• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Citroen C5 X : Много повече от един допълнителен X

Citroen C5 X : Много повече от един допълнителен X

/КРОСС/ През последните няколко години, SUV автомобилите са доминантата на европейския пазар, като формират почти половината от автомобилния бизнес. Традиционните сегменти се борят за пазарен дял, а някои са в доста отчайващи и криещи неизвестни относно бъдещото си съществуване позиции.

Citroen може да се похвали с моделно портфолио, което е в състояние да отговори на всяко потребителско изискване и очакване- от компактни модели, през кросовър и SUV варианти, та до флагмански превозвачи, налични както с класически задвижвания, така и с изцяло електрически и зареждаеми (PHEV) хибридни технологии.

Последното изцяло ново пазарно предложение на Citroen- C5 X, може да бъде разгледано и като наследник на емблематичното за френската марка C5, но би било сериозно недооценяване, ако съдим по новостите само и единствено на базата на добавянето на символа X в обозначението му. Защото автомобилът е много повече от един допълнителен X.

Citroen C5 X е интересен феномен на пазара, защото подобно на изцяло новото C4, предлага впечатляваща и уникална комбинация от няколко сегмента в едно купе.

C5 X е комби, но и седан, представителен, но и семеен, автомобил, но и кросовър, със стилен, но и с провокативен дизайн, със стандартно едноцветно изпълнение на купето или пък с контрастен таван.

В същото време, моделът обещава пълно спокойствие на борда си, като за целта се разчита и на програмата Citroen Advanced Comfort, в това число активно окачване и ергономични седалки с функция за масаж и подгряване, по-голям прожекционен Head-up екран, редица високотехнологични системи за асистиране на управлението с функция за полуавтономно управление, изцяло нов 12-инчов централен екран, бордова инфо-комуникационна система с гласови команди и други.

С вместимост на товарното си отделение от 545 до 1640 литра, Citroen C5 X е с основни габирити дължина 4805 мм, ширина 1865 мм и височина от 1485 мм, а междуосието му е 2785 мм.

Говорейки за обем, интериорът на C5 X отново предлага комбинация от контрасти- усещане за свобода, но и онова усещане за уют, което може да бъде постигнато само в домашна обстановка, високи технологии, но и класически дизайн решения, акцентирани с приятни за окото и ръката изкуствени и естествени материали, в това число и естествена дървесина.

Цялата остановка е изпълнена и с отлична осветеност и вибро- и шумоизолация, като за последното помагат и ламинираните странични стъкла.

По отношение на технологичната база на C5 X, несъмнено най-интересната новост тук е зареждаемата (PHEV) хибридна задвижваща система, която предлага отличен баланс между икономичност и пълноценно пътно изживяване. Общата максимална мощност на инсталацията е 225 конски сили, а в резултат на интегрирането на батериен модул с капацитет от 12.4 kWh, автомобилът е в състояние да предложи свободен пробег от до 55 километра в чист електрически режим на работа (WLTP стандарт на замерване), като максималната скорост на движение може да достигне до 135 км/ч.

Благодарение на тези си параметри PHEV версията на Citroen C5 X, която е изпълнена с PureTech 180 двигател с вътрешно горене и осемстепенна автоматична предавателна кутия, е еднакво удачно еко-отговорно решение както за ежедневна мобилност в градски условия, така и когато се налагане "качване" на високоскоростни пътища или дори магистрала.

Дори при липса на каквато и да било по-бърза от домашната електрическа инсталация зарядна система, C5 X ще бъде готов за нови до 55 километра свободен пробег на ток само след 7 часа свързаност към контакта. При наличие на по-бързо решение за зареждане, необходимото време спада на под 2 часа.

В реални условия (София- Карлово), с двама човека на борда, малко багаж и лежерно есенно темпо, бордовият компютър на Citroen C5 X отчете среден разход на гориво от 3.9 литра на 100 километра. Тук фактор бе и допълнителният обособен B-режим за по-агресивно регенериране на спирачната и инерционната енергия, който допълнително дозарежда интегрираната батерия за последваща употреба и съответно за по-ниският среден разход на гориво.

Адаптивната система на работа за хибридната задвижваща система предлага работа в четири основни режима, които варират от чисто електрически (Electric), през класическите Sport и Comfort, до комбинираният и създаден за оптимална ефективност Hybrid.

Citroen C5 X идва и с интересна функция, наречена eSave, която е в състояние, по време на движението, да поддържа заряд на батерията- за пробег от 10 или 20 километра, за последваща употреба на автомобила в градски зони, в които е забранен достъпът на превозни средства с двигател с вътрешно горене.

На допълнителна функционалност- като локализация, пробег в реално време, актуално състояние и планиране на зареждането на батерията, както и предварително подгряване/охлаждане на купето, особено при PHEV версията на C5 X, собствениците могат да разчитат при употребата на приложението за мобилен телефон MY Citroen.

За традиционалистите, от френската компания са предвидили възможност за поръчка на автомобила в още две бензинови модификации- PureTech 130 и PureTech 180, като и двете са изпълнени с осемстепенна автоматична предавателна кутия.

По отношение на системите за повишаване на безопасността при C5 X, от Citroen вадят цялата си налична артилерия, като залагат на всичко налично, в това число и система за изображение на всичко случващо се около превозното средството, система за подсещане за почивка при по-продължително шофиране, адаптивен круз контрол с функция Stop & Go за автоматично следване на трафика със спиране и потегляне, автоматични фарове, предупреждение при неволно пресичане на осевата линия, задържане на автомобила в пътното платно в диапазона от 0 до 180 км/ч, гласов асистент и други.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.