• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Премиерът: Имаме много големи системни проблеми с превенцията

Премиерът: Имаме много големи системни проблеми с превенцията

/КРОСС/ Имаме много големи, системни проблема, по които трябва да работим - превенцията и правилното управление на парите за справяне с последствията. Това каза министър-председателят Николай Денков в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

По думите му след бедствието по Южното Черноморие държавата е реагирала бързо и по най-добрия възможен начин.

За справяне с втория проблем според него трябва държавата да работи заедно с общините, да контролира и предоставя допълнителна техника там, където е необходимо. „В Карлово има над 10 милиона лева, които са прехвърлени към община Карлово, за да се решава проблема, но хората казват „Не се решават проблемите", отбеляза Николай Денков.

Премиерът увери, че до края на месец септември трябва да бъдат изплатени обезщетенията на пострадалите след наводненията домакинства. Акцентът според него трябва да бъде върху превенцията, а не върху обезщетенията, тъй като това няма да разреши проблема.

„Това, което трябва да гарантираме, е, че сме се подготвили възможно най-добре, на базата на наличната информация и когато дойде бедствието, да имаме минимален брой щети", категоричен бе министър-председателят.

Денков коментира и това ще има ли увеличение на пенсиите от 2024 г. Той посочи, че политическият консенсус е около т. нар. Швейцарско правило и увеличението ще е обвързано с икономическите показатели у нас.

Тече дискусия за вдигането на минималната работна заплата. Тя ще бъде обвързана и с парите за втора година майчинство.

Работещите в държавната администрация, които получават най-ниски заплати, могат да очакват повишение. „До 15 септември събираме данни от всички администрации и когато цялата картина е ясна, ще внесем бюджет, който ще се опита в рамките на възможностите максимално да балансира тези дисбаланси", обеща премиерът.

Денков заяви, че не вижда основание намалената ставка на ДДС за ресторантьорите да остане в сила. „Ресторантьорският бизнес в момента е във възходящ тренд, имаме увеличение на броя на туристите, така че не виждам основание това да остане", заяви Николай Денков.

Коментира дойде и за кадър, запечатал как той и президентът Румен Радев си говорят на трибуната на „Мача на надеждата". Денков призна, че разговорът е бил за проблемите, които трябва да решават заедно. „Когато се говори за престрелки, искам да кажа, че това не е коректно представена ситуация. Имаше дълги месеци залпове от едната към другата страна. Надявам се този период да е приключил и да си говорим, защото имаме какво да правим заедно. Има доста теми, по които можем да работим заедно", каза още премиерът.

Според него искане на импийчмънт на Румен Радев би отнело излишно много обществена енергия, но подчерта, че държавният глава неколкократно е излизал извън правомощията си, дадени му по Конституция. „Той е дал основания за това, но все пак смятам, че по-скоро би пречело такова решение в момента", допълни Денков.

Според министър-председателя управляващото мнозинство може да нарече себе си „коалиция", след като помежду им бъде изградено доверие, че могат да работят ефективно заедно. „До края на годината това може да стане. Приемем ли законите, които са в НС, ако успеем да променим Конституцията по начина, по който е замислена, бих могъл да кажа, че има доверие. Формалният начин е да има подписан документ", заяви той.

Той бе категоричен, че Алексей Петров няма никаква роля в съставянето на правителството. Бащата на Кирил Петков не е участвал в срещи, в които самият Денков е участвал.

Според него България ще бъде приета в „Шенген" до октомври или най-късно през декември, ако изпълни законодателната програма. „Не трябва де се отпускаме по никакъв начин. Ние имаме какво да направим тази година, но когато не сме си свършили работата, ние сме слаби в тези преговори. Нашият проблем днес е, че предстоят избори и в Нидерландия, и в Австрия и това прави темите много чувствителни. И в двете държави темата „Мигранти" е много чувствителна", коментира той.

Той отказа да коментира твърденията на Васил Божков от вчерашния ден. „Опитвайки се да направи политическа кариера, той може да говори каквото си поиска. Не мога да си представя как ще стане - подсъдим човек с присъди, който няколко пъти е казвал „Аз съм давал подкупи системно години наред", да очакваме, че ще има политическа кариера, ми се вижда много странно", заяви той.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Помнещ

Може да се каже, че липсва елементарна превенция на обществото...след като такива академици стават премиери, а недоразумения - министри и съветници....

10.09.2023 22:09:06

проф. Румен Гечев

Каква е разликата между служебното правителство на Радев и кабинета на Денков? В сегашното правителство артистичната група е тази на Промяната. Те идват от служебните правителства, основните фигури в партията бяха издигнати именно от президента Радев и назначени от него - така че особена разлика няма. Това не е кабинет на партията на Промяната. Това е класическа коалиция, в която определена роля играе ГЕРБ, партията на Промяната са артистичната група. Социологическите оценки дават на кабинета под 20% подкрепа за правителството.Това е една доста жестока оценка.

10.09.2023 13:54:48

Анонимен

Пълен идиот, който нарича критиките, свързани с тежкото икономическо и социално положение в България антиевропейска риторика.

10.09.2023 10:10:38

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.