• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Съдът даде на кабинета месец да преведе закона “Магнитски”

Съдът даде на кабинета месец да преведе закона “Магнитски”

/КРОСС/ Върховният административен съд даде месец на правителството да представи надлежно заверени и точно преведени на български език преписи от глобалния закон "Магнитски" и от официалния документ, с който Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерство на финансите на САЩ на 2 юни т.г. наложи санкции на български лица. Глобалният закон "Магнитски" е федерален закон на САЩ, приет от Конгреса в края на 2012 г.

Това определят тримата върховни съдии, които гледат жалбата на партията на Васил Божков "Българско лято" срещу решението на кабинета от 4 юни за предприемане на действия във връзка с наложените от САЩ санкции на Божков и останалите лица, обявени от Вашингтон. След това бяха съставени черните списъци на свързаните. В тях попадна и "Българско лято".

30-дневният срок е даден на 1 ноември. Първоначално магистратите определят, че преводите трябва да се представят до 7 дни. Правният съветник на МС, който се явява по делото обаче, възразява, че "срокът е абсолютно неизпълним" и съдът го удължава на месец.
Освен това като заинтересована страна по делото е конституиран и министърът на финансите.

В жалбата си "Българско лято" твърди, че с решението си за съставянето на санкционен списък, в който е включена и партията, се засягат нейните прави и законни интереси, "поставена е под рестрикция, санкционирана и са й създадени съществени пречки да участва в политическия процес в страната" непосредствено преди парламентарните избори през юли. "Българско лято" сезира съда още през юни, но първоначално тричленен състав на ВАС отказа да се занимава с делото и го прекрати. Петчленен състав обаче нареди процесът да се гледа и така на 1 ноември бе първото заседание по него.

***
ПОСЛЕДИЦИ
През септември ЦИК отказа да регистрира партията на Божков за участие в днешните парламентарни избори, тъй като към заявлението й не е приложено удостоверение за актуална банкова сметка, по която ще се обслужва предизборната кампания. Тъй като е в черния списък обаче нито една банка не се съгласява да открие сметка на "Българско лято". ВАС потвърди отказа на ЦИК с аргумента, че избирателната комисия няма право да преценява причините за непълнотата в документите на партията, а може само да го констатира и да откаже регистрация.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.