• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Денков: Не изгонихме свещеници, а хора, работещи срещу националните ни интереси

Денков: Не изгонихме свещеници, а хора, работещи срещу националните ни интереси

/КРОСС/ Руската църква в София трябва да стои отворена и организацията за това става от страна на БПЦ. Именно по тази причина вчера патриархът създаде необходимата организация за това да има свещенослужители, заяви премиерът Николай Денков пред журналисти.

"Въпросът къде е ключа и защо е затворено - това са въпроси, които не трябва да отправяте към мен", посочи министър-председателят. Той е уверил Светия синод, че държавата ще направи всичко, което зависи от нея, но не може да се меси пряко в процеса.

"Нотариалният акт за имота е издаден през 1997 година, но тепърва предстои да се изясни юридически как стои въпроса със собствеността, тъй като това трябва да бъде на реципрочен принцип с българските църкви в Москва", добави Денков.

"Не са изгонени руски свещеници, изгонени са хора, които са работили срещу националните интереси на България", заяви премиерът в отговор на въпрос дали съжалява, че са били изгонени духовните лица от храма.

"Прочетох доклада на ДАНС и съм съгласен, че тези хора трябваше да напуснат и да не бъдат допускани в България за следващите пет години. Смятам, че има критики към агенцията, защото в доклада видях информация за тази дейност и в предходни години, така че е отворен въпросът кога е трябвало да се реагира. Ще имаме разговор с председателя на ДАНС когато се завърне от чужбина. Докладът е секретен, народните представители ще могат да го видят, но докато не бъде разсекретен, данните от него няма как да бъдат огласени", каза още премиерът Денков.

Денков обясни още, че когато в началото на другия месец има среща с канцлера на Австрия, той ще акцентира колко губи страната му от това, че България и Румъния са извън Шенген. Нашите аргументи са достатъчно силни. Ако Австрия иска да бъдат защитени външните граници на ЕС, няма никаква причина да настоява нашите патрули да стоят на границата между България и Гърция - това с нищо не помага", смята той.

Премиерът изтъкна, че ще настоява за влизането на България в шенгенското пространство на един етап и подчерта, че той не работи по сценарии, при който първоначално да се отворят само въздушните граници, а на следващ етап и сухопътните.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тепегьоз .

26.09.2023 16:14:51

Анонимен

Леле-е-е каква академична мисъл – свещениците не били хора, може би са извънземни.

26.09.2023 11:28:57

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.