• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Предстоящи събития в страната за 9 май

Предстоящи събития в страната за 9 май

/КРОСС/ ***
София. От 9.00 часа, държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще поднесат цветя пред Паметника на незнайния войн в София по случай отбелязването на 77 години от победата над нацизма.

***
София. От 10.00 часа държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция. Преди церемонията президентът ще приеме почетния караул на Националната гвардейска част.
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в тържественото отбелязване на Деня на Европа - 9 май.

***
София. От 10.00 часа в залата на Дома на Европа (ул. „Г.С. Раковски" 124) ще се проведе граждански диалог с комисаря за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел. Темата на дебата е „Младите хора за бъдещето на Европа".

***
София. От 11.00 часа в заседателната зала на Областна администрация на Софийска област на бул. „Витоша" 6, ет. 5 ще се състои церемония, на която на администрацията на Софийска област официално ще бъде връчен сертификат за управление на борбата с подкупването.

***
София. От 12:00 часа в литературен клуб „Перото" (НДК, пл. България №1) ще се проведе пресконференция на Фондация „Експерти срещу рака". Събитието е по повод предстоящата I-ва Национална конференция на хирурзите на гърда, по време на която ще бъде учреден за първи път у нас Национален експертен съвет на хирурзите на гърда, включващ специалисти по обща, пластична и гръдна хирургия и гинеколози от цялата страна.

***
София. От 12.30 часа в хотел „Рамада" КНСБ организира Национална конференция "Работеща България за бъдещето на труда" на 9 май.

***
София. От 13.00 часа в Американския корнър на Столична библиотека (пл. Славейков 4А), ще се открие Националната библиотечна седмица (9 - 13 май 2022 г.).

***
София. От 14.00 часа Министърът на младежта и спорта Радостин Василев ще даде старт на активностите по повод Европейската година на младежта 2022 г. Събитието ще се проведе в сградата на Представителството на Европейската комисия в България.

***
София. От 19:30 часа в Концертната зала на Националната музикална академия ще се проведе концерт от Лазар Николов, Александър Райчев, Парашкев Хаджиев и Веселин Стоянов.

***
Благоевград. От 10:00 часа в Областния информационен център - Благоевград ще се открие изложба на детски рисунки на тема "Европа в моите очи", съобщиха от общината. Изложбата е посветена на Деня на Европа и на 10-годишнината от създаването на Областния информационен център.

***
Благоевград. От 10.30 часа в пресклуба на БТА Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград ще проведе пресконференция по случай премиерата на най-новото заглавие в репертоара на театъра
"Заровеното дете" от Сам Шепърд.

***
Благоевград. От 11:00 часа пред паметната плоча на загиналите граждани от община Благоевград във войните за обединението и независимостта на България ще се състои ритуал по случай Деня на Европа и Деня в памет на всички жертви във Втората световна война.

***
Благоевград. От 12:00 часа е началото на събитието в Регионалната библиотека "Димитър Талев" под надслов „Заедно творим и се забавляваме". Изложба и музикални изпълнения ще съберат деца и ученици от различни етноси, за да покажат, че по пътя на изкуството няма различия.

***
Благоевград. От 18:30 часа в зала "Яворов" започва празничният концерт "Тамбуро моя" на Фолклорна група "Веселина" по случай 20-годишнината на състава към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Поколения тамбуристи и вокални изпълнители са преминали през групата, ръководена от Веселинка Боянова. Сцената в зала „Яворов" ще ги събере отново.

***
Варна. От 10.00 часа , Варна ще почете Деня на победата над хитлерофашизма и Ден на Европа, с полагане на цветя и венци пред паметника на Осми Приморски полк и тържество вдигане на знамената на България и на Европейския съюз от 11.00 часа пред централния вход на Община Варна.

***
Варна. От 10.00 часа в зала „Пленарна" на община Варна журито за присъждане на награда „Варна" в областта на културата се събира, за да вземе окончателно решение за определяне на тазгодишните носители на отличието.

***
Варна. От 16.30 часа на площад „Антон Новак „ /вход на морската градина/ представителният духов оркестър на Военноморските сили ще изнесе концерт. Събитието се организира под егидата на областния управител на Варна Благомир Коцев по повод Деня на Европа.
От 18.00 часа на същото място започват изпълненията на духов квинтет „Five Star Brass".

