• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Денков: Ако има партиен проект, той трябва да бъде отделен от президентството

Денков: Ако има партиен проект, той трябва да бъде отделен от президентството

/КРОСС/ Като парламентарна република трябва да приветстваме всяка демократична форма. Това, което би било притеснително, е ако това е партия, която буквално се оглавява индиректно от президентството, защото това би било пряко нарушение на Конституцията. Ако има партиен проект, който трябва да бъде отделен от президентството, което не може да се занимава с партийна дейност. Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти в Брюксел.

"Работа на службите е когато има случаи за руските действия в България, за шпионска дейност, за корупция, да бъдат много по-активни и да вадят резултатите от техните разработки. Не е нормално за това да се чува от телевизията, нормално е службите да представят тази информация. Поискал съм справка, но не е нормално службите да си затварят очите за такив възможни рискове за България", коментира още Денков.

"Никога по никакъв начин от страна на ПП-ДБ не е отправяно предложение към Радев да участва в сглобката. След като г-н Борисов каза, че и от тяхна страна не е представяно, това означава, че някой си е измислял съответния сюжет, за да можем сега да си задаваме такива въпроси", посочи Денков.

По думите му едно от "слепите петна" е корупцията. Изисква се да се разработи такава система и на прокуратурата, и на разследващите органи. Виждаме, че все още това не работи, според Денков.

Той коментира и убийството на Мартин Божанов - Нотариуса. "Жертвата няма криминално досие. Той не е разследван. Разследван е от журналисти. Това е още един пример за неработещата съдебна система в широкия смисъл на тази дума, това е още една причина тя да бъде оздравена, за правосъдна реформа, да настояваме за процедури, с които да се избират членовете на Антикорупционната комисия", заяви още Денков.

Според него те са предприели стъпки за "рестартиране" на съдебната система. "Това, което наблюдаваме с това убийство, и предишните случаи, е отглас на това, което не е направено през последните 10-20 години. Знаете как беше създаден Специализирания съд - да разследва и да вкара в съда подозрителни случаи, той се оказа, че върши съвсем друга работа и трябваше да го закриваме. Много упорито работим, за да излезем от тази ситуация", коментира още Денков.

Относно ротацията, премиерът заяви, че промените трябва да са доста ограничени и даде за пример със здравния министър, който сам иска да напусне поста си. По думите му за това има съгласие както от вицепремиера Мария Габриел, така и от останалите политически лидери.

Той не пропусна и да коментира недоволството на европейски земеделци срещу вноса на украински продукти.

"Има две решения в момента, които са взети, но трябва да бъдат официализирани - едното е свързано с дерогация по отношение на екологичните мерки, а второто е свързано с това да има ограничение, ако се надхвърлят квоти, съответстващи на внос от Украйна в последните години. Няма голямо увеличение на вноса от Украйна - нивата са почти същите. В България също няма изключителен внос от Украйна, ако има внос на селскостопански стоки, много често те се оказват от други европейски държави, а не от Украйна", посочи министър-председателят.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Драганчо

Ужким сте "академик" г-н Денков,пък се показвате като много глуповат човек-естествено,че президента ако ще прави партия или нещо подобно,ще го направи след като му изтече мандата !Но затова трябва да имате поне малко сиво вещество!Хайде чао !

01.02.2024 20:08:37

Анонимен

Радев и юридическият му екип добре знаят докъде стигат правата и задълженията на Президента по Конституция, и той няма да премине този остър ръб! А когато свърши мандатът му - я камилата, я камиларят!

01.02.2024 17:22:36

Анонимен

Защо премиера насочва службите да работят само по шпионска дейност на руснаците, когато западните посолства и не само бъкат от разузнавачи под прикритие. Да не говорим за НПО и религиозни дружества на чужда(разузнавателна) издръжка. Що се отнася до предложението до президента да се присъедини към Сглобката вероятно е правен от емисар, пратеник от името на някой от лидерите. Целта е след това президента да се атакува за неспазване на Конституцията и отстрани от поста. Личи явно един страх от партия, иницирана от президента. Вече има пример от обществената реакция когато президента излезе с юмрук пред президентството.

01.02.2024 12:16:43

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.