• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 3°C

Чудесата на единствената дървена църква у нас

Чудесата на единствената дървена църква у нас

/КРОСС/ Днес името „Чамкория" звучи някак екзотично и за мнозина непознато, но в края на ХІХ век това е било любимо място за отдих на най-заможните българи. След като Цар Фердинанд открива магията в гъстите борови гори, по северните склонове на Рила се появяват и първите вили, където елитът на държавата се е радвал на чистия планински въздух.

За старото летовище напомнят архивни снимки и планове, запазени в Историческия музей в Самоков, както и малкото останали сгради от този период. Една от тях грее сред високите борове с особена архитектура - единствената в България дървена църква - „Преображение Господне". „И до ден днешен храмът е духовен оазис за всеки човек, който търси Бога, който търси изцеление", разказва протойерей Любомир Мишков.

За този истински оазис на вярата, сгушен в сърцето на днешен Боровец, се носят легенди. Много хора идват и търсят чудотворен лек за своите болки. Вярата помага. Облекчение за белодробни болести обаче носи най-вече въздухът в района. Неслучайно тази част на Рила планина е била избрана за първия курорт в България преди повече от 130 години.

Любомир Николов от Историческия музей в Самоков припомня част от историята на „Чамкория" назад в годините. „Това е бил един грандиозен проект да се построи огромен курортен хотел, да се развие инфраструктурата, да се направи нова фурна, езеро, фонтан. Взаимствано е от курорти като Партенкирхен и Семеринг. Ходили са делегации да черпят опит. Все пак собствениците на вили в „Чамкория" са били най-заможните хора в държавата", обясни той.

Именно собствениците на вили решават сред този планински рай да се издигне величествен храм и събират пари за него. Архитектът Никола Лазаров прави проекта на храма, както и на други елементи от „Чамкория" напълно безплатно, казва Николов.

Вероятно заради световната криза през 30-те години на XX век се реализира само част от проекта „Чамкория". Издигната е църквата, благодарение на самоковския предприемач Петър Пиперков. На 23 септември 1934 година самият екзарх Стефан освещава уникалния храм.

„Иконите в иконостаса са на един самоковски художник - Павел Францалийски, който също е бил сред притежателите на вили. Неговата е била съвсем близо до църквата. Първият етаж е бил отворен, под формата на галерия", уточнява Николов.

Дървената църква постоянно привлича туристи. Тук идват и хора, по някакъв начин свързали важни моменти от живота си с храма. Един от тях е Жечко Балабанов.

Със средствата църквата „Преображение Господне" в Боровец ще бъде снабдена с климатична инсталация, а пространството около нея с художествено осветление.

Нова телевизия, „Събуди се"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.