• 12 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Николай Денков: Продължаваме преговорите за Шенген

Николай Денков: Продължаваме преговорите за Шенген

/КРОСС/ Продължаваме преговорите за Шенген. Това заяви снощи в „120 минути" министър-председателят на България акад. Николай Денков.

Той е категоричен, че е неприемливо да се вкарват допълнителни правила за България и Румъния.

Премиерът отбеляза, че данните от последните месеци показват, че броят на опитите за пресичане на границата е спаднал в пъти. „Толкова много, че разликата вече е видима за всички. Има процедури, които са свързани с това кой може да остане в Европа, кой трябва да бъде върнат обратно. Ако имаше критики към България, по-скоро беше миналата година и началото на тази година, че ние не спазваме тези процедури", заяви премиерът.

Той беше категоричен, че няма сделка за мигранти срещу „Шенген" по въздух.

По отношение на продажбата на „Лукойл" страната ни трябва да има механизъм, чрез който да гарантира, че това няма да бъде фиктивна продажба или компанията да отиде във фирма, компания, офшорка, която да не може да осигури работата на рафинерията, коментира Николай Денков.

„Със сигурност специалният управител е инструмент, с който може да се намеси държавата сравнително ефективно. В момента проучваме дали трябва допълнително извънредно законодателство, за да се чувстваме по-защитени. Идеята на този управител е да се поеме контрола за известно време."

Най-голямата опасност за рафинерията е да се окаже, че тя не е захранена с петрол, обясни Денков. „Тогава тя може да спре работа и да има много тежки последици за пазара на горива и хората, които работят там. Губещо ще бъде цялото общество. Затова е изключително важно ние да не стигнем до там. Има проблем - „Лукойл" като фирма, която има голяма мрежа от изходни суровини, петрол, доставки, търговци, с които работи, винаги може да осигури този петрол. Ако държавата вземе този контрол, тя е в по-слабата позиция и това е много по-несигурна среда. Най-добрият вариант е „Лукойл" да си направи продажбата, прехода, а ние да контролираме да не отиде в неподходящи ръце", заяви премиерът.

Няма сделка за дерогацията, категоричен бе той. „Моментална, тридневна дерогация създава огромни рискове за доставките на петрол. От там ще има скок на цените и реална опасност рафинерията да спре да работи. Това създава огромни възможности, ако някой иска да купи рафинерията - цената й ще падне в пъти, но това би било за сметка на българските граждани. Правим всичко възможно това да не се случи. Не съм виждал подобно сценарии, но рисковете бяха налице", заяви още той.

Николай Денков заяви, че ГЕРБ и ДПС действат „като една партия". „Вече ги наричам ГЕРБ-ДПС, защото това виждаме. Доколко това е планирано, ми е трудно все още да кажа. Но нашата договорка, с изключение на регулаторите, където трябват 2/3, и Конституцията, където трябват 2/3, нашата договорка е с ГЕРБ и СДС", коментира Денков.

Според него правителството е успяло да свърши много за шестте месеца управление. %Създавайки това правителство, ние дадохме възможност и на Народното събрание да продължи да работи, да приемем един бюджет - втори е на път да бъде приет, стабилизирахме икономиката и инфлацията, повишихме и доходите. През следващата година с този бюджет ще дадем в пъти повече съществено нарастване спрямо това, което прогнозираме като инфлация", уточни още той.

„Мисля, че все още страдаме от идеята, че има един баш баканин, който може да казва всичко, което трябва да се случва в държавата. Това е грешен подход - така се управляват тоталитарни или полутоталитарни държави. В една развита демокрация институциите и техните ръководители имат права и задължения. Всеки трябва да гледа собствената си къща. Отнасям се доста спокойно към емоциите, които идват от различни страни, защото знам, че това е единственият начин всяка от институциите да успее да си свърши нейната част от работата", коментира Денков.

Народното събрание по думите му също е успяло да свърши много голяма част от работата си. „Ако успеят с бюджета и Конституцията до края на годината, това ще бъде чудесно постижение и аз ще ги поздравя за това. Министерският съвет си действа по неговата програма и час очаквам до края на моя управленски мандат да свършим 60% от заложеното", коментира министър-председателят.

Той допълни, че има притеснения за Конституцията.

Според него бюджетът за 2023 г. се намира в изключително добро състояние и в края на ноември дефицитът е от 0,6% - нещо, което никой не е очаквал. А повишената събираемост дава допълнителни средства.

„За следващия трябва да бъдем много внимателни и да бъде правилно планиран", допълни Денков.

Според него банките трябва да се капитализират добре, а БНБ следи за техните буфери и дали има опасност от балони.

Премиерът обясни, че при ротацията всеки министър от неговото правителство трябва публично да защити това, което е направил, и тогава той и Мария Габриел ще решат дали са необходими смени.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.