• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

ДАЗД разработва Методически указания за вписването в регистъра на деца, които могат да бъдат осиновени

ДАЗД разработва Методически указания за вписването в регистъра на деца, които могат да бъдат осиновени

/КРОСС/ Държавната агенция за закрила на детето сформира междуведомствена работна група за разработване на Методически указания до дирекциите „Социално подпомагане“ за вписването в регистъра на деца, които могат да бъдат осиновени при условията на пълно осиновяване. Това се налага заради идентифицирани проблеми - законови изисквания и разнопосочна практика.

Методически указания ще защитават в по-голяма степен правата на най-уязвимата група деца – лишените от родителска грижа и ще дадат ясни и недвусмислени насоки на социални работници, психолози, юристи и др., работещите в отделите „Закрила на детето“ към дирекции „Социално подпомагане“.

Членовете на работната група са от Министерството на труда и социалната политика, Министерството на правосъдието, Държавната агенция за закрила на детето и Агенцията за социално подпомагане, както и на акредитирани организации за посредничество при международни осиновявания.

През 2021 г.  Председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова одобри и актуализираните Методическите насоки за подготовка на детето за осиновяване. Насоките се наложи да бъдат актуализирани заради трудности в процеса на международно осиновяване, които бяха поставени на вниманието на ДАЗД от акредитирани организации. След установяването на не добри практики, със заповед на д-р Елеонора Лилова, се сформира работа група, която в кратки срокове ги отстрани.

„Към всеки един случай на осиновяване трябва да се пристъпва, когато са изчерпани всички възможности детето да бъде отгледано от рождените си родители. Необходим е индивидуален подход за всеки един случай, но крайната цел винаги е да се намери най-добрият начин детето и всички участници в процеса, да бъде подготвени за промяната, която им предстои, да бъдат взети предвид всички безпокойства и всички въпроси да намерят своя отговор. Стремежът трябва да е винаги детето да е защитено и да получи най-добрата възможност за живот и развитие“, заяви председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова, която одобри актуализацията на Методическите насоки за подготовка на детето за осиновяване.

Статистиката показва, че от началото на календарната 2022 година, през месеците януари, февруари и март са осиновени общо 74 деца, три от които с увреждания. Най-много осиновявания са реализирани през месец февруари – 30 деца. Съответно през януари - 21 и март – 23.  Осиновените деца с увреждания през първото тримесечие на 2022 г. са с 1 повече сравнение първото тримесечие на 2021 година.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.