• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Христина Христова: Държавният бюджет е реалистичен

Христина Христова: Държавният бюджет е реалистичен

/КРОСС/ Открих 9 социални плащания, които са с повишени суми. Първото е 12% увеличение на пенсиите, което са 1,5 млрд. почти. После реформата в системата за социално подпомагане - критериите се базират върху линията на бедност. Енергийното подпомагане също са върху линията на бедност, заплатите на личните асистенти вече са гарантирани на 780 лева. Има нови плащания по Закона за семейните помощи - за 2,3 и 4 клас. Бюджетът е реалистичен, ще изпълни функцията да се реализират законово социалните плащания. Това каза за ""Твоят ден" бившият социален министър Христина Христова за "Твоят ден'.

Според нея НС трябва да преразгледа текста за определяне на МРЗ, като се върне към търсене на икономическите и социалните ѝ показатели. "Ново увеличение няма да има през тази година", прогнозира тя.

От своя страна Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП. смята, че всички работодателски организации са подкрепили бюджета по принцип. "Имаме си своите забележки. Бюджетът на НОИ беше подкрепен, с изключение на АИКБ. Бюджет с до 3% дефицит е нещо, от което силно се нуждаем. Бюджетът на НЗОК не бе одобрен от БТПП - увеличават се средствата за лекарства, вместо за доболнична помощ и профилактика. Не се прави достатъчен контрол, може да се окаже, че средствата ще стигнат и няма да има недофинансирани аптеки", коментира той.

По думите му трябва да има механизъм за определяне на МРЗ, а не по административен път без мотиви. "Бизнесът иска три неща - въвеждане на еврото, Шенген и членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Въвеждането на еврото е свързано с по-малка задлъжнялост на държавата", отбеляза Симеонов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.