• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Предстоящи събития в страната за 3 март

Предстоящи събития в страната за 3 март

/КРОСС/ *** Шипка

От 09.30 часа президентът Румен Радев и председателят на парламента Цвета Караянчева ще присъстват на молебена в Шипченския манастир „Рождество Христово“. От 11.00 часа държавният глава и председателят на Народното събрание ще участва в отбелязването на Националния празник – 3 март на връх Шипка.

*** София

От 10.00 часа Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отслужи панихида и в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

От 11.00 часа вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъства на тържествената церемония по издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в столицата по случай 142 години от Освобождението на България. В церемонията ще участва и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

От 11.00 часа в зала "България" ще започне музикален маратон "Обичам българската музика". В 17.00 часа Вокален ансамбъл "Славяни" ще представи селекция от творби на съвременни български композитори.

От 11.15 часа пред паметната плоча и лобното място на студента Марин Боев убит от фашистите на 3 март 1943 г. (на изхода от Метростанция Софийски университет в посока към Паметника на Съветската армия) ще се проведе поклонение и поднасяне на цветя.

От 11.45 часа вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в тържествено честване на Националния празник на България на 3 март пред Паметника на българския опълченец.

От 12.00 часа ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента по повод Националния празник на България.

От 12.15 часа пред Паметника на незнайния воин Национално движение „Хан Кубрат“ организира шествие с гайди и тъпани по случай Националния празник . В 12.30 часа ще се състои поднасяне на цветя пред паметника, а в 13.00 часа ще започне шествие с тъпани и гайди и поднасяне на венец пред паметника на „Цар Освободител“.

От 14.00ч. в салона на Руския културно информационен център на ул. „Шипка“ № 34 ще се състои тържествен концерт, посветен на Националния празник на България.

От 18.00 часа ще бъде отслужено Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски - Втора част в старинния храм „Св. София - Премъдрост Божия“.

От 18.30 часа вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъства на тържествената проверка-заря по случай Националния празник на пл. „Народно събрание“.

От 18.30 часа на пл. „Народно събрание“ президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на тържествената заряпроверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 18.40 часа държавният глава ще произнесе слово. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители също ще присъстват на събитието.

*** Видин/ с. Иново

От 09.30 часа в село Иново ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на румънските воини, загинали в Руско-турската освободителна война през 1878 г.

*** Видин

От 11.00 часа на площад "Бдинци" във Видин ще се състои тържествена церемония по повод Националния празник на България, ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на площада и пред паметника на опълченците от Видинския край.

*** Банкя

От 12.00 часа в парк „Ротонда“ ще стартира инициативата „Пробуждане с хоро“, организирано съвместно със 78. СУ и Танцов клуб „Пъстра китка“.

*** Банско

От 12.30 часа на Бъндеришка полена ще се проведе флашмоб. От 16.30 часа 3- ти март ще бъде отбелязан с изпълнение на националния химн и полагане на венци и цветя пред паметника „Банско помни героите”. От 17.30 часа, в големия салон на читалище „Никола Вапцаров” учениците от СУ „Неофит Рилски” ще изнесат концерт-спектакъл, посветен на 3-ти март

*** Благоевград

От 09.30 часа в храм „Въведение Богородично“ ще се проведе панихида за загиналите за Освобождението на България от османско иго и ще бъдат положени цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински, който се намира в двора на църквата.

От 10.15 часа от Съдебна палата в посока пл. „Македония“ ще потегли празнично шествие.

От 10.30 часа в градинката пред централен вход на стадион „Христо Ботев“ ще се състои ритуал по полагане на цветя на паметна плоча в чест на посрещането на руските освободителни войски в знак на признателност. Честванията ще продължат с тържествено издигане на националния флаг на Република България.

