• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

По-големите ученици трябва да носят маски

По-големите ученици трябва да носят маски

/КРОСС/ Ако няма рязко влошаване на епидемичната обстановка, първият учебен ден започва навсякъде в страната присъствено. В това увери служебният образователен министър проф. Николай Денков пред Нова телевизия. В България по закон учебната година стартира на 15 септември. Може да се обмисли промяна на първия учебен ден, ако е необходимо, ако има много тежка учебна година и само чрез промяна в закона. Тържества за първия учебен ден ще има навсякъде, ако нещата изглеждат такива, каквито са днес, увери проф. Денков.

Николай Денков не се притеснява от откриването на учебната година, а проблемът е как ще се развият нещата, след като децата влязат в клас и дали ще спазват мерките. Откриването на учебната година при тази епидемична обстановка ще бъде присъствено, увери още веднъж образователният министър.

Децата в детските градини, подрастващите в предучилищната група, заедно с децата от 1 до 4 клас няма да носят маски. По-големите деца трябва да носят маски, като класните стаи трябва да се проветряват. Випуските, които ще държат изпити също трябва да бъдат задържани в училище, подчерта образователният министър.

Тестове на учители също ще има. Около 13 септември ще бъде направено ново проучване за ваксинираните. Това, което можем да отчете е, че с 5% успяхме да увеличим процентът на ваксинираните през последния месец, а ако успеем да увеличим броя на ваксиниране с още 5-10% би било успех, надява се проф. Денков.
"Обществото не повярва на науката, а не образованието. Погледнете какво става в парламента - някои излиза и казва, че трябва да се ваксинираме, после друг излиза и казва, че не трябва и не е важно", категоричен бе проф. Денков.

Задължителна ваксинация не се обмисля, защото обществото не е готово да приеме подобно нещо. Денков призова родителите да ваксинират децата си над 12-годишна възраст.

Има различни варианти децата да бъдат в училище, като например на двусменен режим на обучение и на ротации. Ежеседмично ще бъдат тествани децата, като се обсъждат тестове с близалки. Тестовете ги има в България, има финансите за това и ако искаме да бъдем устойчиви във времето, ни трябва актуализацията на бюджета, каза Денков. Сумата, която е необходима може да достигне до 20 млн. лв.

Всички ученици са обезпечени откъм устройства, като през септември и октомври месец се очакват около 40 000 електронни устройства. Интернетът е осигурен, има подписани договори с всички доставчици на интернет услуги. Всички училища имат средства да осигурят интернет.
За разпространението на епидемичната обстановка и новите здравни мерки, които влизат от 7 септември, Денков каза: "Министерство на здравеопазването и министърът казват затваряме, инициативата не идва от нас, освен ако няма проблем локално".

Той е предпазлив по две причини - не е ясно как ще се развие епидемичната обстановка и не било ясно как ще подходи здравното министерство. На заседание на Министерски съвет през седмицата имало доста интензивна дискусия между образователния и здравния министър, като достигнали до заключението, че училищата трябва да бъдат последните, които затварят и първите, които отварят след затихване на вълната.

Това, което казал здравният министър е, че може да се взима конкретно решение в зависимост от това какво се случва на място. Информационна система ще позволява на общинско и училищно ниво какво се случва. На ниво училище ще се вземат мерки, ако достигнат 10% заболеваемост.

По отношение на учебната година на университетите, Денков уточни, че ако епидемичната обстановка е близка досегашната, би трябвало всички да тръгнат присъствено.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.