на закона", казва Фройнд. Това не се сбъдна. "По-скоро еврофондовете стабилизираха корумпираната система."

Наскоро лидерите в Европейския парламент изпратиха писмо до канцлера Ангела Меркел и председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен (достъпно за „Ди Велт"). Те апелират: Европейските фондове вече да не се изплащат на правителства, без да се спазват принципите на демокрация и върховенство на закона. В случая с България депутатите от ЕС сега възлагат надежда на доклада на ЕС за върховенството на закона в страните-членки, който се очаква този месец и който ще очертае съответните последици за Брюксел.

Една надежда: За разлика от Унгария, България се отзова на Европейската прокуратура, която в бъдеще ще има право да разследва измами при използването на средства от ЕС в страните-членки. С разпределението на 750-милиардния фонд за помощ срещу коронакризата, органът трябва да се изправи пред основни задачи.

Управлението се поема от специалиста по корупция Лаура Кьовеши, която вече "разчисти доста" Румъния и очевидно е станала толкова неудобна там, че беше уволнена, казва Фройнд. "С оглед на голямата задача, органът все още е твърде малък по отношение на персонала."

Всичко това е токсична смес за българската икономика. Въпреки че индустрията за доставки на авточасти има голям потенциал, както се очертава и ИТ секторът, казва политологът Бечев. За разлика от политиците в Брюксел, той смята, че България може да се освободи сама от тази кал: „За това трябва да се промени цялата политическа култура". /БГНЕС

-----------------

Филип Фолкман-Шлюк за „Ди Велт"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Елена Шекерлетова

Обитателите на Бойколенд отказват да проумеят, че има друга България, в която живеят друг тип хора - обикновени, нормални, за които морал, чест и обществен интерес не са празни приказки. Тези хора са и омерзени, и гневни - затова всяка вечер са на площадите и викат "Мутри вън". Просто не желаят да живеят в държавата на ГЕРБ. Защото тя не е нормална държава, а някаква мафиотска структура.

10.09.2020 16:45:19

Професор Людмил Георгиев

През февруари месец 2008 година имах възможността за първи (и последен) път да посетя Брюксел, Европейския съюз, Европейската комисия и техните институции, от чието откровено лицемерие на официалните срещи получих позиви на гадене, както казваше големият Жан-Пол Сартр. Но, изведнъж, съвсем случайно, се запознавам с някакъв човек, който се казваше Фабио Фратини – представи ми се като еврокомисар по правото и т.н., и т.н., просто не мога да възпроизведа цялата административна позиция. Аз си признах, че не съм политик, а обикновен български професор, при което той искрено се зарадва и се уговорихме за вечеря. Хубавото беше, че и двамата бяхме тежки пушачи и въпреки студа седнахме в един ресторант в центъра на Брюксел. Без да влизам в подробности, ще споделя основното от тази среща, което ми сподели сеньор Фратини, тъй като само след месец му предстоеше оттегляне от Европейската комисия: „Професоре, скъпи приятелю, трябва да ти кажа, че тук, в Европейските институции, единственото, за което се мисли, е корупцията – кой чиновник или по-висш служител може да изкара повече пари. Паролата за корупция тук, професоре, е „Два килограма“ – толкова тежат два милиона евро в копюри от по 500 евра, сложени в дипломатическо куфарче, което всеки политик от страните-членки може безпрепятствено да донесе в Брюксел, защото за него няма проверка от съответните служби. Всички крадат, професоре, но ми се струва, че вашите български политици го правят и ще го правят най-брутално!“. Какво да ви кажа, скъпи мои сънародници, след тези думи – все едно гръм ме удари, а вечерта и небето над Брюксел бяха необичайно чисти и прозрачни?!… А Фабио продължи с думите: „Професоре, знам, че вие, българите, сте изключителен народ, но трябва да разберете, че Европейските институции са просто едно отвратително лицемерие, подчинено, за съжаление, на онези прости същества отвъд океана – краварите от САЩ! И поради тази причина ние ще си останем едно изкуствено обединение, докато най-накрая се разпаднем!“… Признавам си, че просто не мога да продължа със спомените – затова ще ви предложа елементарна сметка.Мутрата Борисов казва, че ги е „е..л с двеста“, което преведено би трябвало да означава, че е дарил на европейските лидери поне двеста куфарчета с по два милиона евро вътре в копюри от по 500 евра, каквито видяхме в нощното му шкафче. А това значи, че Мутрата е корумпирал всякаква европейска паплач – от горе до долу – поне с 400 хиляди евра от нашите, българските пари!… А ние, протестиращи и целият български народ чакаме подкрепа от „Европа“ – вие разбирате ли, драги, за какво откровено лицемерие става дума?!… Това е положението, уважаеми дами и господа, драги ми другарки и другари към Девети септември 2020 г! Само собствено наша, българска революция, може да ни отърве от подобно мракобесие! Може и сме различни по много белези, ние, българите, но този път трябва да бъдем единни всички – утре, на 10-ти септември! А после лично аз ще имам спокойствието да си пиша книгите, други да правят каквото си искат, а младите да се организират и да поемат управлението на държавата! Това е – нямаме друг избор!…

