• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Предстоящи събития в страната на 6 май 2022 г.

Предстоящи събития в страната на 6 май 2022 г.

/КРОСС/ ***

София.

От 9.00 часа на площад „Свети Александър Невски“ в София държавният глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена на Българската армия, съобщиха от президентството.

Президентът ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин, след което ще се състои тържествения марш на представителните роти на въоръжените сили.

 

***

София.

В 9.35 часа държавният глава ще приветства на „Дондуков“ 2 младежи от ученическия гвардейски отряд и младежкия духов оркестър от Професионална гимназия по електротехника и електроника “Константин Фотинов” – Бургас, както и ученическите гвардейски отряди от СУ „Христо Ботев“ – Айтос, ОУ ”Отец Паисий” – Батак и ЕГ „Иван Вазов“ – Смолян. В Гербовата зала ще бъдат връчени клетвените обещания от капитаните на отрядите, както и плакети от директори на училищата. След това ученическите гвардейски отряди ще разгледат президентската библиотека.

 

***

София.

В 10.00 часа държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще приемат в кабинетите си първите гости в рамките на Деня на отворените врати на президентската институция. До 16.00 часа посетителите ще имат възможност да разгледат сградата и да видят униформи на Националната гвардейска част, знамена светини на Българската армия, както и изложба със снимки, посветени на българските военнослужещи, на фотографа Вяра Йовева.

 

***

Велико Търново.

В 14.00 часа президентът Румен Радев ще посети Велико Търново, където ще участва във военния ритуал по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия. Президентът и върховен главнокомандващ ще приеме почетния строй, след което ще произнесе слово. Представителни части на Българската армия ще преминат в тържествен марш, след което държавният глава ще разгледа дейността на катедрите от Националния военен университет „Васил Левски“, която ще бъде представена в парк „Майка България“.

 

***

София.

От 9.00 до 17.00 часа по повод Деня на храбростта и Празник на Българската армия на 6 май Музеят на авиацията ще работи с вход свободен.

 

***

София.

Със специална празнична програма Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посрещне своите посетители в Деня на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май. Традиционно НВИМ обявява вход свободен от 10.00 до 17.00 ч. за постоянната си хронологична и външната експозиция.

 

***

Варна.

На Морската гара във Варна по случай 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия, Военноморските сили ще проведат мероприятия във Варненския гарнизон:

От 9.30 часа ще се състои посрещане на старшия морски началник

От 9.40 часа до 09.45 часа ще се проведе тържествено вдигане на флаговете на корабите от състава на Военноморските сили

От 9.45часа до 10.10 часа ще се състои церемония по награждаване на военнослужещи по случай Празника

От 10.20 часа до 10.40 часа ще се проведе демонстрации на способности с участието на военнослужещи от Дивизион за морски специални операции, Морска вертолетна авиобаза „Чайка“, Флотилия бойни и спомагателни кораби.

 

***

Варна.

От 11.00 часа Екопарк Варна ще се проведе Гергьовденска хоротека

 

***

Елин Пелин.

От 10.30 часа, на площад „Независимост“ в град Елин Пелин ще се проведе съвместна инициатива на кмета на Община Елин Пелин и 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е - Военно формирование 42600, с. Мусачево.

 

***

Кубрат.

От 09.30 часа Община Кубрат и жителите на град Кубрат ще отбележат Деня на храбростта и празника на Българската армия с поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните кубратчани в парк „Омол“. Гергьовден ще бъде отбелязан още с традиционна празнична люлка пред сградата на Общината, с много музика и добро настроение.

На 6-ти май селищен празник ще отбележи и село Севар, като той ще продължи от 10.00 часа и на 7-ми май с конни състезания и концерт на деца и самодейци от три населени места – Севар, Бисерци и Мъдрево.

На 6-ти май в селото ще бъде открита паметна плоча на загиналите във войните жители на Севар, като ще се проведе и обичаят „Хъдреллез“, който впрочем се прави и в други населени места на общината.

 

***

Русе.

От 10.30 часа пред Съдебната палата актьорите от Държавен куклен театър-Русе ще представят безплатно образователния спектакъл за най-малките – „Приказка за Боби и шайка микроби“.

 

Русе.

От 11.30 часа пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война ще се проведе официалната церемония по полагане на венци и цветя. Празнични слова ще произнесат кметът Пенчо Милков, областният управител Анатоли Станев и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев

 

***

Русе.

От 12.00 часа пред Доходното здание русенци ще имат възможността да дирижират оркестъра на Държавната опера в рамките на концерта с диригент Димитър Косев.

 

***

Русе.

От 17.00 часа в Художествената в Русе ще бъде представена изложбата на Роксандра Костова, а от 18 ч. ще бъде прожектиран филмът за русенската художничка Васка Баларева. В същия час ще стартира и изложбата на Дружеството на художниците „Русе моят град“ в галерията на ул. „Борисова“ 6.

 

***

Свищов.

От 11.00 часа на паметника на 33-ти Свищовски полк, на пл. "Велешана" ще бъде отправен тържествен поздрав с участието на Фанфарен оркестър „Акорд“ към СУ „Д. Благоев“ и деца от детските градини „Васил Левски“, „Калина Малина“, „Слънчо“ и „Чиполино“.

 

***

Хасково.

От 10.00 часа на площад „Свобода“ в Хасково пред паметника на Незнайния войн ще започне тържествената церемония по поднасяне на венци и цветя в памет на всички български войни, отдали живота си за България.

 

***

Хасково.

От 17.00 часа в голямата зала на Младежки център Хасково ще бъде открит фестивала на камерния танц в Хасково.

 

***

Ямбол.

Ямбол ще отбележи Деня на храбростта и празник на Българската армия 6 май със Света литургия, литийно шествие и военен ритуал.

Празникът ще започне в 8.00 часа с утринна служба в храм „Свети Георги Победоносец“ в квартал „Каргон“, след което ще продължи със Света литургия.

В 10:30 часа от храма ще тръгне литийно шествие с икона, в която е вградена частица от мощите на Св. Георги. В него ще участват представителна част от гарнизон Ямбол и Духов оркестър при Народно читалище „Съгласие-1962“.

 

***

Ямбол.

В 11.00 часа пред сградата на Община Ямбол ще започне тържественият ритуал за издигане на националното знаме и марш на представителни блокове от военните формирования на Ямболския гарнизон. Ще бъде отслужен Тържествен водосвет и молебен За здравето на българските воини от гарнизон Ямбол ще бъде отслужен благодарствен молебен.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.