• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Николай Денков: Използваме всяка възможност да обясним колко е важно отварянето на сухопътните граници и приемането на еврото в България

Николай Денков: Използваме всяка възможност да обясним колко е важно отварянето на сухопътните граници и приемането на еврото в България

/КРОСС/ Използваме всяка възможност, за да обясним колко е важно отварянето на сухопътните граници и приемането на еврото в България. Имаме пълна подкрепа в това отношение, заяви премиерът Николай Денков пред журналисти след серия от разговори с европейски лидери в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет. 

Николай Денков разговаря с нидерландския премиер Марк Рюте, с премиера на Белгия Александер де Кро и с члена на германския Бундестаг Йохан Вадефул.

„С Австрия преговорите трябва да продължат, за да изчезнат и последните им възражения. Това е част от нашите усилия да укрепим границите, да подобрим борбата с нелегалната миграция", добави българският министър-председател. В разговора си с Йохан Вадефул Денков беше поздравен за необратимия път към пълна евроинтеграция, по който българското правителство води страната. Приветстван беше и планът ни за приемане на еврото от 1 януари 2025 г. и вдигането на сухопътните шенгенски граници.

В Мюнхен премиерът Николай Денков проведе среща и с вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина. В хода на разговора им акад. Денков заяви, че България остава постоянен съюзник и поддръжник на украинския народ. Българското правителство е решено да подкрепя Украйна и признава законното й право да защитава своите териториални интереси, категоричен беше министър-председателят. По думите му най-важният принцип, поддържан от България, е този за суверенното право на Украйна да определя условията и момента за преговори с Русия. 

„Целият политически свят и в Европа, и в САЩ, си дава сметка, че затрудненията на Украйна трябва да бъдат взети насериозно и че трябва много бързо да се действа, за да бъдат подпомогнати техните усилия да спрат руската агресия. Вече няма никакво съмнение и всички казват това - че Украйна се бори не само за собствената си земя, а също така -  за отстояване на принципите на спазване на международното право, демокрацията и свободата, защото това вече е поставено на карта", заяви след срещата министър-председателят.  

Николай Денков посочи, че руските политици вече не се притесняват да казват, че след Украйна биха гледали и към други държави. „Крайно време е не само политиците, а и хората в Европа да разберат, че тези опасности са реални и съответно те предизвикват и реакция", добави премиерът. Той даде за пример споразуменията, които украинският президент Володимир Зеленски подписа с канцлера на Германия, с президента на Франция. „Това са само примери как различните държави, наред с ЕС като цяло, търсят начин да подпомогнат Украйна в тази битка за свободата", отбеляза българският министър-председател. 

Премиерът Николай Денков посочи още, че европейската отбрана не трябва бъде алтернатива и не трябва да се състезава с НАТО, а да подсили Алианса в нашия регион. „България прави точно това  - модернизираме нашата армия, трябва да ускорим още тези усилия. Да интегрираме нашите възможности с тези на съседите ни като част от Източния фланг на НАТО", изтъкна Николай Денков. Според него е много важно да бъдат отворени зърнените коридори, така че да може да се изнася зърното за държавите, които имат нужда.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.