• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Финансистът Любомир Дацов:България трябва да положи всички усилия, за да влезе в еврозоната

Финансистът Любомир Дацов:България трябва да положи всички усилия, за да влезе в еврозоната

/КРОСС/Нито една от мерките, заложени в актуализацията на бюджета, не са „анти", а са „про" - те не са антициклични, антиинфлационни, нито антикризисни. Повечето от тях ще направят точно обратното. Това каза финансистът Любомир Дацов в предаването „Говори сега" по БНТ.

Той отбеляза, че някои от разходите в бюджета нарастват за сметка на други, което води до липсата на гъвкавост на бюджета и ако се наложи, той много трудно може да бъде преструктуриран. „Само пенсиите ще скочат в рамките на само година и половина с близо 5 милиарда. Вече имаме променени пропорции на финансиране на пенсионната система. Всичко това създава предпоставки за тревога, освен че от бюджетарска гледна точка си връзваш ръцете да вървиш напред и да имаш маневреност", коментира Дацов.

Ако тенденцията на взимане на външни заеми се запази, цената на финансирането и взимането на нови заеми ще нарасне много. „Това може да стане и в рамките на следващите три години. Тогава вече политиците искат - не искат, ще трябва да вдигнат данъците", заяви финансистът.

България трябва да положи всички усилия, за да влезе в еврозоната, смята Дацов.

Икономистът Димитър Чобанов отбеляза, че прогнозата на правителството за развитието на българската икономика през настоящата година е била силно сгрешена от гледна точка на подценяване на инфлацията. „Сега правителството призна тази си грешка. Това, което обаче изглежда доста вероятно, е, че тази актуализация няма да бъде последна за годината. Това потвърждава тезата, че те не са достатъчно подготвени за случващото се в момента", коментира той.

Сериозното нарастване на текущите разходи неминуемо ще доведе до вдигане на данъците в близко бъдеще, смята Чобанов. Той посочи, че в средносрочната програма на правителството е предвидено нарастване на дълговете с 25 милиона лева, което е сериозна сума и резултат от следваната в момента политика. „Съвсем открито те заявяват: тази наша политика ще доведе до по-голямо задлъжняване, но в същото време те казват: това няма да доведе до по-голям икономически растеж. Нормално е, ако има по-добра политика, да има кредити, които обаче да финансират растежа. При нас те казват, че въпреки по-голямата задлъжнялост, няма да имаме по-голям растеж", заяви икономистът.

Според Чобанов България не е готова за еврозоната, а и еврозоната не е готова за приемането ни.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А защо нито един финансист не обясни какви са възможностите след като се приеме еврото след това да се откаже по причина, че не изгодно и върнеш към националната си валута. Не се предлага защото е невъзможно.

05.06.2022 10:43:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.