• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Швеция и Дания - съседите на противоположните краища в борбата с коронавируса

Швеция и Дания - съседите на противоположните краища в борбата с коронавируса

/КРОСС/ Само един 8-километров мост разделя съседните Швеция и Дания, но докато улиците на датската столица Копенхаген са пусти, животът в шведския град Малмьо продължава, а двете страни възприемат съвсем различни подходи в битката срещу коронавируса, пише "Ройтерс".

Дания ограничи събирането на хора до 10 или по-малко души и нареди затваряне на училища, университети, центрове за грижи за деца, ресторанти, кафенета, библиотеки, спортни зали и фризьорски салони. Швеция обаче в голяма степен все още е отворена за бизнес.

"Не мисля, че това е толкова забележимо тук", казва Микаела Йонсон по повод мерките за борба срещу вируса. Нейният фризьорски салон в Малмьо, третият по големина град в Швеция с население 317 хил. души, продължава да е пълен с хора. "Повечето от клиентите ми, ако не работят от работните си места, го правят от вкъщи. Надяваме се да не стане като в Дания и да не затворят напълно салоните", допълва тя.

Швеция забрани събирането на повече от 500 души и каза на ресторантите, че могат да обслужват само седнали клиенти. Властите освен това призоваха хората да използват здравия си разум и да останат по домовете си, ако се чувстват болни. Ресторантите и училищата за повечето деца остават отворени, а улиците все още са пълни с хора.

На 35 минути път с кола през протока Йоресон в Копенхаген Йорген Скют, собственик на верига салони в Дания, седи в един от празните си фризьорски салони.

"Беше малко шокиращо да разбера, че трябва да затворя бизнеса си и центровете", казва той. "През изминалата седмица бяха празни, никакви клиенти, никакви служители, никакви фризьори, абсолютно нищо."

Според него веригата ще оцелее, тя продължава да продава продукти от собствената си линия за коса и предлага съвети по телефона на клиенти.

"Малко прилича на кошмар, в който всъщност няма никой никъде. Хората са по домовете си и няма никой на улицата", разказва той, като добавя, че вярва на правителството и подкрепя предприетите мерки.

Дания затвори границите си и допуска само хора, превозващи стоки, и тези, които живеят или работят в страната.

Швеция възприе по-мек подход в сравнение с повечето страни, следвайки препоръките на шведската Агенция за обществено здраве. Според нея затварянето на училища е неефективна мярка и всякакви ограничения трябва да се налагат в подходящия момент и за възможно най-кратко време.

Швеция, с население почти два пъти по-голямо от това на Дания, има около 2806 потвърдени случая (към 26 март) и 66 смъртни. В Дания има 1851 потвърдени случая и 34 смъртни (също към 26 март).

Шведската здравна агенция все пак призна, че вероятно ще има още мерки, тъй като вирусът продължава да се разпространява. "Мерките обаче трябва да са устойчиви, не можем просто да кажем, че всичко трябва да бъде затворено за няколко месеца", подчертава шведският главен епидемиолог Андерш Тегнел.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.