• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Volkswagen обяви край на кризата с чиповете, засега

Volkswagen обяви край на кризата с чиповете, засега

/КРОСС/ Глобалният дефицит на чипове поради пандемията от коронавирус удари тежко всички производители, включително и Volkswagen. Кризата избухна в края на 2020 г., а най-големият европейски автомобилен концерн едва сега обяви, че кризата е отминала. Засега. Специалисти казват, че ситуацията може да се повтори, защото необходимостта от авточипове до 2030-а ще нарасне три пъти.

"Няма повече остри затруднения. През последните шест до осем месеца на производство не сме загубили нито едно превозно средство поради чипове", оптимист е директорът по покупките на VW Дирк Гроуз-Лохайде.

Компанията от Инглощадт все още наваксва с доставките на коли, поръчани през 2021-22 г. който не можа да сглоби, защото нямаше полупроводници. „Върнахме се на нивото на активност отпреди кризата", добави обаче мениджърът.

Забавянията на доставките обаче не са изчезнали напълно. „Кризата не е приключила напълно, но сега държим ситуацията под контрол", предпазлив е Грос-Лохайде.

Volkswagen започна да купува проблемни чипове директно от производителите, заобикаляйки доставчиците.

"Не става въпрос непременно за скъпи компоненти, казва директорът по покупките на Skoda Карстен Шнаке. "Може да бъде важна част, която струва само няколко цента."

В края на миналата година VW подписа договори за директни доставки с 10 водещи производители на чипове като Infineon и NXP и влезе в контакт с други, включително най-големия - тайванския TSMC.

Освен това Volkswagen трупа чипове от началото на годината. Това е един от уроците на пандемията: по-евтино е да се купуват излишъци, отколкото да се спрат производствени линии, както миналата и по-миналата година, уверен е Гросе-Лохайде.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.