• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Затлъстяването води до развитие на деменция

Затлъстяването води до развитие на деменция

/КРОСС/ Британски лекари също така прогнозираха епидемия от затлъстяване сред населението на планетата до края на века.

Британски лекари са установили, че затлъстяването има много негативен ефект върху мозъчната функция на възрастните хора, увеличавайки вероятността от развитие на деменция с над 30%. Това съобщи пресслужбата на University College London (UCL), позовавайки се на статия в International Journal of Epidemiology.

"Деменцията ще бъде един от най-големите проблеми за човечеството през този век. Тя ще е сред основните заплахи за здравословно стареене на всички хора на Земята. Нашите наблюдения показват, че нарастващата епидемия от затлъстяване може да изостри ситуацията с разпространението на сенилна деменция", каза Андрю Степто, професор от UCL.

Според съвременните оценки на Световната здравна организация, болестта на Алцхаймер и други форми на сенилна деменция засягат днес около 50 милиона души по света, а до 2030 г. броят им може да нарасне до над 75 милиона. Наред с инфарктите и инсултите, тези проблеми отдавна са едни от основните причини за смърт в страните от първия свят.

Учените отдавна се опитват да разберат какво точно причинява развитието на различни форми на деменция или допринася за появата им. Техните наблюдения показват, че болестта на Алцхаймер например се провокира от неправилно хранене, лоши навици и ниска физическа активност, докато спортуването и различните интелектуални упражнения, напротив, рязко намаляват шансовете за развитие на деменция.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.