• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Атанас Темелков: Ще осигурим на гражданите и бизнесът инструменти, с които да контролират публичните данни

Атанас Темелков: Ще осигурим на гражданите и бизнесът инструменти, с които да контролират публичните данни

Информация за Ковид 19 и превозни средства е най-често търсената на Портала за отворени данни

/КРОСС/„Един от важните фактори за ефективно електронно управление е целенасоченото управление на ресурса от данни, с който разполага публичния сектор. Преди по-малко от месец, Европейската комисия предложи Акт за управление на данните, като една от целите на този документ е да координира националните практики и политики в подкрепа на междусекторното използване на данни, като се придържа към принципите на Европейската рамка за оперативна съвместимост". Това заяви Атанас Темелков, председател на Държавна агенция „Електронно управление" при откриване на онлайн конференцията „Отворен диалог за отворени данни", организирана от ДАЕУ. „Ще осигурим инфраструктура за успешното и ефективно приложение на европейските стандарти за суверенен единен пазар за данни, но най-важното за нас е да изградим доверие в потребителите, че данните им се събират, обработват, съхраняват и разпространяват в съответствие с европейските ценности", допълни той. „Информация, публикувана на Европейския Портал за данни, показва, че за поредна година, България усъвършенства политиката си за отворени данни, включително чрез разширените функции на националния си портал и национални механизми за координация между секторите. Това показва, че вървим в правилната посока", подчерта председателят на ДАЕУ и допълни, че агенцията е ангажирана, като администратор на Портала за отворени данни да осигури на бизнеса и гражданите инструменти, с които да контролират публичните данни.

Порталът за отворени данни, администриран от Държавна агенция „Електронно управление" беше представен по време на онлайн конференцията. Като публична уеб базирана информационна система, той осигурява публикуването и управлението на информация за повторно използване в отворен, машинночетим формат. Данните са свободно достъпни и могат да бъдат използвани за търговски и нетърговски цели. „Като администратори на Портала, гарантираме, че отворената информация, която се публикува, е събрана и обработена от достоверни източници, каквито са административните органи", обяви Рени Борисова, експерт от ДАЕУ. Тя демонстрира добавените нови функционалности за администраторите от публичния сектор, които да подобрят качеството на метаданните и съдържанието на наборите от данни. „Включени са инструменти подпомагащи автентичността и сигурността на информацията, създадени са и нови секции с автоматизирано публикувана, актуална информация под формата на динамични данни и такива в табличен вид, в това число и раздел "COVID-19. България в сътрудничество с ЕК полага усилия за опростяване на достъпа до набори от данни чрез осигуряване на единно звено за достъп и постепенно предоставяне на подходящи набори от данни от обществения сектор", каза още Рени Борисова. И допълни, че информация за Ковид 19, превозните средства и Търговския регистър са най-често търсените отворени данни. От началото на 2020 г. до сега потребителите на Портала за отворени данни са 238 917 души, като за последния месец техният брой е 28 582.

Участниците в онлайн конференцията дискутираха теми, като силата на информацията, съвременни тенденции в защитата на личните данни, отворените данни като предизвикателства пред администрацията.

Според Красимир Божанов, директор на дирекция „Модернизация на администрацията" в Министерски съвет, анализирайки темите като достъп до обществена информация и отворени данни, и следейки дискусиите в социалните мрежи е видно, че трябва да се работи в посока подобряване на информацията и обхвата на данните, които се публикуват на Портала за достъп до обществена информация към МС и Единния информационен портал за Ковид 19. „Не мога да не отбележа факта, че България беше една от първите европейски страни, която още през април 2020 г. създаде национален портал, с подробна информация за коронавируса", каза Божанов.

Мария Матева, член на КЗЛД засегна теми, свързани с правилата по отношение на свободното движение на лични данни. Според нея тяхното свободно движение в рамките на ЕС не се ограничава, нито се забранява. „Свободата, която се дава с Регламента за защита на личните данни, означава да бъдем изключително отговорни с инструментите и механизмите при тяхното обработване", каза Матева. И допълни, че КЗЛД е поела ясни ангажименти да предостави цялостни решения за защита на личните данни. .

Според Павел Иванов, изпълнителен директор на Института по публична администрация информацията в близо 17 000 административни регистри е фрагментирана и разпръсната. „Данните, които са в тях трябва да се валидират. Необходима е цялостна регистрова реформа в държавата и постоянно обновяване на данните в тях, за да не губят те своята бизнес стойност и да са полезни за хората. Държа да подчертая, че партньорството между държавния, неправителствения и частния сектор в тази насока е изключително важно", заяви Иванов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.