Събитието ще започне в 11.00 часа на площад „Македония“. Програмата, посветена на 142 години от Освобождението на България, продължава с празничен концерт на Ансамбъл ,,Пирин“ на площад „Македония“. Концертът започва 11.30 часа. От 14.00 часа ще бъде открита фотоизложбата "Истинската България" на Асен Великов. В 14.00 часа ще се състои концерт на Ансамбъл "Езерец" към НЧ "Никола Вапцаров - 1866".

*** Бургас

От 09.00 до 18.00 часа в Регионална библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас, филиал на ул. "Булаир" ще бъде представена изложба "Пътят към Освобождението на един народ", посветена на 142 години Свободна България и 126 г. от публикуването на първия български роман "Под игото".

От 10.00 часа от Морска гара ще тръгне "Българовско шествие" по случай Националния празник. Участниците в автошествието се предвижда да пристигнат на площада на Българово около 10.45 часа.

От 11.00 часа на площада пред Общината ще бъде дадено начало на отбелязването на 142 години от подписването на Санстефанския мирен договор. От 11.30 часа при Паметника на руските освободители бургаското православно духовенство ще отслужи заупокойна молитва, последвана от военен ритуал за отдаване на почести и полагане на венци и цветя.

От 11.15 часа от пл. „Атанас Сиреков“ през ул. „Ал. Богориди“ до Приморски парк ще се проведе шествие и полагане на венци и цветя пред паметната плоча на генерал А. М. Лермонтов, пред Руски лазарет и пред паметниците на българските възрожденци-революционери.

От 11.15 часа от пл. „Атанас Сиреков“ през ул. „Александровска“ през пл. Тройката през ул. „Васил Левски“ до Паметника на руските освободители ще се проведе шествие на военни блокове с фанфарни и духови оркестри.

От 11.30 часа пред Паметник на руските освободители ще се проведе тържествен ритуал по полагане на венци и цветя и отдаване на военни почести. Ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България от османско иго.

От 11.30 часа на площад „Св.св. Кирил и Методий“ ще се проведе празничен концерт и благослов за свободата на България. С участието на Хор „Милка Стоева“, Хор „Бургас“, IV-ти гвардейски отряд, I-риI гвардейски оркестър и Хор за патриотични песни при ПГЕЕ „Константин Фотинов“, Духов оркестър при НУМСИ „Проф. П. Владигеров“, Фанфарен оркестър „Княз Борис I“ при СУ „Княз Борис I“, Мартин-тромпетен оркестър при ОУ „П. Р. Славейков“, ТА „Зорница“, ДТА „Звездичка“, ФТА „Лазур“, ТК „Георгиев“, ФК „Гергьовче“, ТК „Чанове“, ТК „Цвете“, ТК „Лазур“, ТС „Бял Равнец“, ТК „Пламък“, ТК „Миладина“, ТК „Крайморци“, ШБГТ „Бургос“, ФК „Карамфилче“, ТГ „Емоция“, ТГ „Самодиви“, Иво Папазов и оркестър „Тракия“ със солисти Мария Карафезиева и Величка Николова.

От 17.00 часа в Регионална библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас, на ул. „Булаир“ 10 Излъчване на Документалната поредица "Българско военно чудо", включваща историческите късометражни филми: „Освобождението на България 1878 г.“, „Плевенската епопея“, „Шипченската епопея“, Проект „Българско военно чудо“ на Сдружение „Българска история“ и ЗАД „Армеец“.

*** Варна/ с. Разделна

От 09.00 часа от центъра на село Разделна ще започне събитието по издигане на българското знаме от скалата „Петрич кале“ край Белослав. 

*** Велико Търново

От 10.00 часа от площад „Съединение“ пред музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще тръгне безплатна пешеходна обиколка с беседа, организирана от РИМ- Велико Търново и посветена на 142 год. от Освобождението на България.

От 10.30 часа пред сградата на Общината ще се състои военен ритуал за издигане на националното знаме на България, а кметът д-р инж. Даниел Панов ще произнесе слово.

От 11.00 часа на Паметник „Майка България” ще бъде отслужен празничен благослов, отслужен от Негово Високо благоговейнство свещено иконом Славчо Иванов. От 20.00 часа на Площад „Цар Асен І” ще се състои аудио- визуален спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина”.

