• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Премиерът инспектира Северния обход на Бургас и новата спортна зала в града

Премиерът инспектира Северния обход на Бургас и новата спортна зала в града

/КРОСС/ Работи се изключително активно по строителството на северния обход на Бургас, за да има транзитен път от магистрала "Тракия" за курорта "Слънчев бряг" и още през лятото да се пусне едното платно за движение. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който посети на място строежа на трасето. Преди това той провери и как вървят дейностите по завършването на зала "Арена Бургас".

Премиерът изтъкна, че с изграждането на участъка ще се изнесе целия транзитен трафик, ще се избегнат задръстванията в Бургас и по този начин ще се намали и замърсяването на въздуха. Министър-председателят подчерта и важността на изграждащото се трасе по отношение и на туризма.

Въпреки че имаше много отчуждителни процедури, обжалвания и екологични изисквания, хората ще видят колко удобно ще се пътува и всичко това ще бъде в тяхна полза, отбеляза премиерът Борисов.

Северният обходен път на Бургас с дължина 4,7 км ще изнесе транзитния трафик, идващ от Варна по път I-9 и продължаващ на юг по път I-6 София - Бургас и автомагистрала "Тракия" извън центъра на града. По този начин ще се повиши безопасността на движение за пътуващите от Западна и Северна България, като се избягва влизането в Бургас.

Инвестицията е за близо 57 милиона лева, а средствата са от републиканския бюджет. Срокът за изпълнение на обекта е 18 месеца.

Пътят ще започва при 230-и км на път I-9 Сарафово - Бургас, непосредствено след Атанасовското езеро и ще завършва при 493-ти км на първокласния път при селскостопанския надлез. Отсечката ще бъде с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети, както и локални платна. Връзката на новото трасе със съществуващата пътна мрежа ще се осъществява чрез 4 пътни възли.

Непосредтсвено преди да отиде до северния обход на града, Борисов разгледа и напредъка по изграждането на зала "Арена Бургас". Това е единствената зала у нас, която отговаря на изискванията на Световната федерация по лека атлетика, тъй като разполага и с тренировъчни писти", е заявил премиерът.
Залата се изгражда със средства от държавата. Цялата инвестиция възлиза на общо 57 млн. лв. като за оборудване са отпуснати и допълнителни 5 млн. лв. по линия на дружеството "Академика 2011", чийто принципал е Министерството на младежта и спорта.

"Арена Бургас" ще разполага със спортно оборудване за различни видове спорт, което ще отговаря на изискванията за провеждане на състезания от най-висок ранг по лека атлетика, волейбол, спортна гимнастика, художествена гимнастика, бокс, борба. Общината също е инвестирала средства в терена, както и 2 млн. лева за подпорна стена, за изграждане на локално платно за достъп, за довършване на една от тренировъчните зали и за допълнително купуване на телескопични седалки. Многофункционалното спортно съоръжение ще има 6500 седящи и още до 8000 правостоящи места при концерти, съобщават от пресслужбата.

В хода на посещението си премиерът Борисов е изтъкнал, че правителството е отпуснало през декември 2020 г. близо 4 млн. лв., с които улиците в района на залата, както и вътрешнокварталната инфраструктура ще бъдат рехабилитирани след завършването на строителните дейности на "Арена Бургас". Със средствата ще бъде изградена и нова канализация в района.

Кметът на Бургас Димитър Николов е отбелязал, че вече са започнали дейностите по рехабилитацията на инфраструктурата в района и изграждането на новите улиците към залата.

При посещението си в града Бойко Борисов посети и ОУ "Васил Левски" в кв. "Горно Езерово" заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев.

В училището, в което учат 430 деца, са вложени 2,4 млн. лв. за ремонта на класните стаи, направена е площадка по безопасност на движението. Предстои да бъде изградена и нова спортна площадка, съобщиха на премиера от ръководството на училището.

Министър Вълчев изтъкна, че правителството е увеличило възнагражденията на учителите и вече има два пъти повече кандидати за едно учителско място. Общо 1400 психолози, педагогически съветници, ресурсни учители, логопеди са назначени в училищата и детските градини. Близо 700 са назначените медиатори. Нито едно дете не е останало без педагогическа работа през времето, когато беше преустановен присъственият процес, подчерта министър Вълчев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не се вежда вече джипката след разкритията на ОЛАФ, защото много ще питат с какви средства и с каква цел е закупена.

20.02.2021 19:49:15

Анонимен

Какво ли си мисли ББ като гледа портрета на Левски? Не се чу нито видя да поднесе цвете не паметника му по повод годишнината от гибелта. Само една постна многосмислена реплика цитат в социалните мрежи.

20.02.2021 16:46:12

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.