• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Христо Даскалов: Дейността на БАБХ по границата е възстановена

Христо Даскалов: Дейността на БАБХ по границата е възстановена

/КРОСС/  За няколко дни Българската агенция по храните спря обработката на камиони на „Капитан Андреево", тъй като по думите им представители на частната компания „Евролаб 2011" са ги възпрепятствали. Дейността на агенцията по границата е възстановена към 4.00 часа тази сутрин. Това каза председателят на БАБХ проф. Христо Даскалов в предаването „Денят започва в неделя" по БНТ.

Той обясни, че от вторник до събота е имало проблеми с това, че „Евролаб" е изчаквала предаването на властта от предишното правителство на служебното. „Постави както нас, така и тях в една абсолютно нелепа ситуация, като спря обработването", обясни той.

Проф. Даскалов подчерта, че от агенцията са направили всичко възможно за да изпълнят решението на Върховния административен съд, според което „Евролаб 2011" има право да оперира на границата. Същевременно обаче БАБХ са тези, които трябва да извършват реалните проверки на камионите.

„От съда ни направиха забележка, че не сме регулирали с никакъв нормативен акт как тази товаро-разтоварителна дейност да се извършва и аз пуснах заповед, която беше много прецизно написана, за да не накърни решението на съда. Тя обаче не беше уважена от „Евролаб". Там имаше 30 здрави момчета, които заеха площадката, където ние трябва да извършваме товаро-разтоварителната работа. Тези младежи не позволяваха на нашите работници да стигнат до работните си места", обясни Даскалов.

„Евролаб 2011" е една от 20-те фирми оператори на товари - това значи, че те сключват договори с фирми, които внасят храни, получават данните за тези товари, вкарват ги в първата част на т.нар. „трейс" система и валидират данните. Отговорна за официалния контрол върху стоките обаче е БАБХ, обясни проф. Даскалов.

В европейски мащаб частни фирми не се занимават с товаро-разтоварителната дейност, подчерта още той.

Очаква се до края на деня трафикът на пункта да бъде нормализиран, заяви Даскалов.

Проф. Даскалов днес също ще отиде до „Капитан Андреево", където се очаква да пристигне и служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, за да провери как вървят дейностите.

По думите му служебното правителство е заявило решимост казусът на ГКПП „Капитан Андреево" да бъде окончателно разрешен.

Директорът на БАБХ коментира и хакерската атака срещу сайта на агенцията. Очаква се до няколко часа системата да бъде възстановена. „Все още нямаме анализ на това какво се е случило. Изключена е системата, в която се вкарват данните за цялото животновъдство в страната. Много държавни институции използват информация оттам, но имаме уверение, че в близките часове ще бъде възстановена", заяви Даскалов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.