От 11.00 часа в църквата „Света Троица“ ще се състои благодарствен молебен за Освобождението на България. В 12.00 часа на площад „Алеко“, ще се проведе военен ритуал по издигане националното знаме на Република България. В 12.15 часа тръгва празничното общоградско шествие - от площад „Алеко“ до площад „Свобода“. От 20.00 часа ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.

*** Варна

От 10.00 ч. на площад „Св. Св. Кирил и Методий” ще се състои тържествено вдигане на националното знаме по случай Националния празник. Общоградско шествие ще се отправи към паметниците на Граф Игнатиев, на украинските и на руските воини.

От 13.30 часа в Парка с Мемориал на руските воини освободители в местността „Терасите“ в Район „Владислав Варненчик” ще се проведе тържество и ритуал с полагане на венци и цветя.

От 18.00 часа във Фестивален и конгресен център – Зала 1, ще започне празничен концерт-спектакъл „Свободна България”.

От 19.30 часа на Входа на Морската градина ще се състои тържествена заряпроверка по случай 3 март.

*** Горна Оряховица

От 11.00 часа на пл. „Георги Измирлиев“ започват честванията по случай Националния празник на Република България.

*** Добрич

От 09.00 часа ще започне Ден на отворените врати в Музей в Градски парк „Св. Георги“ и Военно гробище музей.

От 09.30 часа в Храм „Свети Георги“ ще се отслужи Панихида в памет на загиналите за Освобождението на България и празничен водосвет.

От 10.00 часа от Храм „Св. Георги” до Мемориален комплекс „Хан Аспарух“ ще тръгне празнично шествие „Първите“.

От 10.30 часа в Мемориален комплекс „Хан Аспарух“ ще се проведе тържествен ритуал за отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя.

От 12.00 часа на пл. „Свобода“ ще се проведе Празничен фолклорен концерт на Представителен фолклорен танцов клуб „Хорце“ и Детска танцова школа „Хорце“ при Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“ с ръководител и хореограф Севдалина Атанасова.

От 16.00 часа в Художествената галерия в Добрич ще бъдат представени автентични облекла и оръжия от времето на хайдушкото движение.

*** Дулово

От 10.00 часа пред паметниците на Васил Левски и на загиналите във войните от дуловския край с издигането на българското знаме ще започне тържествен ритуал по повод Националния празник.

*** Дупница

От 10.45 часа ще се състои поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на Опълченците.

*** Златоград

От 10.00 часа от Паметника на независимостта и братя Родопски ще потегли празнично шествие за отбелязване на Националния празник на България. То ще премине през Паметна плоча на загиналите във войните от община Златоград, Паметна плоча на генерал Черевин, Паметник на Делю войвода на Централен площад и лобното място на Делю войвода.

От 11.00 часа на мегдана в Стария град в Златоград ще има празничен концерт, както и конкурси за най-автентична носия и оръжие.

*** Казанлък

В 09.30 часа в Шипченския манастир „Рождество Христово“ ще бъде отслужен Благодарствен молебен от Старозагорския митрополит Киприан.

*** Карлово

От 10.00 часа на Площад "20-ти юли" ще се състои церемония по издигане на българското знаме. В 10.45 часа на ул. „Ген. Карцов“ ще бъдат поднесени цветя пред паметника на ген. Карцов. От 11.00 часа продължават честванията в селищата Столетово, Кърнаре и Христо Даново. От 12.30 часа ще бъде направена възстановка на събитията от Освобождението в село Каравелово.

*** Кубрат

От 18.00 часа с издигане на знамето на републиката и поднасяне на венци и цветя в града ще започнат празничните прояви за отбелязване на Националния празник на България

*** Кюстендил

От 11.00 часа на площад „Велбъжд” 16-те участнички в конкурса „Девойка Кюстендилска пролет – 2020” ще раздадат над 1000 знамена на гражданите и гостите на община Кюстендил.

