• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Петър Чобанов: Готови сме да получим третия мандат и да демонстрираме един различен модел

Петър Чобанов: Готови сме да получим третия мандат и да демонстрираме един различен модел

/КРОСС/ Готови сме да получим третия мандат и да демонстрираме един различен модел как се води диалог и кои са основните приоритети, чрез които държавата трябва да се развива, така че да сме сигурни, че ще адресираме всички проблеми. Това каза бившият финансов министър и депутат от ДПС Петър Чобанов по БНТ.

ДПС е последователна във всичките си действия и дори да не получи третия мандат, би разговаряла с мандатоносителя. „Но всичко зависи от останалите партии по какъв начин ще подходят към този трети мандат, дали наистина искат да бъде съставено правителство и дали наистина са готови на съдържателен диалог и очертаване на онези приоритети, които не трябва да са 15, както ни се представяха досега, а няколко, но важни, за да можем да преодолеем кризата и да мислим за дългосрочен растеж", каза той.

По отношение на влизането на България в еврозоната, Петър Чобанов каза, че като цяло служебният кабинет има мандата след политическото решение на парламента, подкрепено от доста от формациите да работи в посока датата за приемане на еврото да бъде 1 януари 2024 г.

„Без да се състави обаче редовен кабинет и без да има ясна представа за мандатите на УС на БНБ, тъй като и там ситуацията е висяща, можем да си представим, че тази дата за приемане на еврото е напълно реалистична. Имаме и чисто икономически критерий, който няма да спазим и това е инфлацията", обясни Чобанов. Техническата подготовка за приемане на еврото и промените в Закона за БНБ също са препятствия по пътя към еврозоната, допълни той.

Според него ще бъдат положени всички усилия за влизане в еврозоната, но много е вероятно това да не стане през 2024 г.

Той очаква, че тя ще започне да се забавя през последното тримесечие на годината, но средногодишната инфлация през тази година ще е двуцифрена.

Потенциалът ни за икономически растеж заради липсата на реформи в последните 12 години е силно намалял. Страната ни има проблеми както са рботната сила, така и с инвестициите. Да не говорим за технологиите. „Без да решим тези проблеми и да покажем ясно, че създаваме една рамка за среда за бизнес, която ще бъде устойчива във времето, няма да подлежи на лобистки промени, без това няма как да очакваме сериозен напредък по отношение на решаване на дългосрочните проблеми", коментира Чобанов.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

ццц

идиот изглеждащ като два идиота....

15.01.2023 09:27:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.