• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Предстоящо на 24 май

Предстоящо на 24 май

/КРОСС/***
София.
От сградата на Администрацията на президента държавният глава ще се включи в традиционното празнично шествие за 24 май до паметника на светите братя Кирил и Методий.

***
София.
Пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" президентът Румен Радев ще присъства на тържествения водосвет за 24 май и ще произнесе слово.

***
София.
В Националния исторически музей в столицата президентът Румен Радев ще бъде домакин на традиционния прием по случай Деня на славянската просвета и култура и на славянската писменост.

***
София.
От 11.45 часа председателят на Народното събрание Димитър Главчев ще присъства на академичното тържество, с което Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще отбележи 24 май.

***
Тополовград.
От 10.15 часа вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети Тополовград, където ще участва в тържествата по повод празника на града и Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

***
Ловеч.
От 17.00 часа, Димитър Главчев ще връчи ежегодната персонална награда в областта на културата „Ловешки меч" 2017 г. на церемония на пл. „Тодор Кирков" в Ловеч. Наградата се присъжда за 65-ти път и с нея Община Ловеч цели да стимулира изявите на творци и дейци в сферата на изкуството и културата.

***
София.
От 10.00 часа по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Негово Светейшество Българския патриарх Неофит ще отслужи празничния молебен за благопреуспяване на учащите се и всички деятели на просветата, науката и културата, който традиционно се отслужва в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски".

***
София/Банкя.
БДЖ за първи път отбелязва Деня на славянската писменост с „Влакът на буквите". От 10.20 часа на първи коловоз на Централна гара София ще започне празник под звуците на духовия оркестър на Столична община. 130 ученици и преподаватели ще бъдат специалните гости в композицията. Композицията, на чело на която е локомотивът Баба Меца, потегля към гарата в Банкя в 10.45 часа. Там децата ще бъдат посрещнати от други ученици със своя програма. В 12.50 часа влакът ще потегли обратно към София.

***
София/Пловдив.
БДЖ пуска композицията „Тракийски романс", теглен от парния локомотив 05.01. Влакът потегля в 09.00 часа от Централна гара София. В състава на влака е включен и вече традиционният музей на колела - личният вагон на Борис ІІІ от композицията „Корона експрес". В 13.10 часа „Тракийски романс" потегля към Хисаря, а след престой той там ще се върне по същия маршрут към София.

***
София.
С академично тържество в Аулата на Софийския университет най-старото висше училище в България ще отбележи Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 2 4 май. От 11.45 часа с приветствено слово на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски" проф. дфн Анастас Герджиков.

***
София.
От 12.30 часа археологическия парк „Западна порта на Сердика" отваря за посетители.

***
София.
По случай 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин" при БАН организира кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!". За трета поредна година на три места в центъра на София от 10.00 до 14.00 часа граждани и гости на столицата ще могат да проверят знанията си по български правопис и пунктуация. Местата са: срещу Софийския университет „Св. Климент Охридски" пред парка „Княжевска градина"; на изхода на метростанция „Сердика" на площад „Света Неделя"; на югоизточния ъгъл на кръстовището между булевард „Тодор Александров" и булевард „Христо Ботев".

***
София.
Център за градска мобилност заедно със Столична община и Столична библиотека стартират кампанията „Пътувай и чети". На няколко централни места в столицата ще бъдат разположени открити пунктове, в които всички любители на четенето ще могат да разменят книги. Пунктовете ще бъдат позиционирани в близост до спирки на градския транспорт на пл. „Славейков", пл. „Гарибалди" и на изхода на метрото при Ректората на СУ (от страната на парка). На посочените места всеки посетител ще може да получи от Столична библиотека не само книга, а и безплатна читателска карта. Пунктовете ще бъдат отворени от 11.00 до 17.00 часа от 24 май до 2 юни включително.

***
София.
От 15.00 часа в сградата на КТ „Подкрепа" ще бъдат връчени наградите на конкурсите „На учителя с любов" и „Магията на словото", както и наградите за социално партньорство.

***
София.
От 17.00 часа под куполите на Ларгото ще бъдат връчени наградите „Златно перо" 2017.

***
София.
В 17.30 часа в литературен клуб „Перото" в НДК, Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония (БОППХ) ще представи първата книжка за деца посветена на това рядко заболяване.

***
София.
От 18.00 часа на официална церемония в Балната зала на хотел "Радисън" телевизия „Европа" ще връчи годишната си награда за проевропейска политика. Четвъртият носител на наградата на телевизия „Европа" за проевропейска политика ще бъде министър - председателят на Република България Бойко Борисов.

***
София.
От 19.00 часа в Театър „Българска армия" за 27-и път Фондация „Академия Аскеер" ще връчи своите национални награди за постижения в театралното изкуство през изтеклия сезон.

***
Благоевград.
От 10.30 часа на паметника на „Св. св. Кирил и Методий", намиращ се пред хуманитарната гимназия в Благоевград ще бъдат положени венци и цветя.

