• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

СЗО: Българите в голяма степен вярват на медиците за COVID-19

СЗО: Българите в голяма степен вярват на медиците за COVID-19

/КРОСС/ Психичното здраве винаги е подценяван аспект на живота ни, специално в България, коментира в "Денят започва" доц. Михаил Околийски, представляващ СЗО в България.

По думите му, СЗО се опитва още от март да обръща внимание на аспектите на психичното здраве по време на пандемията. От една страна психичното здраве се влошава като ефект от тревожността на всеки един човек за бъдещето , за семейството му, за икономическия му просперитет. От друга страна, много психични заболявания се обострят поради нуждата от изолация, поради затруднения достъп до психиатрични и психологични услуги в България. Психичното здраве не се финансира от властимащите и има нужда да бъде поставено по-високо в йерархията на националните приоритети на страната.

Генерална тенденция в последните години е злоупотребата с цигари и медикаменти.

"Чрез епидемиологичното изследване на честите психични заболявания на СЗО видяхме, че има намаляване на някои от тревожните състояния и депресиите, което е добър феномен в България. Но има увеличаване на процента на хората, които злоупотребяват с медикаменти и алкохол. Най-вече мъжете злоупотребяват мъжете с алкохол, защото се опитват да се самолекуват от тревогата, която го обзема. Жените по-скоро злоупотребяват с медикаменти. Тези феномени са подсилени поради пандемията, поради нуждата да се изолираме, да останем сами вкъщи", заяви доц. Михаил Околийски, представляващ СЗО в България.

В изследването на СЗО за поведенческите нагласи на българите към COVID-19 се вижда, че те в голяма степен вярват на медицинските работници. Почти само и единствено.

Българите сме на едно от първите в европейския регион по вяра в конспиративните теории за коронавирус, каза още доц. Околийски.

Стана ясно, че СЗО е започнала партньорство с Уикипедия, за да се бори с митовете и фалшивите новини за коронавируса.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.