• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Иван Демерджиев: Започва проверка дали незаконна сеч е довела до бедствието в района на Карлово(Обновена)

Иван Демерджиев: Започва проверка дали незаконна сеч е довела до бедствието в района на Карлово(Обновена)

/КРОСС/ Над 190 л/кв.м са се изсипали в района на селата около Карлово, каза по Нова телевизия служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той посочи, че към момента няма данни за скъсана дига. Водосборният басейн е голям. Това е довело до покачване на вълната. Ще се провери дали извършената сеч в района също е причина за наводнението, каза още Демерджиев.

Първите евакуирани бяха спасени с летателна техника на Министерството на отбраната. Петнайсет души са в болници. Днес започва оглед на пострадалите къщи в с. Богдан, посочи вътрешният министър и обясни, че част от евакуираните са в читалището с. Каравелово. За тях са осигурени храна и лекарства.

Хубавото, което видях, е изключително бърза реакция и взаимопомощ между различните звена на МВР, Министерството на отбраната, както и една аварийно-спасителна група към Столичната община, членовете на която изключително адекватно помагаха на място. 

По думите на Демерджиев в района все още има къщи, които не са проверени. „След като водата се оттегли, започна проверка на къщите, през които е преминало значително количество и не са били огледани", подчерта той.

Няма загинали хора в следствие на бедствието няма и сериозно пострадали, увери министърът на вътрешните работи. Материалните щети обаче са огромни.

„Течението, неговата сила е носила дървета, коли. Много дървета са свалени от планината. Едно от оплакванията на местните хора, което ще бъде проверено, е, че е допринесла сечта в района", заяви Демерджиев.

Той е категоричен, че предстои проверка по това подозрение. „Тече разследване. И вчера не се срещнах с представителите на следствието, но ще има координация", обеща ресорният министър.

Иван Демерджиев коментира и зачестилите напоследък нарушения по пътищата, някои от които станали и причина за трагични инциденти. По думите му мерките, които от МВР са въвели, дават ефект. Той подчерта, че 130 екипа осъществяват линеен контрол, а над 9 хиляди са проверените водачи. Тези действия ще продължат, увери вътрешният министър.

„Вторият въпрос касае действията на съдебната система. Натъкнах се на много леки присъди с алогични мотиви, но това е за органите на съдебната власт. Ще обърнем внимание и ще преценим има ли необходимост от законодателни изменения. Действително наказаните лица са твърде малко. Наказанията са занижени. Ставаме свидетели на тежки произшествия", не скри ръководителят на МВР.

Има две дисциплинарни проверки по случая с Георги Семерджиев, които са удължени. „Изиска се да приключат преди сроковете. Мотивът е да се изчакат материали от прокуратурата. Едната касае Симона Радева, другата - неин колега. Имам съмнение, че са подпомогнали Семерджиев. Очаква се да бъде наложено дисциплинарно уволнение поне за едното от двете лица", заяви Демерджиев. 

Служебният вътрешен министър коментира и вчерашната си проверка на границата с Турция. Има вътрешни оперативни данни по линия на „Вътрешна сигурност" и по линия на службите на МВР, че служители на „Гранична полиция" подпомагат каналджии, заяви Демерджиев. По четири случая се проверяват между 2 до 4 лица. Повечето от тези служители са до средно ръководно и изпълнителско ниво. „Няма директни доказателства да са взимали пари, но самият факт, че са пропускани през постовете да преминат транспортни средства с мигранти, на някои места има данни, че полицейски автомобил ескортира автомобил с мигранти", поясни вътрешният министър.. 

„Толкова много жива сила на границата никога не сме имали. Необходимо е да се прибави добре работеща техника, да се оправят пътищата, по които патрулират полицаите", заяви още Демерджиев.

Демерджиев отбеляза, че 250 служители на „Гранична полиция" са изтеглени от границата за изброите и ще бъдат сменени с кадри на Министерство на отбраната.

Във вчерашния ден той е провел среща и с турския си колега в граничната зона на „Капитан Андреево". „Поели са ангажимент турските колеги. За пръв път самата Турция е оставена пред изключително тежък проблем по границата с Афганистан и Сирия. Те са обективно затруднени, но са поели ясен ангажимент да усилят своите наряди и вниманието си по границата така, че да подпомогнат българските гранични полицаи", заяви Демерджиев.

Искаме да борим купения вот с повече оперативна работа, каза Демерджиев по повод предстоящия вот .

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.