• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Корнелия Нинова: Ще бъдем социалният стълб и гарантът за стабилност на България

Корнелия Нинова: Ще бъдем социалният стълб и гарантът за стабилност на България

Най-важната и неотложна задача сега е да помогнем на хората в трудните зимни месеци

Декларация от името на ПГ на „БСП за България" по повод откриването на 47-то Народно събрание


/КРОСС/ Уважаеми г-н президент на Република България,

Уважаеми г-н министър-председател,

Уважаема г-жо вицепрезидент,

Уважаеми членове на Конституционния съд,

Дами и господа министри,

Ваши Превъзходителства,

Уважаеми представители на съдебната власт,

Уважаеми президент Плевнелиев и председатели на Народното събрание,

Уважаеми представители на религиозните общности в България,

Уважаеми колеги народни представители,

Дами и господа, и скъпи български граждани,

Пожелаваме на добър час на 47-то Народно събрание. Нека да бъде един успешен, разумен и с най-добри решения за България и за хората 4-годишен мандат. Ние от коалиция „БСП за България" влизаме в този парламент с три приоритета.

Първият, започване на истинската промяна на досегашния модел на управление. Възстановяване на държавността и на конституционните принципи на разделение на властите, правова държава, справедливост, равенство, свобода и мир.

Втора, превеждане на държавата и на българския народ през кризите с грижа за хората.

И трето, активна проевропейска външна политика на равноправни партньори с другите държави-членки на ЕС, за ускорено приемане на Плана за възстановяване и устойчивост на България и за придвижване напред на оперативните програми.

Уважаеми дами и господа,

Преди пет години, точно тук, ние назовахме досегашния модел на управление така: „паралелна държава на задкулисието и народ, поробен от свои". Цитирам наши думи отпреди пет години. И започнахме своята битка. Бяхме сами и не беше лека. Тогава посочихме и най-големите си врагове и те не бяха ПП ГЕРБ. Най-големите ни врагове бяха страхът и апатията, отчаянието на хората, че нищо няма да се промени. Ние се старахме през тези години да им дадем сили и кураж. И преди една година хиляди български граждани излязоха на площадите, преодолели този страх, и поискаха промяна. И ние днес разбираме своята задача да направим тази промяна. За нас тя се състои в три прости неща:

Първо, закони, приети с грижа за хората, а не в нечий личен и лобистки интерес.

Второ, контрол върху прилагането на тези закони. Защото каквито и закони да направим, ако те не се прилагат, няма смисъл.

И трето, справедливо правосъдие за този, който ги е нарушил. Ако пресечем корупцията в зародиша ѝ, лобистките закони, ако направим администрацията бърза и ефективна, и въведем електронното правителство и ако реформираме съдебната система, то промяната е станала.

Ние от коалиция „БСП за България" имаме едно предимство - натрупахме опит в изстраданите 5-годишни битки с предишния модел на управление и затова сме наясно какво трябва да се направи, стъпка по стъпка. Готови сме с конкретна антилобистка законодателна програма. Познаваме отпора и силата на задкулисието, имаме воля да се изправим срещу него.

Едновременно с това обаче трябва да се справим с три кризи и да не допуснем четвърта. Намираме се в здравна, икономическо-енергийна и социална криза. И трябва да проявим разум и мъдрост да не допуснем четвърта - политическа, ако не съставим устойчиво мнозинство и редовно правителство.

Най-важната и неотложна задача сега е да помогнем на хората в трудните зимни месеци, да стабилизираме икономиката и да се справим с ковид пандемията. За нас най-големият проблем е ръстът на цените, обедняването и растящите неравенства в България. Нямаме достатъчно време, уважаеми народни представители. Много бързо трябва да предприемем мерки за компенсиране на енергийно слабите семейства, да не допуснем от 1 януари да се увеличат цените на тока за битови потребители, да се осигурят дърва за огрев на семействата, които ползват дърва. Да подпомогнем бизнеса и запазим работните места. Да върнем училищата, детските градини, читалищата и библиотеките на регулирания пазар. Да се увеличат доходите и пенсиите. Да стабилизираме болниците и медиците, да осигурим медикаменти и апаратура.

А за всичко това трябва да имаме работеща икономика, която да осигурява приходи в бюджета и да положим усилия за Плана за възстановяване и устойчивост и оперативните програми. Ние сме готови за тези разумни решения с "Програма за действие в първите 100 дни". Тя е и финансово разчетена. Тук идва сериозният въпрос пред всички нас - приемане на Бюджета за 2022 г.

Дами и господа народни представители, обръщаме се особено и към новите колеги.

Попадаме в безпрецедентна ситуация - служебен кабинет, който е изготвил свой бюджет, очертаващо се мнозинство, което има друг в представите си за бюджет и невъзможност до края на годината да бъде приет нито един от двата. Ние няма как да допуснем всичко, за което се борим от години и ангажиментите, които поехме към българските граждани в предизборната кампания, да останат просто празни думи. Всичко, което сме се ангажирали, трябва да бъде облечено в числа. Тези числа изразяват политики. Ние ще положим всички усилия това да стане максимално бързо. Искаме да си свършим работата до край. Искаме да се погрижим за хората, те да разберат, че държавата стои зад тях и никой няма да бъде изоставен сам в кризата.

Ще положим усилия да се състави стабилно мнозинство и редовно правителство. В едно такова мнозинство и тук, в парламента, можете да разчитате, че "БСП за България" сме предвидими и разумни. Ще бъдем социалният стълб и гарантът за стабилност на България.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.