• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Китайски учени са открили вода в образци от лунна почва

Китайски учени са открили вода в образци от лунна почва

/КРОСС/ Учени от Китай са открили вода в образците от лунна почва, която беше донесена на Земята през декември 2020 година от апарата "Чанъе-5". Това съобщава агенция Синхуа като се позовова на  резултати от изследованията, публикувани в списание Sciencw Advances.

Както се посочва  в материала, според оценките на учените, в образците се съдържат 120 милионен дял (ppm) вода. Също така се отбелязва, че водата се е  появила в лунната почва най-вече благодарение на слънчевия вятър /поток от заредени частици (т.е. плазма), който се изхвърля от горните слоеве на атмосферата на звезда. Когато източникът му е звезда, различна от Слънцето, той също бива наричан звезден вятър/.

На 24 ноември 2020 година от космодрума Венчан на остров Хайнан беше изстреляна ракетата носител "Чанчжен-5", с която беше пренесен на Луната апарата "Чанъе-5". На 17 декември същата година капсулата "Чанъе-5" успешно се приземи на территорията на автономния район Вътрешна Монголия в северната част на страната, като апаратът достави на Земята 1731 грама образци от лунна скала. Разстоянието от 383 000 километра се изминава за около три денонощия.

Китай стана първата за последните 44 години държава, която осъществи мисия, която донесе геологически материал от повърхността на Луната. Последната доставка бе през 1976 г. от съветския космиченски апарат "Луна 24". Тази успешна мисия на "Чанъе-5" направи азиатската страна едва третата след САЩ и Съветския съюз, която е донесла на Земята лунен материал.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.