• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Теодора Полимерова: Днес отново са отчетени превишения на средно дневната норма на фини прахови частици във въздуха

Теодора Полимерова: Днес отново са отчетени превишения на средно дневната норма на фини прахови частици във въздуха

/КРОСС/ Днес отново са отчетени превишения на средно дневната норма на фини прахови частици. Към момента те са доста по-ниски в сравнение с изминалото денонощие, заради промяната на атмосферните условия.

Вчера имаше гъста мъгла, беше тихо времето, нямаше циркулация в атмосферата. Днес има вятър, така че се изчиства атмосферата, констатира пред БНТ Теодора Полимерова - директор на дирекция "Въздух, климат и енергия" към СО.

Забелязва се повишаване на замърсяването с фини прахови частици във всички страни от Югоизточна Европа - Италия, Сърбия, република Северна Македония.

В последните отчетени срeдноденонощни данни най-високи са стойностите на станция Хиподрума, Надежда, Павлово.

Теодора Полимерова коментира, че ограничаването на движението на стари автомобили в центъра на София ще има ефект, но той не може да бъде мигновен. Днес тя не очаква повишаването на нивото на фини прахови частици да достигне нивото от вчера.

Според Тодорка Петкова - гл.експерт в отдел "Мониторинг на въздуха, шума и радиологичен мониторинг" към Изпълнителната агенция по околна среда, качеството на въздуха има сезонен характер. Когато настъпи отоплителният сезон плюс неблагоприятни метеорологични условия, например мъгла, частиците се натрупват.

Нормата от 50 микрограма на кубичен метър от фини прахови частици не бива да бъде превишавана повече от 35 дни, категорична е Тодорка Петкова - гл.експерт в отдел "Мониторинг на въздуха, шума и радиологичен мониторинг" ИАОС.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.