• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Душевната зависимост и нейното отвоюване

Душевната зависимост и нейното отвоюване
Седмичен коментар на водещия на „По острието с Калоян Константинов“

/КРОСС/ Независимостта на България е сред най-дръзките и достойни актове, предприемани от нашия народ. Сега, уви, 112 години след онзи паметен ден изглежда, че България е по-зависима от всякога.

Тогава сме били зависими от Османската империя, половин век по-късно ставаме изцяло зависими от Съветския съюз.

През 2020 г. обаче сме зависими от Турция да не ни пусне мигрантите, от Русия да не ни спре газта, от САЩ да не си отдръпне подкрепата, от ЕС да не намали еврофондовете и още от десетки други малки и големи зависимости, които превърнаха България в пазар за чужди стоки и резерв за евтина работна ръка за чужбина.

Всички тези зависимости обаче се коренят в една-единствена - нашата собствена психическа, умствена и емоционална зависимост.

От победенческото ни мислене, което си налагаме сами от десетилетия насам. Всичко чуждо е по-хубаво от всичко българско. Криворазбрана цивилизация, която ни кара да кръщаваме децата си с чужди имена, да отричаме традициите си, да вкарваме непрекъснато ненужни чуждици в езика си, да тъпкаме културата си и да пренебрегваме производството си.

Да, не бива и да изпадаме в сляпо патриотарство, както една нелепа реклама твърди, че от българското по-хубаво няма. Истината е някъде по средата.

В мига, в който осъзнаем собствената си душевна зависимост - ще постигнем независимост. Ще тропнем с крак и като личности, и като държава - и ще кажем стига толкова. Неминуемо ще има негативи, но ние ще ги понесем с високо вдигнати глави.

Защото достойнството не се отнема, то се дава.

Преди 112 г. независимостта ни е била заплашена от война, международна изолация и тежка икономическа криза, но това не спира нашите прадеди да действат. Бидейки напълно наясно какво може да последва. И защото са се осмелили - са победили.

Нима сега е по-страшно? Не, просто ние сме по-страхливи и малодушни. Преклонена главица сабя не я сече, ала пашата обича смелите.

Честит празник, скъпи сънародници, надявам се всеки един от нас да събере достатъчно сили, за да извоюва собствената си душевна независимост, а след това и тази на България.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Адвокат Елена Гунчева

НЕЗАВИСИМОСТТА ИЗИСКВА ВИСОКА ЦЕНА 22.09.2020 Независимостта на България честваме днес. Когато от васална ставаме независима държава. Важно събитие, което ни напомня, че за свободата и независимостта се водят битки и се работи дългосрочно. И най-важното – не се поднасят на тепсия. Днес ние не сме независими. Днес Родината ни отново е васална държава с много господари. Чужди експлоататори изнасят природните ни богатства срещу стотинки, а българите са като роби и евтина работна ръка в предприятията на „инвеститорите“. Днес България не може да води самостоятелна политика, защото продажните ни политици обвързаха Родината ни със зависимости, за да постигнат лично благополучие. Днес българите се питаме за цената на свободата и независимостта. А те струват много скъпо – комфорта ни, спокойствието ни, работата ни, дори понякога и живота ни. Но цената си струва. Защото за мен логото на България трябва да бъде: „Свобода или смърт!“. Без свобода всичко губи значението си. Днес трява да покажем отново, че заслужаваме свобода и независимост. Отново трябва да водим битки, този път с умовете на другите българи – примирени или доволни от личната си уютна кочинка. Трябва да си припомним заветите на Левски за чиста и свята република и да си спомним саможертвите на тези, върху чиито кости е изградена свободна и независима България, която ние продадохме – някои с предателство, други – с мълчание и безучастност. И затова днес отново ще кажа: „Свобода или смърт!“. България над всичко и свободата като основна национална ценност. Свободата сами да определяме бъдещето си, свободата да се управляваме сами, а не чрез чужди пионки, поставени от великите сили, за да обслужват техните интереси. Свобода от престъпниците. Свобода да мислим и говорим, каквото искаме. Свобода да решаваме бъдещето на децата си. Свобода да заявим на политиците :“Мутри-вън!“. Да живее свободата и свободна и независима България! За които първо трябва да се преборим!

22.09.2020 14:56:34

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.