• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Първата половина на октомври - с 5 градуса по-топла от нормалното

Първата половина на октомври - с 5 градуса по-топла от нормалното

/КРОСС/ Почти без преувеличение може да се каже, че лятото е продължило и в началото на октомври в голяма част от източната половина на страната.Температурите за периода от 1 до 15 октомври спрямо обичайните за месеца са средно с 5 градуса над нормалните.

Най-висока аномалия е регистрирана в североизточните райони, но и в останалата част на страната почти никъде тя не е под 4 градуса.

В Силистра, Варна и Разград температурите са с около 6 градуса по-високи от обичайните. 4 градуса е било по-топло от нормалното във Видин, София, 5 - в голяма част от югоизточните райони - Бургас, Сливен, а най-малка аномалия има на Мусала и в част от югозапада - около или малко над 3 градуса.

С известно "художествено' преувеличение може да се каже, че в Източна България и по морето времето през първата половина на октомври е почти лятно, а в много от слънчевите дни при добро желание е ставало и за плаж - водата във Варна и Бургас е все още с температура над 20 градуса.

Би могло да се твърди с голямо основание, че след като глобалното повишение на температурите превърна септември в летен месец, то е 'захапало" и част от октомври в голям процент от районите на страната, поне що се касае до първата половина на месеца. Втората се 'спасява', благодарение на рязко съкращаващото се по астрономически причини слънчево греене, продължителност на деня и като следствие, намаляващо количество слънчева енергия на единица площ.

Да погледнем и валежите до момента.

Според прогнозите от началото на месеца, октомври трябваше да бъде топъл и сух. В частта за температурите, прогнозата се изпълнява повече от блестящо към момента, а относно валежите по-скоро търпи провал, поне за по-голямата част от страната.

Оказва се, че само за половината месец валежите в повечето места са изпълнили цялата месечна норма, дори леко я превишават.

Най-влажно е било във Видин и Кърджали, където нормата е превишена вече със съответно 132 и 108 процента. Това означава, че колкото и да вали до 31 октомври, това само ще увеличи процента на аномалията.

Точно в норма (но за целия месец, изпълнена за две седмици в началото му) е валежното количество в София, 88 процента, Разград- точно 100 и Сливен - малко над 90 процента.

В тази сравнително радостна картина, обаче, има и по-сухи места, където валежите са около и малко над 50 на сто от общите месечни, т е в рамките на нормалното за първата му половина.

Такива места са Черноморието, Варна, Бургас и на югозапад - Сандански. Засега там валежите са в норма, но при суха втора половина на месеца дистанцията между месечната норма и реално падналите валежи ще се увеличава.

През днешния и утрешния ден ще има валежи в голяма част от страната, но според прогнозните модели, малко по-съществени ще бъдат те предимно на северозапад и само на отделни места във вътрешността. В по-голямата част на Източна България отново ще минат почти без валежи или със символични такива.

Следва близо едноседмичен сух период, поне до около 24 октомври, съчетан със затопляне във височина.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.