• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Карадайъ: Нека да въведем американския модел на демокрация, вместо венецуелските машинации на изборите

Карадайъ: Нека да въведем американския модел на демокрация, вместо венецуелските машинации на изборите

/КРОСС/ За пореден път се налага да си говорим за избори, за правила, демокрация, поведение и отношение. Включително и от хора, които с ясното си съзнание целенасочено, нарушавайки Конституцията и законите на страната, се включиха в политическите процеси на България, и живеят с представата, че историята започва от тях, животът започва сега и че властта им се полага, независимо дали гражданите са гласували за тях или не. За тях е по-важна венецуелската машинация да им произведе властта, отколкото доверието на българските граждани. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Ние от ДПС нямаме претенциите историята да започва от нас. Опитваме се да бъдем последователни на терена на политиката, както го правим в последните 32 години. Ние сме защитавали позицията да има машини с аргументите, че имаше много недействиетелни гласове по време на изборите, но от друга страна искахме да елиминираме съмненията за субективния фактор, който да произвежда недействителни гласове и да има доверие в резултата. Имаше и много сгрешени секционно протоколи в годините. За да подпомогнем работата на секционните избирателни комисии и да има доверие в секционните протоколи, които са в основата на отчитане на изборните резултати. С тези аргументи ние от 2014 г. предлагаме да има машинно броене на бюлетините, изтъкна той.

Само че защитниците на венецуелската машинация не подкрепят доверието в крайния резултат от страна на българските граждани. Когато се вижда, че един модел поражда дефект, и то явен дефект, най-нормалното е да се търсят решения. Нека да въведем американския модел на демокрация, вместо венецуелските машинации на изборите, призова Карадайъ.

"Нека погледнем кои щати в Америка се ползват венецуелските машини и в колко щати се ползва моделът, който ние предлагаме - с оптични устройства по време на гласуването, ако гласът е действителен, машината да приеме волята на избирателя. По този начин елиминираме недействиетелните гласове, субективния фактор при броенето на бюлетините, и субективният елемент при попълването на протоколите се преодолява, защото машината пак разпечватва протокол, който се контролира задължително с приетите бюлетини", обясни лидерът на ДПС.

Кой модел на демокрация избират днес тези, които от трибуната на НС сочат свои политически опоненти с пръст и ръсят квалификации, които ги самохарактеризират като мафия на венецуелските машинации. Призвани сме да защитаваме демокрацията в България и ще го правим. Четири пъти отиваме на избори. Българските граждани произвеждат една и съща структура на НС, независимо кой е първи, кой е втори, каза още Карадайъ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Интересно този къде видя демокрация в щатите? Къде живее и по кое време. Самите щати стигнаха до извода, че е време да сменят изборната си система, защото е най-идиотската в света. Всъщност всяка система може да бъде опорочена, но това е дело на политиците.

18.11.2022 07:40:46

Анонимен

Ако искат да се прекрати купения вот най-малкото трябва да махнат номерата от бюлетините. Тия дето си продават гласовете често са инструктирани с номера на партията. Това много улеснява купуването на гласовете.

17.11.2022 14:28:56

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.