От 11.00 часа на паметника „Булаир” ще бъдат отбелязани 142 години от Освобождението на България. – отразява Венцеслав.

*** Ловеч

От 10.00 часа в Храм „Света Троица“ ще се отслужи панихида за загиналите и поднасяне на венци и цветя на Паметника на загиналите ловчанлии.

От 10.30 часа ще бъдат поднесени венци и цветя на „Кървавия камък“ в кв. „Дръстене“. От 10.40 часа цветя ще бъдат поднесени и на Паметната плоча на Цачо Шишков на ул. „Цачо Шишков“.

От 10.45 ч. ще се състои поднасяне на венци и цветя на Алеята на българо-руската дружба, Черния паметник и Паметника на Гложенеца в парк „Стратеш“.

От 11.00 часа ще започне тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя и военен ритуал на Белия паметник в парк „Стратеш“.

От 16.00 ч. ще може да се наблюдава възстановка на РК „Васил Левски“ при НД „Традиция“ - „Връчване на Самарското знаме на българското опълчение“, живата картина е на пл. „Тодор Кирков“. От 18.00 часа ще бъде изнесен празничен концерт на Общински духов оркестър с ръководител Тотко Рогашки. Изявата се нарича „Moя България“.

*** Пампорово

От 11.30 часа от телевизионната кула “Снежанка” ще започне тържествено ски шествие по случай Националния празник, като то ще премине по писта № 6 и ще завърши на плаца на лифт станция „Студенец” 2, където в 12.00 часа ще отекне химнът на Република България.

От 10.30 до 11.20 всички работещи лифтове в Пампорово безплатно ще качват желаещите да участват в спускането.

*** Петрич

От 10.00 часа в Исторически музей – Петрич ще бъде представена постерна интерактивна изложба „Духът на свобода“ – съвместен проект на Исторически музей – Петрич и сдружение „Арамии“. В 11.00 часа ще започне тържеството пред паметник „Загинали за Родината“. В 12.00 часа започва празничният концерт на ВС „Сгушена звездица“ на сцената на градския площад.

*** Пловдив

От 11.00 часа в Катедрален храм „Св. Богородица“ Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи молебен по случай Националния празник на България.

В 12.00 часа на Паметника на руските освободители –Бунарджика ще бъде отбелязана тържествено 142-рата годишнина от Освобождението. В 13.00 часа при Паметника на опълченците на Централни гробища ще бъде отслужена панихида за загиналите български опълченци.

В 16.00 часа на площада жителите и гостите на града ще могат да се насладят на празничен концерт на Представителния духов оркестър на ВВС с ръководител майор Михаил Младенов. В 18.30 часа на пл. „Централен“ в града ще започне тържествена проверка-заря.

*** Разград

От 10.00 часа в града ще се проведе общоградска акция под надслов „Паметта на поколенията“. В 11.00 часа на площад „Възраждане“ ще започне официалната част на събитията по повод Националния празник с издигане на националния флаг от новите почетни граждани на Разград.

*** Свищов

От 11.00 часа в църквата „Света Троица“ ще бъде отслужен Благодарствен молебен за Освобождението на България.

От 12.00 часа на площад „Алеко“ ще се проведе военен ритуал по издигане националното знаме на Република България.

От 12.15 часа ще има празнично общоградско шествие от площад „Алеко“ до площад „Свобода“. От 12.30 часа пред паметника на Свободата на площад „Свобода“ започва празничната програма.

*** Симитли

От 09.00 часа от паркинга зад общинска администрация Симитли с маршрут Симитли, Черниче, Полето, Брежани, Ракитна ще тръгнат автобуси, които ще ги извозят до село Ракитна, откъдето родолюбците, които ще могат да се включат в поход към историческата местност Кръста за националния празник.

