• 22 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Хиляди участваха в букурещкия Прайд, няма сериозни инциденти

Хиляди участваха в букурещкия Прайд, няма сериозни инциденти

/КРОСС/ Хиляди участваха снощи в букурещкия Прайд 2021 г., като преминаха през централната част на румънската столица, съобщи Аджерпрес.

Участниците бяха призовани от огранизаторите да носят защитни маски, които бяха раздавани безплатно.
Асоциацията АКСЕПТ (ACCEPT), организатор на събитието, обяви предварително във Фейсбук, че ще приеме последствията от надхвърлянето на максималния брой участници, разрешени заради пандемията - 500 души.
От организацията заявиха, че смятат ограниченията върху свободата на събранията за непропорционални, особено с оглед на заболеваемостта в Букурещ, която е под 0,3 на хиляда жители.

След шествието жандармерията в Букурещ обяви, че е глобила организаторите със 7 хиляди румънски леи.
Изпълнителният директор на АКСЕПТ Теодора Йон-Ротару каза, че асоциацията ще обжалва наказанието и че "свободата на събранията не стои по-долу от свободата на съвестта на религиозните организации, нито от правото на гражданите да посещават културни прояви".

По време на Прайда няколкостотин души се събраха на площад "21 декември 1989 г.", където отправиха молитви, слушаха песни и бяха произнесени речи с критика към гей прайда и организирането му в навечерието на празника Успение Богородично. Участниците се обявиха и срещу задължителната ваксинация срещу КОВИД-19.

Жандармерията осигури дистанция между участниците в двете събития.

По-рано в събота пак няколкостотин души участваха в "шествие за нормалност", организирано от крайнодясната Партия на новата десница в центъра на Букурещ. Те носеха икони и дървени кръстове и издигнаха лозунги в подкрепа на "ценностите на традиционното семейство".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.