• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Доц. Спасков: В казуса "Пирогов" се сблъскаха човещината и правовият ред

Доц. Спасков: В казуса "Пирогов" се сблъскаха човещината и правовият ред

/КРОСС/ "По казуса с "Пирогов" се сблъскаха два принципа. Единият е строг правов ред, а другият - проява на човещина". Това каза пред Нова телевизия бившият директор на лечебното заведение доц. Спас Спасков.

Когато проявяваме човещина, то тогава сме склонни да нарушаваме определени правила. Когато лекарите проявяваме човещина, и имаме единични случаи - лекарите нарушаваме тези правила в полза на пациента, допълни той.

Според бившия шеф на най-голямата спешна болница, когато един лекар и пациент се разберат, че той ще бъде приет по документи, но няма да е там, това е нарушение. Но когато лекар и пациент се договорят - това нарушение донякъде е допустимо.

"Тежко е да се доказва кой е прав и кой лъже. В случая има преекспониране на новината, което води до много бързи реакции. Доколко те са обективизирани с документи и аргументирани е друг въпрос. Преекспонирането вреди по-скоро на цялостния спор по темата в системата, отколкото да помага. НЗОК, откъдето започна всичко, си направи проверките съгласно Закона за здравното осигуряване и е казала, че има определен брой надписани пациенти. И съответно е изискала една сума да бъде върната", коментира пък здравният икономист Аркади Шарков.

По думите му спорът между болницата и касата трябва да остане институционален.

"Ако е вярно, то парите следва да бъдат върнати. И тъй като тази проверка няма да бъде единствено на "Пирогов", а се извършват подобни и в други болници - би следвало парите да бъдат възвърнати. А дебатът за това - кое е било надписано и кое не - ако някой иска да оспори нещо, би следвало да отиде в съда, а не в медиите", категоричен е той.

И добави: " Излизането на този дебат в медийното пространство води до негативи - както за пациентите, така и за лечебното заведение, а и за здравната система".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

За каква „човещина” като благороден жест става въпрос когато се заплаща и отива в джоба на някой.

20.07.2021 15:55:44

Анонимен

Коментари в този дух са пълни глупости. Никой не ти пречи да проявяваш човещина в рамките на правилата. Когато нарушаваш законите следва да те накажат, като наказанието може и да е минимално, ако има смекчаващи вината обстоятелства, а може и да е само административно. Когато крадеш, обаче, следва да те накажат с цялата строгост на закона, защото крадеш от останалите болни и не правиш добрина а просто крадеш от най-слабите. Болниците са търговски дружества е е време да престанат то да са благородни лечители, то да обясняват как за без пари никой не ще да работи ( лекува). Голяма част от лекарите са си търгаши: лекуват в рамките на правилата на касата и никога не лекуват до край и всички болести. По този начин повечето хора са все болни от някаква болест и никой не е здрав изцяло. Когато някой се договори да не лежи в болницата а само да му направят изследвания, но се води лежащ, то се изписват и лекарства и материали за фиктивното лечение. С тях какво става? Очевидно някой ги продава два пъти. Пак си е кражба.Вярно е че законите касаещи здравето са сбъркани в основата си, но това не е оправдание за гешефти.

19.07.2021 14:47:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.