• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония ще възобнови работа след година прекъсване

Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония ще възобнови работа след година прекъсване

/КРОСС/ Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония ще възобнови работата си на 15-16 октомври след една година прекъсване.

България подкрепя евроатлантическия път на Северна Македония, но само ако изпълнява Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. Това стана ясно след среща между премиера Бойко Борисов и вицепремиера Екатерина Захариева с външния министър на югозападната ни съседка Буяр Османи. Германското председателство на Съвета на ЕС цели започване на преговори със Скопие до средата на декември, но България има право на блокиращ глас.

На съвместна пресконференция с Буяр Османи Екатерина Захариева увери, че двете комисии след година прекъсване ще се съберат другата седмица. Надявам се да има създадем среда да се върнат към конструктивния дух на работа, допълни тя.

"Тази визита възстановява политическия диалог след продължително прекъсване. Имаше избори и COVID-19. Да възстановим духа на приятелство и добросъседство. През всички тези години сме се доказали като добър съсед и приятел. Бъдещите поколения няма да ни простят. Трябва да се върнем към договореното 2017 г, каза Захариева

Пътят е свързан с много реформи, изпълнение на критерии. Обръщам внимание на националната позиция на България. Не ми се иска създаването на настроения в публичното пространство да пречи на тази среща, каза тя. Съседите по пътя на реформите трябва да бъдат членове на ЕС. Така че, имаме време, не много. Двете исторически комисии след година прекъсване ще се съберат другата седмица и се надявам да наваксаме липсата на година работа колкото се може по-скоро, увери Захариева.

Захариева заяви, че има много работа за вършене в другите сектори - в икономиката, в образованието, културата, в инфраструктурата.

"В тази връзка ускоряване на изграждането на коридор Номер 8 ще бъде най-добро свидетелство и знак към гражданите ни за волята да се свързваме и да правим инвестиции и да подпомагаме бизнеса", каза тя. Захариева се надява да се преодолее известното забавяне по коридор 8.

Двамата Буяр Османи са обсъдили и пандемията от коронавирус.

"По време на пандемията България мисля, че за пореден път се доказа като искрен приятел. Факт е, че ние бяхме единствената съседна държава, която през цялото време останахме отворени и подпомогнахме около 17 000 македонски граждани да преминат през територията на България, за да си стигнат вкъщи или да отидат, където са тръгнали. В най-голямата нужда, когато всеки търсеше предпазни средства за лекарите, ние успяхме да дарим от най-високо качество и ниво. Успяхме да осигурим дарения и финансиране на най-уязвимите граждани на Република Северна Македония", каза Захариева.

От своя страна Буяр Османи заяви, че нашите приятелски отношения са стабилни и увери, че днес са говорили отворено по всички теми. Призова за по-честа комуникация между двете страни на всички нива.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Коя сте вие, ТПП?

Поредната бандитка от ГЕРБ, на прикритие като министър на външните работи - катето захариева, още една тъпа пазарджишка путк@, както я нарича любимият й вожд!

09.10.2020 18:09:17

Възмутен

КРОС, махнете я далавераджийката Екатерина Захариева, външна министърка на мафията, която осъществява приватизацията на българските посолски комплекси, резиденции и училища в Берлин и Виена. Докато народът протестира тя барабар с още неколцина герберасти - Плевню, Боко, Шекерлетова, жена на адвоката на мафията и посланик в Германия и посланика в Австрия, осъществяват операция ЛАПАЙ всичко, което можеш, стига да е държавно...

09.10.2020 15:37:22

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.