• 12 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Бургазлии ще празнуват Никулден онлайн

Бургазлии ще празнуват Никулден онлайн

/КРОСС/ Три хиляди порции риба и рибен курбан ще бъдат раздадени на медицинските екипи и пациентите в бургаските болници

За първи път бургазлии ще отбележат празника на града - Никулден не по традиционния начин по улиците и на площада, а онлайн. Община Бургас благодари на всички, които се включиха в анкетата и дадоха предложения, част от които ще бъдат реализирани.

Независимо от желанието на много бургазлии да празнуват със съгражданите си празника, сложната епидемиологични обстановка не позволява да се организират любимите за всички събития.

По разпореждане на кмета на Бургас Димитър Николов, спестените средства от Никулден, Коледа и Нова година ще бъдат преразпределени за закупуването на специализирана апаратура за лечение на К-19, както и за защитни облекла и предпазни средства за медицинските заведения. Така Бургас ще се обедини навръх празника си и ще покаже съпричастност към хората с бели престилки.

Традиционният рибен курбан и печена риба няма да бъдат раздавани на обичайните пунктове. Ще бъдат подготвени над 3000 порции, които от името на всички бургазлии ще бъдат доставени до социалните центрове и болниците за работещите на Никулден лекари, медицински сестри, обслужващ персонал, както и за пациентите. Рибената чорба ще бъде направена от готвачите на остров Света Анастасия, а Социалният патронаж ще приготви печената риба. Курбанът ще бъде осветен за здраве от бургаското духовенство. Идеята е на много бургазлии, които се включиха в анкетата на Община Бургас.

Празничната онлайн програма ще започне от сутринта и в нея могат да се включат всички бургазлии, които искат да поздравят съгражданите си с празника. Те трябва да изпратят свое видео до 20 секунди на e-mail : media@burgas.bg до 1 декември.

Празничната литургия ще бъде излъчвана онлайн, както и освещаването на обредната никулденска трапеза. Ще бъде почетена паметта на загиналите рибари и моряци чрез хвърляне на цветя в морето и отслужена заупокойна молитва.

Всички събития ще се излъчват в реално време във ФБ страниците на Община Бургас и на кмета. През целия ден там ще бъдат публикувани и видео посланията на известни бургазлии, както и на граждани.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.