***
Благоевград.
От 11:00 часа на пл. „Георги Измирлиев" ще започне концерт на школите към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

***
Благоевград.
От 20,00 часа българският певец, композитор и текстописец Миро, ще поздрави жителите и гостите на Благоевград с концерт на площада пред общината. От 22,00 часа жителите на града ще имат възможност да се насладят на 3D мапинг шоу.

***
Симитли.
От 09:30 ч. празнично шествие на учители и ученици ще премине до площад „Септември" под звуците на Духовия оркестър към СУ „Св.Св. Кирил и Методий" Симитли.

***
Гоце Делчев.
От 11,00 часа от площад „Гоце Делчев" ще се състои традиционно празнично шествие. Празничната програма по повод 24 май ще започне в 11.30 часа на площад „Македония" пред Дома на културата.

***
Бургас.
От 10.30 часа от площад „Тройката" ще тръгне шествието, което ще понесе буквите от българската азбука. То ще стигне до Културен център „Морско казино".

***
Варна.
От 09.00 часа в храм „ Св, Николай Чудотворец" ще бъде отслужена празнична Света Литургия. От 11.00 часа площадът пред храма ще се превърне в площад на кирилицата.

***
Велико Търново.
От 10.00 часа в Ритуалната зала на Общината ще се проведе Среща на кмета Даниел Панов с дейци на културата и образованието.

***
Велико Търново.
От 10.30 часа от Паметник „Велчова завера" ще тръгне Празнично шествие до сградата на Община Велико Търново.

***
Велико Търново.
От. 11.15 часа пред сградата на Общината кметът на Велико Търново Даниел Панов ще произнесе празнично слово и ще връчи общинската награда „24 май", празничен концерт.

***
Велико Търново.
От 18.00 часа по ул. „Васил Левски" ще започнат Абитуриентски дефилета.

***
Велико Търново.
От 21.00 часа на пл. „Цар Асен I" ще бъде излъчен Аудиовизуален спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина" - безплатна прожекция.

***
Видин.
От 10.30 часа ще се проведе празнично шествие от СУ „Цар Симеонов" до Художествената галерия „Никола Петров". От 11.00 часа на откритата сцена в Крайдунавския парк ще се състои награждаване на изявени деятели в областта на образованието и културата и празничен концерт на Ансамбъл за народни песни и танци „Дунав".

***
Враца.
10.00 часа от площад „Македония" ще се проведе празнично шествие на педагози и ученици от община Враца. В 10.30 часа пред сградата на Община Враца ще се състои тържествено отбелязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и връчване наградите на Кмета на Община Враца в системата на народната просвета и в областта на културата за 2017 г.

***
Гоце Делчев.
По повод 24 май Община Гоце Делчев и учебните заведения в града организират традиционно празнично шествие, което ще тръгне в 11.00 часа от площад „Гоце Делчев". То ще премине през улица „Търговска" и ще завърши на площад „Македония" пред Дома на културата. Празничната програма ще започне в 11.30 часа на площад „Македония" пред Дома на културата. По време на нея ще бъдат наградени изявени учители и ученици от учебните и детски заведения в общината. След това, празникът ще продължи с концерт на местни групи и изпълнители.

***
Добрич.
От 09.45 часа по повод 24 май пред паметник на св. св. Кирил и Методий ще бъдат поднесени на цветя. От 10.00 часа от паметника ще тръгне празнично шествие. От 11.30 часа на площад „Свобода" ще се състои празничен концерт на Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа" с гл. худ. ръководител Стоян Господинов и Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица". От 16.00 часа в градски парк „Св. Георги" ще се проведе празничен концерт на Духов оркестър - Добрич . От 18.00 часа на пл. „Свобода" ще се състои празничен концерт на ученици на СУ „Свети Климент Охридски".

***
Карлово.
От 10.00 часа на пл. „20-ти юли" ще бъде отбелязан Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

***
Козлодуй.
От 11.00 часа по повод 24 май пред Дома на енергетиката ще се проведе писмен маратон.

***
Дупница.
От 10.30 часа на площад „Свобода" ще се състои празнично шествие на училищата от Община Дупница.

***
Дупница.
От 11.00 часа на площад „Свобода" ще се състои церемония по връчване на наградите „Учител на годината".

***
Кюстендил.
От 11.00 часа на площад „Велбъжд" ще се състои празнично шествие по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

***
Кюстендил.
От 12.00 часа в художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора" ще бъде открита ретроспективна изложба на Любен Диманов.

***
Кюстендил.
От 18.00 часа в голямата зала на читалище „Братство" ще се проведе празничен концерт по повод Деня на славянската писменост, българската просвета и култура.

***
Момчилград.
В 10.15 часа в Момчилград ще се проведе празнично шествие по повод 24 май. Шествието ще премине по главната улица на града. След това в градския парк ще бъде представена богата празнична програма. Кметът на общината Сунай Хасан ще награди отличниците-абитуриенти от момчилградските училища.

