• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Учителите заплашват с национален протест

Учителите заплашват с национален протест

/КРОСС/ Учителите заплашват с национален протест, ако не бъде спрян дебатът за неплащане на първия ден от болничния отпуск. Това става ясно от официална позиция на Синдикат "Образование", разпространена до медиите.

"С този дебат държавата не само отхвърля от себе си една основна социална отговорност, вменявайки я на работника. С това си намерение държавните институции признават, че на практика те не съществуват ефективно, а само формално и че не могат да са преборят институционално с фалшивите болнични", посочва се в становището.

От синдиката се опасяват, че ако мярката бъде приета, хиляди учители ще бъдат принудени да ходят болни на работа, което ще постави под опасност децата.

Те подчертават, че България е страната с най-ниски доходи в целия ЕС, а учителите все още са с най-ниските възнаграждения в сравнение с европейските си колеги. Според тях с премахването на първия платен ден от болничните се посяга на усещането на работещите за стабилна социална държава, грижеща се за трудещите се граждани.

От синдиката посочват, че ако хипотезата бъде приета, това ще е "брутално признание" от страна на работещите, че са лъжци и са готови да платят за евентуална порочна практика за фалшиви болнични.

В позицията си те се обявяват твърдо против въпросния дебат с мотива, че не приемат българските работещи да бъдат сочени за измамници.

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" започва подготовка за национални протестни и стачни действия и ще затвори образователните институции, ако бъде прието предложението да не се плаща първият ден от болничния, категорични са те и призовават премиера Бойко Борисов да се намеси, за да предотврати създалото се стачно напрежение.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.