• 07 Юли 2020 |
 •  USD / BGN 1.7270
 •  GBP / BGN 2.1610
 •  CHF / BGN 1.8378
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София °C

БЕХ одобри връщането на надвзетите пари за газа

БЕХ одобри връщането на надвзетите пари за газа

/КРОСС/ Българският енергиен холдинг одобри проекта на спорозумение между „Булгаргаз“ и клиентите му за връщане на надвзетите пари за газа в периода август 2019 – март 2020 година. Проектите на споразумения с точно изчислените суми за възстановяване са били изпратени на дружествата, съобщиха от държавния газов доставчик. При съгласие на потребителите и подписването на споразуменията, "Булгаргаз" веднага ще започне да връща парите, без да изчаква изтичането на 14-дневният период по закон.

В резултат на намалените със задна дата цени на руския природен газ от 5 август 2019 г. след договорената с "Газпром" промяна на формулата за тарифиране, руският монополист възстанови на "Булгаргаз" 198 млн. лв. с ДДС.

От тази сума 45 млн. лв. отиват за индустриалците в периода януари-март 2020 г., през който са имали свободни договори с "Булгаргаз", но цените в тях са обвързани с регулираната тарифа. Промишлените предприятия ще поучат компенсации е за периода от август до декември 2019 г.

На длъжниците си "Булгаргаз" ще направи прихващания на вземанията си. Ако дълговете на клиентите са под сумата, която имат да получават, ще им се преведе остатъкът. Ако са по-големи, борчът им ще се намали с размера на компенсацията.

Според сметките, на газовото дружество, на "Топлофикация София", която е най-големият му клиент с дял на продажбите от близо на 23 на сто, по данните за 2019 г., трябва да се върнат около 59 млн. лв.

Те обаче ще бъдат прихванати, макар претенциите на столичното парно и на собственика му общината да са, че трябва да получат парите, тъй като имат споразумение за разплащане на просрочените дългове. Аргументът на "Булгаргаз" е, че топлофикацията има и текущи неплатени сметки за газ и техният размер ще бъде намален с въпросните 59 млн. лв., а остатъкът остава дължим.

Цените на топлофикациите за този период обаче все още не са променени. Очаква се решението на Комисията за енергийно и водно регулиране, която трябва да излезе с анализ какво ще е намалението на тарифата на всяко дружество за целия период.

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Руснаците свалиха цените на газа с 40% , но това не пречи на Топлофикация София от юли да вдигне цените на парното с 21% за всички тулупи живеещи в столичната кочина .

03.06.2020 17:35:34

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.