• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Учени: Има опасност за здравето от пластмасова бутилирана вода

Учени: Има опасност за здравето от пластмасова бутилирана вода

Бутилка с вода от 1 литър може да съдържа средно около 240 хиляди пластмасови частици

/КРОСС/ Опасността от нанопластиката се крие в способността й, поради миниатюрния си размер, да навлиза в човешки клетки и кръв, включително през плацентата - и в тялото на новородените, до такова заключение са стигнали учени от Колумбийския университет, което е публикувано в американското научно списание Proceedings of the National Academy of Sciences, съобщава Bloomberg.

Учените са установили съдържанието на нанопластмаси във водата - частици с дължина под 1 микрометър (μm; 1 mm - 1000 μm). Преди се взимаха  предвид само микропластмасите (размерът им от 1 до 500 микрона), а със сегашните  данни се оказа, че съдържанието на пластмаса може да бъде сто пъти по-голямо от досегашното.

За да изчислят колко нанопластмаса има във водата, авторите на изследването изобретиха нов метод за микроскопия и използваха алгоритъм, базиран на голям набор от данни. За анализа са използвани 25-литрови бутилки от три американски производителя (не се уточнява кои). В тях са открити 110-370 хиляди частици, 90% от които са нанопластмаси.

Бяха взети предвид седем често срещани вида пластмаса (например полиетилен терефталат или PET, който се използва за изготвяне на повечето бутилки за вода, както и млечни продукти, контейнери за храна и др).

Учените отбелязват, че някои частици са останали неидентифицирани, което означава, че съдържанието на пластмаса може да е още по-голямо.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.