• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Над 45 маскарадни групи от България ще дефилират за юбилейния фестивал „Кукерландия

Над 45 маскарадни групи от България ще дефилират за юбилейния фестивал „Кукерландия

/КРОСС/ Над 45 маскарадни групи от страната потвърдиха участието си в 25-ото юбилейно издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия", въпреки извънредната промяна в програмата, заради дните на национален траур в памет на патриарх Неофит.

Днес започват състезателните дефилета е от 9:00 часа на сцената до фонтана в Градския парк на Ямбол. В журито тази година са академик Крум Стоянов Георгиев, фолклорист, член на Международната Академия за традиционно изкуство; проф. д-р Антон Христов Андонов, ръководител на катедра „Хореография" в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив; гл. ас. д-р Иглика Георгиева Мишкова, етнолог, и.д. заместник-директор на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките; Станислава Христова Минева, етнограф в Регионален исторически музей - Ямбол; Петър Георгиев Димитров, хореограф и главен художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Тунджа".

Общият награден фонд за фестивала е 18 000 лева. Ще бъдат връчени награда на кмета на Община Ямбол, награда на кмета на Община Тунджа, награди за цялостно представяне на маскарадните групи, за поддържане на местната традиция, за автентична маска, костюм и персонаж и др.

Уникалното селище „Кукерово" - емблематична атракция на „Кукерландия", отново ще се издигне  в близост до „Ален мак" в парка - с черква, кметство, здравна служба, пивница, дюкян, къщи. Там ще е и втората сцена, където групите ще представят своите ритуали.

От 11:00 часа, от северната страна на Културно-информационен център „Безистен" ще бъде даден старт на забавно творческо ателие за малки и големи. Всеки ще има възможност да се включи в създаването на най-мащабната кукерска мозайка от над 4200 пластмасови употребявани капачки.

От 12:00 часа  до сградата на „Български пощи" ще започне кулинарното шоу „Свинско с винско" с Ути Бъчваров.

Завладяващите танцьори от ансамбъл „Чинари", нежните гласове на момичетата от „Булгарина", виртуозните музиканти от група „Етнотикс" и магнетичните перкусионисти от „Чинари Дръмс" ще представят зашеметяващ коктейл от емблематичните си репертори  от 18:00 часа пред сградата на Община Ямбол.

Спектакълът е зрелищно съчетание на магнетичните фолклорни традиции, мистерията на маскарадните игри, харизмата на възрожденската храброст на българина и съвременните илюминативни откровения чрез танца.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.