• 24 Септ 2021 |
 •  USD / BGN 1.6695
 •  GBP / BGN 2.2877
 •  CHF / BGN 1.8058
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 4°C

Д-р Галин Каменов: 99% от починалите в последната вълна на пандемията са неваксинирани

 Д-р Галин Каменов: 99% от починалите в последната вълна на пандемията са неваксинирани

/КРОСС/ Д-р Галин Каменов завежда секция „Епидемиология, надзор и ранно оповестяване на инфекции“ в Националния център по заразни и паразитни болести. Има опит като военен епидемиолог и в системата на РЗИ. Два пъти е бил заместник-министър на здравеопазването, отговарящ за общественото здраве. Като експерт, изготвил дисертация по проблемите на съвременните епидемиологични заплахи, той е един от специалистите, на чието мнение относно ваксините срещу COVID-19 можем да се доверим. Ето какво казва той по темата пред пресцентъра на на здравното министерство:

Д-р Каменов, защо е важно да се ваксинираме срещу COVID-19?

SARS-CoV-2 пандемията е най-сериозното предизвикателство за общественото здраве в модерната история. Здравните и икономическите последствия от него се преодоляват трудно и ще оказват продължително влияние. Заболяването е сериозно и за съжаление леталитетът (процентът на починалите от заболелите) е висок. В България той е около 4%. Освен това самото заболяване често протича тежко и продължително. Създаването на ваксините срещу COVID-19 е научен пробив, който решително помага в борбата с пандемията. Оценява се, че само в САЩ вече са спасени стотици хиляди животи след прилагане на ваксините. Доказва се, че всички прилагани ваксини са ефективни и безопасни. Със сигурност те предпазват от тежко протичане и смърт. Около 99% от починалите в последната вълна на пандемията са неваксинирани.

Вие ваксинирахте ли се? Кога и с коя ваксина?

Разбира се, че се ваксинирах, още в началото на годината. Не съм привърженик на играта „руска рулетка“ и пасивно да се надявам, че ще имам шанс заболяването ми да бъде леко или че колективният имунитет ще предотврати заразяването. Доволен съм също така, че повлиях на много близки и познати да преодолеят колебанията си и да се ваксинират. Сега съм спокоен, че всички те и семействата им са здрави и с малък риск от заболяване.

Защо хора, които са преболедували COVID-19, се разболяват отново?

Това не е особена изненада, наблюдава се при много инфекции, но трябва да се знае, че процентът на реинфектираните засега е много нисък. Продължителността на имунитета при известните сезонни коронавируси е между 6 и 18 месеца. За SARS-CoV-2 се предполага, че ще бъда малко по-продължителен. Силата на имунитета обаче намалява с времето, а и се появяват нови варианти на вируса, които могат да го преодолеят. Затова се препоръчва след време и ваксиниране на преболедувалите.

Защо се случва така, че някои ваксинирани срещу COVID-19 се разболяват?

Използваните срещу COVID-19 ваксини са безопасни, ефективността им е много висока и достига до 95%. Няколко процента от хората, обикновено с предходни заболявания, изграждат по-трудно имунитет и могат да останат незащитени. Основна причина за развитие на заболяване при ваксинирани лица обаче е появата на новите варианти. Сега доминиращият в Европа и у нас Делта вариант на вируса в известна степен намалява ефективността на ваксините и в няколко процента от ваксинираните е възможно развитието на леко заболяване. Това, което обаче трябва да се знае е, че всички ваксинирани са защитени в много висока степен от тежко заболяване, хоспитализиране и смърт.

Защо при някои хора заболяването протича много леко, в някои случаи дори безсимптомно, а при други води до хоспитализации и даже до фатален изход?

Причините за това не са напълно изяснени, вероятно значение има дозата на заразяване. Затова употребата на предпазни маски за лицето е доказана ефективна мярка за предпазване и снижение на риска. С възрастта имунитетът намалява своята сила и повечето тежки случаи се наблюдават при възрастни и хора със заболявания, които могат да снижат имунитета. Тези хора са приоритет номер едно за ваксиниране. Обратно, децата, което е парадоксално, обикновено боледуват леко. Предполага се, че вроденият имунитет при тях работи по-ефективно.

Как да разберeм кога е точният момент за ваксинация?

Всеки момент е добър за ваксиниране. Дори сега в хода на четвъртата вълна на пандемията няма противопоказания за провеждане на ваксинация, напротив, опитът от предходните вълни показва висока епидемиологична ефективност. През есента се очаква усилване на циркулацията на грипните вируси и е препоръчително поставяне на противогрипна ваксина на лицата в рисковите групи. Ако някой се колебае коя ваксина да предпочете, трябва да знае, че приоритет в такива случаи се дава на ваксинирането срещу COVID-19, защото заболяването е по-тежко. Възможно е също така и едновременно ваксиниране срещу двете заболявания.

Коя ваксина да изберем или всяка от одобрените до момента е подходяща за всеки?

България е една от малкото страни в Европа, в която съществува реална възможност за избор на ваксина. Странно е, че въпреки това, нашето ваксинално покритие е в пъти по-ниско ниско в сравнение с другите европейски страни. Изборът на ваксината трябва да се прави съвместно с личния лекар, но предварително трябва да се знае, че всички разрешени за употреба ваксини срещу COVID-19 у нас са високо ефективни, а сериозните странични реакции са много редки. Рискът от тях е около 1000 пъти по-нисък от риска от заразяване, което до води до тежко протичане и смърт.

Имате ли предположения откъде идват конспиративните теории за COVID-19 и ваксините срещу него?

В момента в социалните мрежи се води истинска информационна война срещу ваксините. Интересно е, че разпространителите на дезинформация стават все по-изобретателни. Например, те цитират статистически данни или информация от научни списания, но само такава, която отговаря на техните предварителни замисли. Например, говори се, че в страните с високо ваксинално покритие нарастват случаите на заразените. Но това е само част от истината, премълчава се, че в голямата част от тях са само заразени, но не и болни, че ваксинираните заразени обикновено не се хоспитализират, а тежките случаи и тези, които завършват със смърт, са изключително редки. Премълчава се, че сериозно болните са изключително лица, които не са ваксинирани. Все пак нарастващото доверие към ваксините по света показва, че огромната част от хората вярват в науката и мислят рационално.

А какво ще посъветвате хората, които вярват в конспиративните теории?

Да вярват в себе си, да имат собствено мнение и да мислят свободно. Да различават истината от лъжата. Да знаят, че мълвата е бедствие, което се разпространява светкавично. Затова е важно е да се избират правилни източници за информация, особено в социалните мрежи и непредубедено да се сравнява информацията от различните източници.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Диди

Некомпетентни и продажни доктори се ветреят по медиите безспир. До гуша ми дойдохте. Няма да се ваксинираме с препарати на капиталистическата Фарма мафия

13.09.2021 16:25:25

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.