• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Министър Асен Меджидиев: Развитието на майчиното и детското здравеопазване е основният ми приоритет

Министър Асен Меджидиев: Развитието на майчиното и детското здравеопазване е основният ми приоритет

/КРОСС/ „До момента записани за високоспециализирани профилактични прегледи са 450 деца.  Консултирани ще бъдат и тези, които не са успели да си запишат час предварително, но желаят да бъдат прегледани от колегите". Това заяви министър Асен Меджидиев пред медии в Бургас, където здравният министър е във връзка с организираните днес, 25 февруари, безплатни прегледи за деца, по линия на програмата „Детско здраве", създадена преди повече от 10 години от д-р Меджидиев.

Тринадесет специалисти с педиатричен профил по УНГ, ортопедия, хирургия, урология, неврохирургия, неврология, кардиология, офталмология, ендокринология, дерматология, педиатрия, образна диагностика и гинекология ще реализират високоспециализирани профилактични прегледи с цел скрининг на заболявания в детска възраст.

Програмата „Детско здраве" улеснява и подпомага профилактиката на децата в цялата страна, предоставяйки бърз и лесен достъп до водещи специалисти. Благодарение на екипната работа на медиците от старта на инициативата до днес над 18 500 деца са получили безплатни консултации, а при необходимост - последващи лечение и проследяване.

„Благодарим на министър Меджидиев и на лекарите от София за организираните днес безплатни прегледи в Бургас. Инвестицията в детското здравеопазване е инвестиция в бъдещето на нацията", посочи в изказването си областният управител на Бургас Мария Нейкова.

„Развитието на майчиното и детско здравеопазване е основният ми приоритет. С екипа на министерството работим за това, високоспециализираната профилактика при децата да бъде рутинна практика в здравеопазването, а не изключение. Това е заложено и в редица документи, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост", подчерта още здравният министър. Той обясни, че провеждането на днешната инициатива в Бургас има добавена стойност и за лекарите, доколкото медиците от Бургас имат възможност на място да обменят опит със специалистите от тесни педиатрични специалности, практикуващи в столицата. По този начин значително се подобрява и комуникацията между местните педиатри, общопрактикуващите лекари и работещите във високоспециализираните клиники и отделения на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" и други структуроопределящи за детското здравеопазване болници в София. Като пример за значението на добрата комуникация здравният министър посочи случая от миналата седмица, когато 6-годишно дете в критично състояние беше приведено от УМБАЛ Бургас в „Пирогов" с авиомедицински транспорт.

Относно цялостната концепция за развитието на майчиното и детско здравеопазване министър Меджидиев припомни, че в сряда, 22 февруари, с решение на МС беше одобрено създаването на многопрофилна болница за активно лечение на детски болести „Св. Анастасия" в Бургас. В новата детска болница ще има 133 болнични легла, 10 от които реанимационни. Ще бъдат привлечени медици от всички основни специалности, ще бъдат разкрити спешно отделение и диагностично-консултативен център. Това ще гарантира улеснен достъп до навременна и качествена педиатрична грижа не само в област Бургас, но и в целия Югоизточен район.

„Благодаря както на министъра за съдействието, което ни оказа по отношение решението за изграждане на специализирана детска болница в Бургас, така и на изпълнителния директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров и лекарите от лечебното заведение, които откликнаха и сега са тук, за да консултират бургаските деца", заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Министър Меджидиев беше категоричен, че подобряването на майчиното и детското здравеопазване е цялостна политика, доказателство за което е и направената тази седмица първа копка на нов лечебно-диагностичен корпус на Клиника по педиатрия и онкологични специалности при УМБАЛ „Свети Георги" ЕАД, гр. Пловдив. С изграждането на новия корпус педиатричната и онкологична помощ за децата в гр. Пловдив ще бъдат ситуирани на едно място. По този начин пациентите до 18-годишна възраст ще получават бърза и комплексна медицинска помощ. За строителството на новия корпус през септември 2022 г. служебното правителство отпусна 25 млн. лв.

Стартирането на тези мащабни проекти е само част от активната политика по отношение на майчиното и детското здравеопазване, провеждана от служебното правителство. В тази посока са насочени и действията на Министерството на здравеопазването за изграждането на модерна Национална детска болница, която да отговаря на най-високите международни стандарти.

В отговор на журналистически въпрос относно определянето на хеликоптерна площадка в Бургас, във връзка с предстоящото въвеждане в страната на спешна медицинска помощ по въздух, министър Меджидиев посочи, че през вчерашния ден възможните терени са огледани и вече има три варианта, които ще бъдат представени на експертите от Държавния авиационен оператор и Министерството на транспорта.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.