• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Джералдин Чаплин: Отдавна искам да посетя България

Джералдин Чаплин: Отдавна искам да посетя България

/КРОСС/ Българите са едни мистични хора, така че „Лука", който е един мистичен филм, със сигурност ще им хареса. Това каза актрисата Джералдин Чаплин пред български медии по повод участието си като специален гост в 27-ото издание на „София филм фест".

На кинофорума тя представя един от последните си филми - „Лука". Освен това Чаплин ще получи „Наградата на София" на Столичната община.

„Разбира се, че е чест за мен. Аз отдавна искам да посетя България, но никога не съм имала тази възможност, въпреки че имам доста български приятели", посочи актрисата и допълни, че още в началото на кариерата си е била режисирана от българина Петър Увалиев във филма „Stranger in the House" (1967).
Филмът „Лука" (Белгия-Италия-Нидерландия-България-Армения), който ще бъде прожектиран днес в зала 1 на Националния дворец на културата (НДК), е вдъхновен от романа „Татарската пустиня" на Дино Будзати. Главният герой Лука е млад войник, който жадува да се впусне в битка и попада в изолирана крепост.

„Има три основни стълба за мен при писането и заснемането на филма. Първият е неизбежната абсурдност на ситуацията, която е много ясно осезаема и в книгата. На второ място е една много дълбока и мистична чувственост, а на трето е екзистенциалната тревога на тези мъже - усещането, че не знаеш какво е твоето място в света и че си пожертвал живота си за една кауза, която в крайна сметка не се основава на нищо", коментира режисьорът на филма Джесика Удуърт.
В антиутопичния свят на „Лука" Джералдин Чаплин, която е единствената жена във филма, се въплъщава в ролята на Генерала. „Ролята беше написана за мъж и аз казах на Джесика, че ще се постарая да го изиграя. Така и не успях да снижа гласа си достатъчно, но мисля, че героят в крайна сметка изглежда като някакво влечуго", каза Чаплин. „Не беше точно хомоеротично, но беше на ръба. Имаше много красиви мъже, които правеха някои много красиви неща", допълни тя.

Не избрах Джералдин заради нейния пол, ами заради самата нея, заради нейната човечност и скромност, това в никакъв случай не е филм, който поставя пола на преден план, каза Удуърт.

В актьорския състав са още Йонас Смълдърс, Ян Беевут, Самвел Тадевосян, Джанго Шривънс, Брюно Жорис. В една от ключовите роли е и българският актьор Валентин Ганев. Пред медиите в България Смълдърс разказа, че, за да успее да се въплъти в главната роля на Лука, предизвикателството е било да предаде емоциите на героя в тази антиутопична среда, в която липсва всякакво присъствие на жени.

 

По продукцията работят още и българският художник-сценограф Сабина Христова и художникът по костюмите Ека Бичинашвили. Копродуцент от българска страна е „Арт фест" (Мира Сталева, Стефан Китанов), а финансирането е осигурено от Националния филмов център.

Джералдин Чаплин е първата дъщеря на Чарлз Чаплин и Уна О'Нийл, и внучка на Нобеловия лауреат Юджийн О'Нийл. Тя участва във филмите „Ментовка с лед" (1967), „Ана и вълците" (1973), „Елиса, живот мой" (1977), а „Да отгледаш гарвани" (1976) е култовият филм, който й донася световна слава.


Източник:DARIK

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.