• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Борисов на лидерската среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Трябва да намерим начин за правителство с първия или втория мандат (Видео)

Борисов на лидерската среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Трябва да намерим начин за правителство с първия или втория мандат  (Видео)

/КРОСС/ ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да намерят начин за съставяне на правителство, дали с първия или с втория мандат, защото в противен случай ще има нови избори, които ще доведат до същата конфигурация. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в началото на лидерската среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

"Нестандартна е ситуацията, затова са нестандартни предложенията, нестандартни са и решенията. В случая първият и вторият са без значение. Самите вие виждате – ако не се разберем за бюджета, а може да се разберем само ние да е 3% дефицит и да е консолидиран, на кого друг ще разчитаме? Дали е първият мандат или вторият, няма значение, важното е да има работещо правителство. С господин Петков сме си простили, така че нищо в нашите взаимоотношения не възпрепятства каквото и да е било, да свършим хубава работа. Ако вие предлагате кабинет и ние го харесаме, това е друга тема на разговор. Ако сте водили разговори с другите партии и това също трябва да ни го кажете", обясни Борисов.

"От резултатите от изборите, това са партиите, които са представени най-добре. И считаме, че в сегашната ситуация трябва да намерим начин да съставим правителство. Но отиването на нови избори през юли или август ще даде същия резултат или подобен", допълни Борисов. Той постави въпроса за неотложното приемане на Бюджет 2023 и попита ПП-ДБ какви са вижданията им в тази сфера.

"Готови сме да говорим и да видим в рамките на отговорното поведение какво може да постигнем като политики, особено по темата на бюджета. Бюджетният дефицит от 3% за нас е много важна цел, едновременно с това без да се вдигат данъците, която трябва да бъде постиганата. Има и други сектори и политики, които са много важни, за които сме отворени да говорим. Ние осъзнаваме, че бюджетът трябва да приет и трябва да бъде приет отговорно", каза Кирил Петков от ПП.

Томислав Дончев от ГЕРБ заяви, че постигането на 3% дефицит не е въпрос на технически детайли, а изисква и някои нелицеприятни реформи и попита има ли мнозинство, което да подкрепи тези реформи.

"Има и други важни секторни политики, за които сме отворени да говорим. В сектор Енергетиката, правосъдната реформа и службите са една много важна тема за нас. Във връзка с правителството, ние имаме ясен мандат от нашите политически формации и от нашите избиратели и това е, че ние първи мандат не можем да подкрепим. Това беше заявено от самото начало, но сме готови да говорим по тези политики и да видим в рамките на отговорното поведение какво можем да постигнем, особено по темата за бюджета", допълни Петков.

Той изрази надежда да бъдат придвижени законите, за които ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се договорили по законодателната програма на 49-ото НС.

"Ако в тези следващи дни успеем да прокараме тези проектозакони в комисии и зала ще е една много добра първа стъпка, която да показва, че преминаваме от думи към действия", каза Петков.

"Добре е да се работи с Министерството на финансите, за да оправят някои непълноти в бюджета, който Министерството е представило. Освен двете теми, които очертахме, едната е, че са заложени 100% от средствата по Плана за възстановяване като харч, а 0% като приход, истината е може би някъде по средата. Трябва да се огледа детайлно и разпореждането за дивидент на държавните предприятия. Освен това капиталовата програма е драматично увеличени спрямо миналата година - заложихме 8,5 млрд., от които само 5 млрд. бяха инвестирани, тази година сме инвестирали 10 млрд.", обясни Асен Василев от ПП.

"Освен това, разходите, които ведомствата плащат за ток, вода и т.н са вдигнати с над 40%, като миналата година те вече бяха вдигнати. Трябва да се види дали има и недофинансирани дейности. Това, което виждаме е много сериозни харчове за капиталова програма, липса на част от приходите и специално разходите за издръжка, силно ме притесняват как са направени", добави Асен Василев.

