• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Трябва ли да се ваксинираме срещу COVID-19 при планиране на бременност

Трябва ли да се ваксинираме срещу COVID-19 при планиране на бременност

/КРОСС/ Заради засиления интерес и въпросите, които получаваме от нашите пациенти в последните дни относно ваксинирането срещу COVID-19 при двойки, които планират бременност или процедура по асистирана репродукция, специалистите от Медицински комплекс "Д-р Щерев" имат своите експертни препоръки. Те са съобразени със сериозно и детайлно проучване на изводите от научни изследвания в областта, както и с препоръките на водещите световни професионални организации, съобщават на сайта на здравното заведение.

Трябва ли жените и мъжете да си поставят ваксина срещу COVID-19, преди да започнат опити за зачеване?

Все още няма достатъчно информация за възможните трайни последици след ваксинирането срещу COVID-19 при лечение, свързано с асистираната репродукция и бременност. Опасенията, че ваксинирането може да увреди фертилитета на двойката, обаче, на този етап определяме като неоснователни, защото няма нито едно клинично проучване, което да доказва тези твърдения. Това е и причината, специалистите ни да препоръчват поставянето на ваксина да се случи преди планираните опити за зачеване. Препоръката засяга както жените, така и мъжете.
Жените със съпътстващи заболявания, които попадат в рискова група, както и тези, предразположени към усложнения при бременността, е препоръчително да се ваксинират преди да започнат опитите за зачеване. Същото се отнася за жените, при които рискът от заразяване с COVID-19 e висок и не може да бъде избегнат.

Необходимостта от ваксиниране е безспорен факт и е златен стандарт за профилактика на заболяванията. Това е и единственият начин да преминем през пандемията завладяла целия свят.

Трябва ли двойките, които са си поставили ваксина за COVID-19, да отложат опитите за зачеване?

По отношение на необходимостта да се отложи зачеването след ваксинация, се базираме на становището на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE). Според специалистите на Медицински комплекс „Д-р Щерев", най-разумно е да има отсрочване на процедурите по асистирана репродукция поне с няколко дни, след като е поставена и втората доза от ваксината. По този начин ще се даде време за формиране на имунен отговор, както и да се избегне съвпадение на процедурите по АРТ с евентуално неразположение след поставяне на дозата. Най-предпазливият подход е това отлагане да е до 2 месеца, тъй като и естеството на самите процедури изискват определено време за подготовката преди забременяване на двамата партньори.

Eкипът ни прилага индивидуален подход към всеки един случай. Ето защо е възможно специалистите ни да посъветват провеждането на стимулация, замразяване на ембриони и едва след ваксиниране да се премине към трансфер.

Трябва ли бременните жени да си поставят ваксина?

Всяка една инфекция e опасна за бременната жена, особено в първите три месеца от бременността и може да доведе до усложнения както за здравето на бъдещата майка, така и на плода. Ето защо бременните жени, болни от COVID-19, са изложени на най-голям риск от по-тежко протичане на заболяването в сравнение с жените, които все още не са забременели. Това е и причината да смятаме, че е силно препоръчително жените, които планират зачеване, да си поставят ваксина, но преди стартирането на опитите.

Ако бременността е настъпила, поставянето на ваксина не е препоръчително, защото безопасността й все още не е потвърдена при бременни жени. Очакват се бъдещи клинични проучвания на фармакологичните компании в тази насока.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.