• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Полицейски час беше въведен в два града в Северен Хондурас след нападения, взели над 20 жертви

Полицейски час беше въведен в два града в Северен Хондурас след нападения, взели над 20 жертви

/КРОСС/ Хондураското правителство въведе полицейски час в два града в Северен Хондурас, след като общо над 20 души бяха убити при различни нападения през уикенда на фона на ескалиращо насилие в страната, предаде Ройтерс.

Президентът Сиомара Кастро обяви 15-дневен комендантски час в град Чолома от 21:00 до 04:00 ч., който влезе в сила незабавно, и в Сан Педро Сула в същия интервал от денонощието, само че там той ще влезе в сила от 4 юли и също ще важи за срок от 15 дни.

„Предприети са множество операции, претърсвания на адреси и арести, разположени са и контролно-пропускателни пунктове", съобщи държавният глава чрез Туитър.

В събота вечер тежко въоръжени лица откриха огън в билярдна зала в един от кварталите на Чолома, промишлен център в Северен Хондурас, и убиха 13 души; един човек е тежко ранен, съобщи пред Ройтерс полицейски говорител.

Той добави, че също в събота са извършени най-малко 11 отделни убийства в района на долината Сула, включително в град Сан Педро Сула, друг промишлен център.

В някои райони на Хондурас е обявено частично извънредно положение още от декември като мярка за справяне с насилието на местните престъпни банди и да се сложи край на кървавите войни за територия между тях.

Вътрешният министър Густаво Санчес обяви на пресконференция вчера, че в близките дни правителството ще предложи на Конгреса „да класифицира членовете на престъпните структури „мара" (бандите) като терористи". Той добави, че към долината Сула, където се намират и двата проблемни града Чолома и Сан Педро Сул, ще бъдат изпратени подкрепления от 1000 полицаи и военни.

Властите освен това предлагат награда от 800 000 лемпира (ок. 33 000 долара) за сведения, които биха могли да помогнат за установяване и залавяване на виновните за убийствата в Чолома, съобщи президентът.

Нападенията от уикенда бяха извършени само дни след кървав инцидент миналата седмица в женски затвор край столицата Тегусигалпа, при който при размирици в мястото за лишаване от свобода, предизвикани от членове на банди, бяха убити 46 души.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.