• 07 Дек 2022 |
 •  USD / BGN 1.8599
 •  GBP / BGN 2.2697
 •  CHF / BGN 1.9812
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 5°C

Данаилов: Поетите ангажименти в енергетиката са неблагоприятни, 100% ще спрем да изнасяме ток

Данаилов: Поетите ангажименти в енергетиката са неблагоприятни, 100% ще спрем да изнасяме ток

/КРОСС/ Поетите в глава „Енергетика" ангажименти са притеснителни и неблагоприятни за България. Единият от тях е за въглищните централи, има поет ангажимент, както беше казано, за батерии, т.е. за предприятия за инфраструктура за съхранение на електроенергия и третият много неприятен ангажимент е за изваждане на операторите от структурата на Българския енергиен холдинг. Това каза бившият заместник-министър на енергетиката Пламен Данаилов в предаването „Брюксел 1" по Bulgaria On Air.

„Аз лично и заедно с колегите от министерството сме изразявали отрицателни становища по всичките тези три въпроса. За съжаление, никой не се съобрази с нашето мнение", заяви Пламен Данаилов и допълни, че има предвид Министерството на финансите, което тогава беше ресорно за Плана за възстановяване и устойчивост, в лицето на Асен Василев и като финансов министър, и като вицепремиер.

Той подчерта, че поетият ангажимент по отношение на въглищните централи е да се намалят емисиите, но като базова година се вземе 2019 г., но тогава въглищните централи в страната са работили доста малко, особено държавната - ТЕЦ „Марица-Изток 2". Това по думите му означава, че спрямо 2022 г. работата на централите трябва да намалее с над 40%, а до 2025 г. - с над 80%.

В целия Маришки басейн пряко заети са около 19 000 души, а косвено - около 100 000. Според Данаилов това не означава директно загуба на всички работни места, но може би в един момент въглищните централи ще спрат да съществуват.

„100% ще спрем да изнасяме ток", отбеляза той и добави, че тези централи помагат да балансираме не само нашата електроенергия, но и на целия Балкански полуостров, тъй като ние в момента сме износител с над 2000 мегават часа, като на година приходите са за милиарди.

Бившият енергиен заместник-министър посочи, че в момента възможността да се плащат компенсации от БЕХ заради високите цени на електроенергия е благодарение на ТЕЦ „Марица-Изток 2", който всъщност успява да върне предходно получените заеми. А сероочистващите инсталации на трите централи - и на държавната, и на двете частни, са на световно ниво.

Той е категоричен, че ако имаме някаква енергийна независимост в България, то е, благодарение на това, че въглищата са наш собствен ресурс, не ги внасяме. Данаилов обясни, че за разлика от въглищните централи, по отношение на атомните ние нямаме собствен ресурс и трябва да внасяме. "Дори и да постигнем пълна диверсификация от руското гориво и да внасяме друго, например американско, това пак е зависимост", подчерта той.

 

Според него неизпълним към днешна дата изглежда е приетият ангажимент за 1,5 млрд. лв. за батериите.

„Първо, трябва да се създаде предприятие, което да управлява тази инфраструктура за изграждане на батерии, които да съхраняват електроенергията. Тази структура може само да бъде балансираща, т.е. тези 6000 мегават часа, които могат да бъдат съхранени, през зимата ще стигнат за една част от потреблението на електроенергия в България", съобщи Данаилов, като уточни, че ние нямаме предприятие, което да изгради тази инфраструктура и да отвори търгова процедура, за да го стартира. Определената сума, коментира той, е крайно недостатъчно и ще струва най-малко поне двойно.

Бившият заместник-министър на енергетиката заяви, че са под риск близо 3 млрд. лв. европейски средства, защото е почти сигурно, че нито батериите, нито заводът за батерии ще се случат. А служебното правителство не може да предоговори тези пари. Данаилов припомни, че Европейската комисия не искаше от служебно правителство да внесе ПВУ, а той да бъде внесен от редовно правителство.

Данаилов каза, че шансът да се реализира такъв търг, да се монтира и да се направи цялата инфраструктура за следващите три години е почти невъзможно и като правилна стъпка определи тези пари да отидат за други проекти, така има шанс средствата да бъдат запазени.

По отношение на „ваденето на оператори" той съобщи, че това означава Електроенергийният системен оператор и „Булгартрансгаз" да бъдат извадени от структурата на БЕХ, което също е сериозен проблем и пак поставя под риск цялата енергийна система на България. Заради това, че е такава голяма структура БЕХ може сравнително лесно да взима големи заеми в размер на милиарди от международните пазари. „С тези заеми може да се финансират и понякога загуби на енергийните дружества, а и възможности да се развиват големи енергийни проекти", допълни Данаилов и изрази убеденост, че страната ни има нужда от нова ядрена мощност, а единственият, който може да поеме в момента такъв ангажимент е БЕХ. „Ваденето на операторите обезкървява българската енергетика и обезкървява БЕХ", категоричен е той.

Бившият заместник-министър на енергетиката смята, че ударът върху българската енергетика може да се избегне чрез диалог, правилно представяне на проблема и разбиране от страна на нашите европейски партньори.

Каквато и да е евтина електроенергия от Украйна не е влизала и няма и да влезе в България в следващите години с оглед на ситуацията. За да може да бъде запазена независимостта ни, както и да се балансират множеството ВЕИ проекти, които се изграждат на целия Балкански полуостров, включително в Гърция и в Румъния, е запазването на централите от Маришкия басейн. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Чак ставаме катастрофално тъпи, та не проумяваме, че другите работят за собствения си интерес за сметка на нашия. Хайде стига толкова.

20.11.2022 13:34:22

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2022 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.