***
Пазарджик.
В Пазарджик в 10.30 часа от читалище „Виделина" ще тръгне празнично шествие на учебните заведения и културни институции до паметника на Св.Св.Кирил и Методий, където ще бъдат положени венци и цветя.

***
Пещера.
От 10.30 часа на Централния площад в Пещера ще бъдат наградени ученици за постигнати изключителни успехи в учебната дейност и принос към развитието на училищната общност.

***
Пловдив.
От 9.00 ч. до 9.45 ч. ще бъдат връчени Почетен знак на град Пловдив, Почетна значка на град Пловдив и грамоти в Актовата зала на гимназията.

***
Пловдив.
От 9.00 ч. до 9.55 ч. е Празничната литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий", отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

***
Пловдив.
От 10.00 ч. е откриването на тържеството с химна на Република България. В 10.10 ч. празнично слово ще произнесе Началника на РУО - Пловдив г-жа Иванка Киркова.

***
Пловдив.
От 10.15 ч. пред паметника на славянските равноапостоли започва празничен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

***
Пловдив.
От 10.30 ч. е началото на шествието към площад „Централен".

***
Пловдив.
От 11.40 часа е концерта „ЗАЕДНО" на пловдивските хорове на пл. Централен. Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев ще поздрави учениците, гражданите и гостите на град Пловдив с празника.

***
Пловдив.
От 11:00 до 13:00 ч. в кв. Капана ученици от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в гр. Пловдив обединяват знание в проект, посветен на театралното изкуство в градска среда ще се проведе „Празник в кутия". Той ще бъде представен в няколко серии и локации: 11:00 - 11:30 ч.: ул. „Йоаким Груев" и ул. „Хр. Дюкмеджиев", 11:45 - 12:15 ч.: улици „Хр. Дюкмеджиев" и ул. „Златарска" и ъгълът на ул. „Златарска" и ул. „Кръстевич" от 12:30 до 13:00 часа.

***
Пловдив.
От 12:00 ч. Влакът „Тракийски романс" пристига на гара Пловдив.

***
Пловдив.
13:10 ч. „Тракийски романс" потегля към Хисаря.

***
Пловдив.
От 16.00 ч. до 18.00 ч. на пл. „Стефан Стамболов" пред община Пловдив, започва празничен концерт с участието на академичните състави към АМТИИ - Пловдив.

***
Русе.
От 17.00 часа в Историческия музей Ученици от Национално училище по изкуствата „Проф. В. Стоянов" - Русе от класа на Иван Д. Иванов - Йоаний ще представят изложба и пърформанс „ТАРО.

***
Свищов.
От 09.00 часа ще се извърши Поклонение на гроба на д-р Георги Атанасович - министър на Просвещението в Първия кабинет на България. (26 юли - 24 ноември 1879 год.). Следва празнична програма пред Общината.

***
Смолян.
От 10.30 часа в Зала № 1 на Родопския драматичен театър започват проявите на Община Смолян по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Кметът Николай Мелемов ще връчи годишните награди на Община Смолян на 20 просветни и културни дейци. Трио "Тенорите" ще изнесат концерт.

***
Сливен.
От 10.00 часа около Старият Бряст ще се проведе инициативата „Свободна книжарница".

***
Сливен.
От 11.00 часа от Градската градина ще тръгне празнично шествие на ученици от сливенските училища.

***
Сливен.
От 11.30 часа на площад „Хаджи Димитър" ще се проведе тържествена церемония послучай 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

***
Сливен.
От 12.00 часа в залата на общината кметът Стефан Радев и неговите заместници ще се срещнат с ученици, носители на награди от национални и международни състезания и конкурси.

***
Стара Загора.
По повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май Община Стара Загора организира празнична програма. В 10.00 часа на площада пред сградата на общината ще се състои церемония по издигане на националния флаг. В 11.15 часа на площада ще започне празничен хоров концерт на Държавна опера Стара Загора. От 19.00 часа в залата на оперния театър, оркестърът на операта ще участва и в концерта на супергрупата „Фондацията".

***
Твърдица.
От 9.45 часа от СУ „Неофит Рилски" ще тръгне празнично шествие. В 10.45 часа започва тържествен концерт.

***
Търговище.
От 10.30 часа народният представител от ПГ на ГЕРБ д-р Венка Стоянова ще вземе участие в организираните от община Търговище мероприятия и ще се включи в празничното шествие, което ще започне от площад „Свобода".

***
Чепеларе.
От 11.00 часа с тържествено шествие на учители, ученици и випускници започват проявите на Община Чепеларе по повод 24 май.

***
Ямбол.
В 09.30 часа в двора на Професионалната гимназия по хранителни технологии и туризъм ще започне официалното тържество по повод 24 май в Ямбол. В 10.00 часа от там ще потегли празничното шествие с маршрут: ул. „Търговска", ул. „Ген. Вл. Заимов", ул. „Г. Раковски". Крайната спирка е площадът пред община Ямбол, където от 11.00 часа започва концертът с участието на читалищни състави от града.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.