• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Укрепват свлачище, активирало се преди 16 години край Сухиндол

Укрепват свлачище, активирало се преди 16 години край Сухиндол

Проблемният участък ще "глътне" 8,7 млн.лева

/КРОСС/ Стартира укрепването на свлачище край Сухиндол. Направена бе първа копка на строителните дейности от кметът инж. Пламен Чернев, областният управител Георги Гугучков и управителите на фирмата-изпълнител Румен Михайлов и Филип Маринов.

„Свлачището е още от 2005-та година. Особено след 2015-та година, когато дойдоха големите проливни дъждове, решихме да затворим пътя, защото се появиха пукнатини на няколко места. Започна рязко пропадане на пътя. С тогавашната областна управа и с колегите, както и с проектанта, който е запознат през годините с целия скат, взехме решение за затваряне", сподели инж. Пламен Чернев. Преди две години обаче пътят беше отворен аварийно само за леки автомобили. В края на 2020-та година беше сключено споразумението за финансиране от 8,7 млн.лв. за всички дейности по укрепването. Още през декември бяха преведени 2 млн. лв., а наскоро и малко над 4 млн. лв. по втория транш.

„И започнахме реалното проектиране, идеен проект, работен проект, съгласуване с МРРБ и отпускане на необходимите средства за изпълнението. Над 350 метра е дължината на участъка, който ще бъде укрепен, а височината му е също приблизително толкова. Самото укрепване ще бъде много сложно. Добре е, че сега няма вода и може да се работи. Исканата сума в началото беше много по-малка, но с годините свлачището се разшири и ако парите не бяха отпуснати пътят щеше да бъде откъснат. Иначе самото укрепване ще бъде интересно и за студентите, които в момента учат в това направление", каза още инженер Пламен Чернев.
Обектът трябва да бъде приключен до две години, какъвто е договорът с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Тогава трябва да бъде завършено цялостното укрепване, отводняването и подпорната стена. Ще бъде премахнат и част от скалния венец, между който се е образувала голяма пукнатина с размер над 2 метра.

Фирмата-изпълнител на обекта е „Пътни строежи", като укрепването е от изключително значение за региона. Пътят е основна връзка на община Сухиндол със Севлиево и главното трасе за София. Пътят е особено важен и заради достъпа до язовир „Александър Стамболийски", както и до село Горско Косово, където се намира Дома за пълнолетни лица с деменция.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.