***
Русе. Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев е патрон на честването в Русе на 15 години от присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз. Събитието ще бъде отбелязано в Деня на Европа, 9 май. Инициативата е съвместна с международната организация „Елиас Канети" и Областната управа.
Министър Събев ще бъде домакин на панорамна разходка с кораб по река Дунав, в която ще се включат представители на дипломатическия корпус в България, както и местни власти от България и Румъния. Пътуването е предвидено да се осъществи с кораба „Русчук" от 13.00 до 15.00 часа.
Дипломатите ще бъдат посрещнати и приветствани в Зала 1 на Областната администрация в 12.00 часа. Очакванията са на място да бъдат министър Събев, както и ръководството на Областната управа и Общината.

***
Търговище. От 11.00 ч., с ритуал за издигане на знамената на площад „Свобода" Търговище ще отбележи 9-ти май.

***
Търговище. От 19.00 часа на сцена „Борово око" стартира #МузикаленПаркФест, който ще продължи в дните до 14 май. Концертът в първата вечер на панаирната седмица ще бъде с участието на Мария Чакърдъкова и Силвия Кацарова. Той се организира с подкрепата на официалния партньор на панаира фирма „Мебел Стил" и Областният информационен център в Търговище.

***
Сливен. От 10.00 часа зала 105 на община Сливен кметът Стефан Радев, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, зам.-кметовете и секретарят на Общината ще посрещнат представители на Младежки дом за традиционната инициатива "Управляваме заедно", посветена на Деня на Европа.

***
Сливен. От 17.00 часа ще бъде открита съвместна изложба на Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков"-Сливен и Регионален исторически музей - Русе "Образи наследство" . Изложбата е резултат от теренните изследвания на музейните специалисти от Сливен и Русе по проект "Културни ресурси, валоризиране на наследства и местно развитие", реализиран с финансовата подкрепа на фонд "Научни изследвания" към Българската академия на науките.

***
Стара Загора. От 18.00 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески" ще бъде излъчен документален филм, разказващ стогодишната история на Търговска гимназия.

***
Свищов. От 10.30 часа предстои официалното откриване на обновената и реконструирана спортна зала „Септември" в крайдунавския град Свищов.

***
Шумен. От 10.00 часа на площад „Кристал" пред паметника на загиналите във войните шуменци представители на местната власт и областната администрация, просветни, граждански и политически организации, ветерани от войните и граждани ще почетат паметта на загиналите във Втората световна война. Организатори на честването са Община Шумен и Командването на военния гарнизон в града.

***
Шумен. От 10.30 часа от площад „България" ще започне традиционната лекоатлетическа щафета „Европа", в която ще се включат ученици от 5 до 11 клас в три възрастови групи. Трасето на спортната проява е по южното платно на бул. „Славянски", като стартът е от пешеходната пътека до Паметника на съветската армия, а финалът - до РБ „Стилиян Чилингиров".
Награждаването на победителите в щафетата ще бъде на площад „Кристал" от 11.00 часа.

***
Шумен. От 14.00 часа в заседателната зала на ДКТ „В. Друмев" в Шумен ще се проведе пресконференция по повод ТФ "Нова българска драма" - Шумен 2022 г. Ще присъстват Дияна Христова - председател на УС на Сдружение "Нова българска драма" и Илия Виделинов - директор на ДКТ "В. Друмев".

***
Хасково. От 19.00 часа в залата на ДКТ „Иван Димов" Хасково ще се проведе празничен концерт на Камерен оркестър - Хасково „Музиката на Европа"

***
Ямбол. От 9:45 часа започва програмата на Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862" в Ямбол с диригент маестро Васил Шейтанов пред Паметника на Георги Дражев и загиналите през войните ямболци в квартал „Каргон".

***
Ямбол. От 10.00 часа ще се проведе тържественият ритуал със слово на кмета на община Ямбол Валентин Ревански и поднасяне на венци и цветя. В него ще участва представителна част от Ямболския гарнизон.

***
Ямбол. В 11:00 часа ще започне организираното от Националното движение „Русофили" и Руски клуб „Съотечественик" поднасяне на цветя на паметните плочи на починалите съветски воини през 1944-1945 година, което ще се състои на паметната плоча в Градски парк - Ямбол.
В Музей на бойната слава, който отвори врати на тази дата преди девет години, е обявен Ден на отворени врати от 10:00 часа до 16:00 часа.

***
Ямбол. От 18:00 часа ще започне концертът „Суинг тайм" на джаз музиканта Любчо Воденичаров в зала „Съвременност" на Културно-информационен център „Безистен", посветен на Деня на Европа. Входът е свободен.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.