• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Xepo Мустафа наднича зад аферата с газа

Xepo Мустафа наднича зад аферата с газа

/КРОСС/ По 100 милиона месечно ще си разпределят политици, комисионери и участници В новата схема, по която ще се доставя газ в Бьлгария. Тя е утвърдена от премиера и от кръгове, свързани с американското посолство В България. Именно американците са убедили премиера Кирил Петков и вицето му Асен Василев да откажат плащане на руския газ по новата схема, поискана от Владимир Путин. Идеята на американците е доставките да преминават през посредник, който да отделя от комисионите за властта, защото е ясно, че се задават избори и са нужни много пари.

В края на март Путин подписа указ, според който Всички „неприятелски държави" трябва да плащат за газа В рубли. Спирането на газа за България на 27 април предизвика трус в държавата, от бизнеса обявиха, че икономиката блокира, а инфлацията ще се превърне В буря. В същото време Асен Василев хладнокръвно обясни, че дефицит на синьо гориво няма да има, защото правителството е разработило ясен план за действие. Само пропусна да конкретизира, че този план предвижда между 30 и 40 на сто по-скъпо синьо гориво, защото доставките ще минават през посредници. По най-груби сметки комисионите ще са около 100 милиона лева месечно.

Междувременно „Булгаргаз" съобщи, че точно на 26 април, когато сме уведомени от руската страна за спиране на доставките, чиновниците са били подготвени и светкавично са поискали оферти от 12 търговци на газ. Класирани са седем оферти от трима доставчици при критерий „най-ниска доставна цена".

Вече изтече информация, която Властта не опровергава, че новият доставчик ще е „МЕТ Енерджи Трейдинг България", част от швейцарската група MET. Оказва се, че още преди месец тази компания е резервирала капацитети на терминала на регазификация на Втечнен газ В Гърция до края на годината. Как са разбрали, че българското правителство ще откаже да плаща на „Газпром" по новия ред?

Каква е ролята на настоящия шеф на „Булгаргаз" Людмил Йоцов, който преди това е заемал висок пост в MET?

И защо самата държавна компания не е резервирала нужните количества синьо гориво, вместо да търси посредници?

Появи се версията, че въпросната MET е прокси на Путин и е под силното влияние на унгарския премиер Виктор Орбан. Източниците на „филтър" обаче смятат, че това е по-скоро заблуда, защото истинските идеолози на схемата се намират зад океана, техните представители обитават сградата на ул. „Козяк" 16 в София, а в схемата има и руски бизнесмени. Не бива да забравяме за топлите Връзки между премиера Кирил Петков и хората от „Ла, България" и фондация „Америка за България".

Запознати твърдят още, че в новата схема е включен и Сашо Дончев, който от години е в газовия бизнес и смени руските с американските господари. През 2021 г. той продаде 50% от компанията „ОВергаз Инк" на американската Linden Energy Ltd. По този начин Linden заменя „Газпром" В „Овъргаз". Договорът е парафиран по Време на форума „Три морета", а сред присъстващите са посланик Херо Мустафа и тогавашният министър на икономиката Кирил Петков.


източник: в-к. Филтър

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

На това би следвало да има обосновано опровержение. Мълчанието е знак на съгласие с изнесеното.

04.05.2022 17:25:20

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.