Кирил Петков потвърди от името на коалицията, че те ще погледнат много отговорно по тази тема.

"Миналата година се изслушаха много страшни прогнози за минус 6% дефицит, а края на годината свърши с 3.9%. Вярваме, че със същия подход и отговорността на всички нас може да постигнем 3% дефицит и да не се променя нашата друга дългосрочна цел - еврозона и Шенген. За нас като коалиция, Шенген означава всички малки и средни фирма да могат да изнасят спокойно в Европа, означава българите да се чувстват първа ръка европейци, а не втора. А за еврозоната ние трябва да успеем да намалим плащанията и за държавата, но и за всеки гражданин. Рискове като КТБ не трябва никога пак да се пред спестяванията на хората. Така че отговорността за 3% дефицит, които вие казахте, ние сме готови да я поемем от една страна, но от друга страна осъзнаваме, че тези 3% дефицит са свързани с тези приоритети пред всички българи", каза Петков.

Десислава Атанасова от ГЕРБ изтъкна, че мнозинството, което двете формации могат да формират заедно в парламентарните комисии, може да започне разглеждането на най-важните законопроекти през следващата седмица паралелно с разглеждането на детайлите около държавния бюджет. Затова предлагат работните групи между двете формации да продължат работа паралелно с работата на парламентарните комисии.

„Ще предложим паралелно да работят освен парламентарните комисии и двете групи, за които се договорихме", каза тя.

"Двете коалиции имат готовност заедно да внесат законопроекта за домашното насилие още днес, което ще е знак, че има воля двете формации да започнат работа заедно по законодателната програма", посочи тя.

"Напомняме на служебното правителство да изготвят целия набор от законодателни промени, които са нужни по Плана за възстановяване. Освен бързината, ни трябва и партньорство със служебния кабинет, докато той съществува. Нямаме спор по отношение на НПК за разследване на главния прокурор, може би ще се наложат някои козметични промени, но това няма да промени основната цел - че всеки трябва да бъде равен и отговорен пред закона", каза още Атанасова.

Тя потвърди, че ще подкрепят и законопроекта, разделящ на две КПКОНПИ. Детайлът е, че ГЕРБ-СДС са декларирали подкрепа към законопроекта, внесен от МС, а ПП държат на своя, така че и той ще бъде разглеждан.

"Аз не искам да развалям духа на консенсус. Но мисля че от утре трябва да започне конкретна работа за бюджета. Нашият анализ показва, че без конкретни мерки, които имат ефект в реалността, това няма как да се случи. Тук стои въпросът – за тези мерки ще има ли подкрепа в парламента, защото тези мерки не са популярни", допълни Томислав Дончев.

Николай Денков благодари на Десислава Атанасова, която подробно разказа, какво се е свършило за два дни в работната група.

"Аз съм убеден, че ако ние споделяме общите цели, че тези законопроекти за приоритетни, че бюджетът трябва да изглежда в съответната макро рамка, ако подходим активно и динамично, ние ще успеем да свършим работа. В това отношение съм оптимист, защото видях, какво може да направим заедно. Това, което е по притеснително е да не изпаднем отново в ситуацията от миналия парламент, когато се се обявяваха едни цели, а действията бяха други. Много се надявам това да е в миналото и в този парламент може да покажем как може да се работи по друг начин", каза той.

"Важно е да имаме правителство, защото иначе ще работим на по два месеца тактове, докато на хората им омръзне да се занимават с нас. Затова мисля да преминем на това, което сме чули от вас, а именно, че няма да ни подкрепите в първия мандат, а искате да ви подкрепим ние безусловно втория мандат. Все пак да не си мислим, че сме самодостатъчни, в парламента има още четири партии", посочи от своя страна Бойко Борисов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Десо

Среща на продажниците и националните предатели

26.04.2023 22:27:27

Анонимен

Само ако отсрещната страна ставаше за нещо........

25.04.2023 11:20:22

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.