• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Шефът на БАБХ: Тонове храни с пестициди са влизали у нас

Шефът на БАБХ: Тонове храни с пестициди са влизали у нас

/КРОСС/ Не е тайна за никого, че персоналът на граничния ни пункт е в потиснато състояние. Там цари страх и на нас ще ни коства много време да го разсеем. Той не е само от последните 12 години, той е и от преди това. Това каза изпълнителният директор на БАБХ проф. Христо Даскалов в интервю за предаването „На фокус“ по Нова телевизия.

Одитът на DG SANTE не е имал задачата да проверява корупционните практики на пункта. „Те се интересуват от това имаме ли всички условия да провеждаме официален контрол. Мнението е, че първо сградният фонд трябва да претърпи основен ремонт. Имаше данни от предишната фирма, че там са вложени милиони – те просто не се виждат“, поясни Даскалов.

Пропукването в системата при ГКПП „Капитан Андреево“ според него има едно обяснение и то е пари. На този пункт годишно минават 110 000 камиона, натоварени с по 20 тона продукция храна. 70 000 от тях подлежат на фитосанитарен контрол, посочи той. „От всеки един камион идват огромни средства. Когато се извършва и лабораторния контрол, сумата надхвърля 180 000 лв. на един камион. Представете си обемите от средства, ако ти контролираш тази дейност. Само 10% от тях влизаха в държавата“, каза Даскалов.

Тонове храни с пестициди са влизали у нас през ГКПП „Капитан Андреево“ заради липсата на такъв контрол. „По данни на фирмата около 1,5-2% от пробите, които са били изследвани, са били положителни. Според нашите данни 10% от пробите са положителни с пестициди. Изследвали сме 800 проби, 80 от тях са положителни. Зад всяка проба стоят 10 тона. Това говори, че тонове храни с пестициди са влизали у нас. Няма друго обяснение“, коментира изпълнителният директор на БАБХ.

Кешови разплащания на пункта от българска страна вече няма, заяви Даскалов.

По думите му всички органи са сезирани във връзка със случая.

Относно заплахите към него той каза: „Свикнах да се движа с охрана. Близките ми се притесняват за мен. Малко съм притеснен. Приемам заплахата философски. Това е част от тази опасна игра, която някои хора водят в България вече от десетки години“, заяви Даскалов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.