*** Сливен

От 11.00 часа, на пл. „Хаджи Димитър“ ще се състои официална церемония по издигане на националното знаме на България, следвана от приветствено слово по повод празника. От 12.00 часа, на площада за първи път гражданите ще имат възможност да се включат в родолюбивата инициатива „Пробуждане с хоро“. От 13.00 часа на пл. „Хаджи Димитър“ ще започне 56-ото издание на лекоатлетическа щафета „Освободител“ и награждаване на победителите.

*** Смолян

От 10.00 часа в храм „Св. Никола” в квартал „Устово” ще бъде отслужен тържествен благодарствен молебен от Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, за руските освободители, посрещнати преди 142 години в същия храм.

От 10.30 часа ще тръгне празнично шествие от храм „Св. Никола” до площад „Възраждане“ с църковните хоругви, водено от Сдружение „Родопски хайдути“, които носят пушката на Капитан Петко войвода, защитник на Родопите през 1878-1879 г., съхранявана в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян.

От 11.00 часа на площад „Възраждане“ в квартал „Устово” ще има почетен караул, поклонение и поднасяне на цветя пред Паметника на борците за свобода и Паметника на ген. Пьотр Черевин. След това ще се състои празничен концерт с участие на състави от НЧ „Кирил Маджаров-1866“ и Детска градина „Радост“.

*** Стара Загора

От 10.30 часа, кметът Живко Тодоров, заедно с общинското ръководство и общинския съвет, ще поднесат цветя пред паметниците, посветени на Освобождението на Стара Загара – Мавзолей– костница „19 юлий 1877”, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци, Паметник на Старозагорското въстание.

В 11.00 часа ще бъдат положени венци в знак на почит и признателност към знайните и незнайни герои, извоювали Свободата на България, пред Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

*** Стара Загора. / с. Енина

От 11.30 часа в с. Енина ще започне празничната програма за отбелязването на Трети март. На събитията ще присъства лидерът на ПП АБВ Румен Петков.

*** Тетевен

От 08.30 часа ще бъде дадено начало на мотошествие, водено от Мотоклуб ,,Скални орли“ и поднасяне на цветя на паметниците на Петко Милев Страшния, Сава Младенов, Георги Бенковски, Христо Габровчето и Баньо Маринов.

От 10.00 часа ще бъде отслужена панихида пред паметника на загиналите за освобождението на Тетевен руски войни в двора на църква ,,Св. Всех Святих“.

От 10.30 часа ще започне шествие от църква ,,Св. Всех Святих“ до пл. ,,Сава Младенов“. От 11.00 часа ще се състои тържествено издигане на знамето на Република България и слово на кмета на Община Тетевен.

От 11.15 часа ще започне празнична програма с участието на народната певица Николета Николова с ,,Гайдарска дружина“, ученици от НУ ,,Хаджи Генчо“ – гр. Тетевен, ТФ ,,Ева“ при НЧ ,,Съгласие 1869 г.“

*** Тутракан

От 18.30 часа ще се състои тържествена заря-проверка по случай Националния празник на България. От 19.00 часа ще се проведе и празничен концерт.

*** Хасково

От 11.00 часа на пл. „Общински“ честванията на Националния празник на България ще започнат с ритуал по издигане на националното знаме.

От 11,30 ч. на пл. “Свобода“ пред паметника на Незнайния войн ще бъде тържественият ритуал по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението на България.

В 12.00 часа Хасково ще се включи в световната инициатива „Пробуждане с хоро“.

*** Ямбол

От 09.30 часа пред Община Ямбол с церемония по издигане на националния флаг, благодарствен молебен и празнично слово на кмета ще започне церемонията по повод 142 години от Освобождението от османско владичество и Национален празник на Република България - 3 март.

От 12.00 часа в Музея на бойната слава ще бъде представена лекция, посветена на 160 години от рождението на генерал от пехотата Стилиян Ковачев - „Човекът, личността, военачалникът."

От 11.00 часа на Паметника на загиналите руски воини и български опълченци пред манастира „Св. Спас, Св. Александър Невски“ ще бъдат поднесени цветя и венци.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.