09.09.2020 15:59:26

Георги Дренчев

Когато министър председателят е член от наказателния кодекс, тогава нямаме какво да губим, защото ако замълчим, ще изгубим и малкото, което сме спастрили от хунтата му. Кой ще информира ЕК и ЕП, за ‘законното’ включване на частни паравоенни организации в политическата репресия над мирни протестиращи граждани? Кой ще информира ЕК и ЕП за политическите репресии от държавни органи над частни фирми и политическите уволнения на работещите в държавни структури? Кой ще информира ЕК и ЕП, че всяка реплика, с която оказват подкрепа на българското правителството, те насърчават репресиите на мафията над демокрацията?

08.09.2020 15:35:29

Анонимен

пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/

08.09.2020 10:08:53

Елена Гунчева

Като жив свидетел на ”прехода”, който аз наричам пълзяща катастрофа на България, често мисля защо и как стигнахме дотук. До време, в което не виждаме истината пред очите си, време, в което ценностната ни система е обърната изцяло, време, в което целият боклук от дъното изплува на повърхността. Признавам професионализма на кукловодите. Поне по отношение на промиването на мозъци или по-културно казано: манипулиране на масите. От деветмилионен народ, отраснал със съзнанието на семейните ценности, за България като свята Родина, с надежда за бъдещето, ни превърнаха в шестмилионно стадо, отрекло всичко, което е традиционно и българско. Гьобелс шапка би им свалил на професионализма и наглостта. И за мен в основата е манталитетът на българите. Които винаги се възхищават на чуждото. Още от времето на Византия, както наричаме Източната Римска империя. Криворазбрана цивилизация от времето на Аспарух досега. Винаги считаме другите за по-добри и интересни от нас, българите, винаги се подценяваме като народ. През Първото и Второто българско царство, сме се възхищавали и копирали от византийците, след това по турско - от гърците и европейците, а сега - от еврогейските ни господари. Мечтата на българина по времето на Тодор Живков беше да си купят банани, готини дънки от Кореком и да отидат в чужбина. И често си мисля, че песента на Тодор Колев "Как ще ги стигнем американците", обобщава това, което мислехме всички ние. Че зад Желязната завеса е една приказна страна, в която лошите комунисти не ни пускат да отидем. И когато Горбачов продаде СССР и разби СИВ и Варшавският договор, ние, в объркването си какво се случва, погледнахме към тези, на които се възхищавахме заради киното, дънките и бананите. Но видяхме само това, не и другото, това, за което ни предупреждаваха. И дяволът дойде при нас с всичко, за което някога бяхме мечтали...... През първите години в университета, "Отворено общество" за първи път беше дошло в България и първата им работа беше да зарибяват студентите. И още на първата им лекция усетих фалша и това, което се опитват да постигнат. Да отрекат националното, да отрекат традициите, семейните ценности, вярата....всичко, което крепеше духовният свят на българина. А ние толкова искахме да сме като онези от холивудските филми, да постигнем американската/европейска мечта, че дори не се усетихме кога започнахме да се променяме. А злото дойде с думите "демокрация", "приватизация", "реституция", "свобода". Толкова красиво изглеждаше, че ние му повярвахме. Отворихме му домовете си и умовете си. Докато ни завладя напълно. И когато срина семействата, ценностите, морала, икономиката и съзнанието ни, показа истинското си лице - на корупция, морално разложение, алчност и агресия. А ние останахме като излъгани деца в надеждите си и се питахме къде сбъркахме. И останахме да гледаме нашите деца и близки как са поразени от отровите на ума и как манипулирането на злото е убило всичко разумно и морално в тях. Грешката беше наша. Защото бяхме мечтатели. Защото искахме банани, а не свобода. Защото искахме лъскав живот, а не здрави ценности, защото искахме пътуване по света, а не здраво семейство. Винаги внимавай какви са мечтите ти....

07.09.2020 14:34:35

Анонимен

До първия: Къде виждаш комунисти в Унгария?!? Ти, наред ли си? Комунистите са насметени в ъгъла а Орбан е член на ЕНП, също като борисOFF, но за разлика от него Орбан полага грижа за страната си, докато нашият само се чуди на кого да ни продаде!!!

05.09.2020 20:55:00

CIA

Шайката на крадецът Борисов е на приключване.

05.09.2020 17:18:18

ОСТАВКА НА МУТРИТЕ!

ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА НА БОРИСОВ И ГЕШЕВ!

05.09.2020 15:15:27

Анонимен

има една мъ-ъничка разлика и тя е ,соц комунистите в Унгария се върнаха,но в България няма да стане.

05.09.2020 09:38:13

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.